Haberler

Soma'daki Maden Faciası

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Alaboyun: "Bugünkü işçilerin ifadeleriyle birlikte bin 500 sayfanın üzerinde ifadeye sahip olacağız. Bu ifadeler sayesinde önümüzde çok geniş bir bilgi ağı, bir veri ağı ortaya çıkıyor" "13 Mayıs'ın sürekli hatırlanması, bu olayın sürekli gündemde olması açısından bizim raporumuzdan sonra Meclis'teki kayıtlar da incelenerek işin uzmanı bir senarist tarafından bunun sinemaya, filme veya bir diziye aktarılması lazım. Bu çok ibret alınması gereken bir olay" "Komisyonun raporu sonucunda bir kömür kanunu çıkarılması gerektiğine inanıyorum.

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, komisyonun faciadan kurtulan işçilerle yapacağı görüşme sonrası bin 500 sayfanın üzerinde bir ifadeye sahip olunacağını ve bunun çok geniş bir bilgi, veri ağı olduğunu bildirerek, "13 Mayıs'ın sürekli hatırlanması, bu olayın sürekli gündemde olması açısından bizim raporumuzdan sonra Meclis'teki kayıtlar da incelenerek işin uzmanı bir senarist tarafından bunun sinemaya, filme veya bir diziye aktarılması lazım. Bu çok ibret alınması gereken bir olay" dedi.

Soma'daki maden kazasını araştırmak için Manisa'da bulunan TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, Eynez Maden Ocağı Soma AŞ Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik, İMBAT Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici ile görüşmelerini tamamladıktan sonra kazanın tanığı işçilerle görüşmelere başladı.

Çalışmaların öğleden sonraki bölümü öncesinde gazetecilere bilgi veren Komisyon Başkanı Alaboyun, görüşmelerinde kaza anında madende bulunan 10 işçiyi dinleyeceklerini söyledi. Daha önce 24 işçiyi dinlediklerini fakat bunlardan sadece 4'ünün kaza anında madende olduğunu ifade eden Alaboyun, "Kaza noktasına çok yakın olan işçilerden sadece 1 tanesini dinleme imkanı olmuştu. Bugün 10 işçi çağırdık, bunların hepsi kaza noktasına çok yakında olan işçiler. Bunların bilgileri bizim için çok önemli" dedi.

Facia sinemaya aktarılması lazım

Soma maden faciasının unutulmaması gerektiğine kaydeden Alaboyun, şunları söyledi:

"Bugünkü işçilerin ifadeleriyle birlikte bin 500 sayfanın üzerinde ifadeye sahip olacağız. Bu ifadeler sayesinde önümüzde çok geniş bir bilgi ağı, bir veri ağı ortaya çıkıyor. 13 Mayıs'ın sürekli hatırlanması, bu olayın sürekli gündemde olması açısından bizim raporumuzdan sonra Meclis'teki kayıtlarda incelenerek işin uzmanı bir senarist tarafından bunun sinemaya, filme veya bir diziye aktarılması lazım. Bu çok ibret alınması gereken bir olay. Bu ifadeleri bütünleştirip bir senaryo yazmak, bu konuda bir film çekmek çok faydalı olur diye düşünüyorum."

Hiç kimseyi suçlama yetkisinde olmadıklarını, konunun bu yönünün savcılık ve idare tarafından araştırıldığını belirten Ali Rıza Alaboyun, olayın net olarak ortaya çıkması için işçilerin ifadelerinin önem taşıdığını söyledi.

Sorular

Açıklamasının ardından gazetecilerin "Tamamlanan ve kamuoyu ile paylaşılmayan bilirkişi raporunun içeriğiyle" ilgili sorusu üzerine Alaboyun, raporu resmen istediklerini, henüz kendilerine ulaşılmadığını, konunun muhataplarına iletilen bu raporun internet ortamında yayınlandığını ve kendilerinin de buradan bilgi edindiğini ifade etti.

Raporda en geniş olarak elektrik, havalandırma ve sensör konularına yer verildiğini belirten Alaboyun, kazanın nasıl olduğuna yönelik arzu ettikleri bilginin olmadığını belirterek "Raporda faydalı bulgular var. Değerlendirilmesi gereken bulguları biz daha da genişletmek istiyoruz. Dün ocağa girerek görüntüleri aldık. Yanan bant görüntüleri, kablo görüntülerini aldık. Kamalar yanmıştı. Onlar işin belki görsel tarafı ama en önemlisi işçilerin yaşadıkları, bu yüzden ifadeleri önem taşıyor" diye konuştu.

Alaboyun, "olayın neden kaynaklandığıyla ilgili tespitleri"nin sorulması üzerine, kasti ihmalin olmadığını, "bu önemsizdir" şeklinde bir kanıksamanın olabildiğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Şundan oldu denilen 2-3 alternatif üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda hem işletme yetkililerini, hem de işçileri dinliyor olayı bütünleştirmeye çalışıyoruz. Bir mantık örgüsü içinde olaya çalışıyoruz. Bu konuda her türlü görüşe açığız. Olayı net çıkaralım, resmin bütünlüğünü ortaya koyalım. Bu çok büyük bir olay. 301 işçi hayatını kaybetti, onların vebali var. Kimseyi şu an suçlu olarak görmek niyetinde değiliz."

Alaboyun, "üzerinde durulan alternatiflerin" sorulması üzerine ise, netleşme olmadığından yorum yapmaktan kaçındığını, fakat ağırlıklı olarak metan ve kızışma üzerinde durduklarını bildirerek şu yanıtı verdi:

"Metan ve kızışma etkisi nedir, nasıl olmuştur, olayı nasıl tetiklemiştir. Bant niye yanmıştır. Kızışma sonrasında banttan bir zehirlenme olduğu ortaya çıkıyor. Bant var, galeri yangını var. Büyük ölçüde bir galeri yangını sonucu böyle bir zehirlenme var. Olayı tetikleyen kızışma, metan parlaması nedir, ne değildirin üzerinde çalışıyoruz."

Dün öğleden sonra Işıklar ocağını gezdiklerini, çok modern bir şekilde dizayn edildiğini gördüklerini belirten Alaboyun, her 200-300 metrede temiz hava kabinlerinin yapıldığını, bantlar üzerine otomatik yangın söndürme cihazlarının yerleştirildiğini ifade ederek yapılanların çoğunun mevzuatta olmadığını anlattı.

Komisyonun raporu sonucunda bir kömür kanunu çıkarılması gerektiğine inandığını ifade eden Alaboyun, "Çok geniş, her ocağa ayrı bir çalışma raporu yayınlanması gerektiğini inanıyorum. Mevzuatın genişletilmesi gerekir, inisiyatif sadece yöneticiye, mühendise, işçinin başındaki çavuşa bırakılmamalı. İşin başında her şeyi ortaya koyarsak, yatırımlar da o mevzuata göre yapılır" dedi. - Manisa

Kaynak: AA / Güncel

Ali Rıza Alaboyun Eynez Soma Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki!
DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title