Haberler

Sakarya Tso'dan 2010 Yılı Değerlendirmesi

Akgün Altuğ, 'Üretim, Fiyatlar ve İstihdama İlişkin Veriler Birlikte Değerlendirildiğinde, Piyasalarda Geçtiğimiz İki Yılda Yaşanan Güven Kaybı Ortadan Kalkmıştır Diyebiliriz' Dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, 'Üretim, fiyatlar ve istihdama ilişkin veriler birlikte değerlendirildiğinde, piyasalarda geçtiğimiz iki yılda yaşanan güven kaybı ortadan kalkmıştır diyebiliriz' dedi.

SATSO'nun Aralık ayı olağan meclis toplantısında konuşan Altuğ, ekonomik gelişmeler açısından 2010 yılını değerlendirdi.

Bir yılı geride bırakırken uluslararası piyasa ve Türkiye'nin durumuna göz atmak gerektiğine dikkati çeken Altuğ, şöyle konuştu:

'TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da belirttiği üzere, 'Türkiye, 2010'un üçüncü çeyreği itibariyle kriz öncesi üretim düzeyini yakalayabilen 16 ülkeden biridir ve bu ülkeler arasında 12. sıradadır. 2010 yılında toparlanmanın itici gücü iç tüketimdir, iç tüketimdeki hızlı toparlanmanın, ithalat talebini de hızla artırdığını görüyoruz. AB ülkelerinde devam eden kriz, Türkiye'nin ihracatını istenilen düzeylere çıkarmada engel. Bu da Türkiye'nin cari açığını hızla artırıyor, cari açığı finanse etmekte şimdilik sorun yaşanmıyor ancak küresel krizin bir diğer göstergesi istihdam seviyesidir. ILO'ya göre kriz döneminde yaklaşık 34 milyon kişi işsiz kalmıştır. Böyle bir dönemde Türk özel sektörünün yani TOBB üyelerinin sadece kayıtlı istihdamı, eylül ayı itibariyle son 1 yılda 983 bin kişi artmıştır.'

Sakarya'da da 2010 yılının ekonomik açıdan krizden çıkma yönündeki çabaların olumluya yöneldiği bir dönem olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Altuğ, ihracat yapan firmaların sayısında artış görüldüğüne işaret etti.

Geçen yıl ildeki kayıtlı işsiz sayısının 25 bin 795 olduğunu, bu yıl sayının 24 bin 442 kişiye gerilediğine dikkati çeken Altuğ, 'Ayrıca firmaların işçi taleplerinde de yükselme gözlenmektedir. Üretim, fiyatlar ve istihdama ilişkin veriler birlikte değerlendirildiğinde diyebiliriz ki piyasalarda geçtiğimiz iki yılda yaşanan güven kaybı ortadan kalkmıştır. Bunun en ciddi göstergesi de ilimizdeki ihracatçı firma sayısında görülen artıştır' dedi.

SATSO ve KOSGEB ortaklığıyla başlattıkları 'İş Aramayın, İş Kurun Projesi' ile girişimcilik kurslarını tamamlayan girişimci adaylarının geliştirdikleri projelerin KOSGEB tarafından onaylandığını belirten Altuğ, 2011 yılında da yeni girişimcilik kursları açacaklarını anlattı.

- SAİGEP-

Sakarya'nın İhracatını ve İthalatını Geliştirme Projesi (SAİGEP) için başvurularının 30 Kasım'da sona erdiğini ifade eden Altuğ, 2 yıl sürecek olan projenin amacının makine ve metal imalatçıları sektöründeki firmaları düzenli birer ihracatçı firma haline getirmek ve Sakarya'nın ihracatını geliştirmek olduğunu söyledi.

Aynı zamanda 5 farklı sektörde proje yürütülebildiğine işaret eden Altuğ, 'Mobilya ve süs bitkiciliği gibi diğer sektörlerden gelen taleplere göre yeni sektörler belirlenebiliyor. SAİGEP nedeniyle firmalara yapılan ziyaretler gösterdi ki, Sakarya, beklenilenin üzerinde ihracata hevesli. Asgari firma sayısı 10 idi ancak ilgi nedeniyle metal sanayi sektöründe SAİGEP 20 firma ile yola çıkacak' dedi.

- YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ-

Altuğ, Kaynarca Organize Sanayi Bölgesinin ilçe sınırlarındaki 89 hektarlık alanda kurulduğunu hatırlatarak, 'OSB alanı içindeki taşınmazların bedel tespiti yapılmış olup, onaylı imar planları üzerinden müteşebbislere arsa tahsisi yapılması aşamasına gelinmiştir. Ferizli OSB yaklaşık 70 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur. Geyve İhtisas Organize Bölgesi çalışmaları da sürdürülürken, Karasu OSB konusunda da çözülme aşamasına gelen sorunlar giderildiğinde, ihtiyaç duyulan sektörler için hizmete açılacak' şeklinde konuştu.

Altuğ'un konuşmasının ardından SATSO bütçesi oy çokluğuyla 5 milyon 463 bin 509 lira olarak kabul edildi.

(KMK-NC-KUM) - SAKARYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title