Haberler

Erdoğan, Sigarayla Mücadeleyi Dünyaya Anlatacak

"31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla İstanbul'da düzenlenecek toplantıda, 14 ülkede eş zamanlı yapılan "Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 Türkiye Raporu"nun sonuçları tüm dünya ile paylaşılacak Araştırmanın ön raporuna göre, tütün ve...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tütüne karşı verdiği mücadelede kazandığı başarıyı, "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla İstanbul'da düzenlenecek toplantıda anlatacak.

Dünya Sağlık Örgütü, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında ülkelere, tütün kullanımı ve kontrolü konusundaki uygulamalarının etkin şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi için periyodik aralıklarla Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını (KYTA) yapmalarını öneriyor.

Bu araştırmayla 15 ve üzerindekilerin tütün ve tütün ürünlerini kullanım oranı, sigara dumanına maruziyet, sigarayı bırakma eğilimi, kişilerin medya ve sağlık uyarıları konusundaki tutum ve algıları ile ilgili bilgiler elde ediliyor.

İlki 2008 yılında Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) ve Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) işbirliğiyle 14 ülkede eş zamanlı yapılmış, Türkiye araştırmayı ilk tamamlayan ülkelerden biri olmuştu.

Aynı kurumların işbirliğinde 2012 yılında tekrarlanan araştırmanın ön raporu, TÜİK tarafından geçen yıl 31 Ağustos tarihinde açıklandı.

İstanbul'da Lütfu Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından düzenlenecek toplantıda, "Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 Türkiye Raporu"nun sonuçları dünyaya duyurulacak. Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan da katılacak.

-Araştırmanın ön raporu

TÜİK tarafından geçen yılın Ağustos ayında açıklanan araştırmanın ön raporuna göre, tütün ve tütün mamulü kullanımı erkeklerde çok daha fazla düştü. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin 2008'de yüzde 31,3'ü her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullanırken, 2012 yılında bu oran yaklaşık olarak yüzde 27'ye geriledi.

Tütün ve tütün mamulü kullananların oranı erkeklerde 6,5 puan, kadınlarda ise 2,1 puan azaldı. 2008'de erkeklerde yüzde 47,9 olan bu oran 2012'de yüzde 41,4'e, kadınlarda ise yüzde 15,2'den yüzde 13,1'e geriledi. Araştırmada ayrıca tütün ve tütün mamülleri kullanımının en fazla genç ve orta yaş nüfus grubunda yaygın olduğu belirlendi.

Yaş grubuna göre tütün ve tütün mamulü kullananlar incelendiğinde, en çok 25-34 ile 35-44 yaş grubundaki bireyler her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamulü kullandıklarını beyan etti. Buna karşılık söz konusu yaş gruplarında da 2008'e oranla tütün kullanımı azaldı. 25-34 yaş grubunda bu oran 2008 yılında yüzde 40,3 iken, 2012'de yüzde 34,9 oldu. 35-44 yaş grubunda ise bu oran 2008 yılında yüzde 39,6 iken, 2012 yılında yüzde 36,2'ya geriledi.

Her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamulü kullanan 15 ve daha yukarı yaştakiler içerisinde kadınların tütün kullanımını bırakmayı daha fazla denediği belirlendi. Son 12 ay içerisinde tütün ve tütün mamulü kullanmayı bırakmaya çalışan kadınların oranı yüzde 44,9'u buldu. Bu rakam 2008 yılında yüzde 40,8'di. Geçen yıl sigarayı bırakmaya teşebbüs eden erkeklerin oranı yüzde 41,8 oldu.

Gelecek bir yıl içerisinde sigarayı bırakmayı planlayanların oranı da 2008 yılına göre arttı. 2008 yılında yüzde 27,8 olan tütün ve tütün mamullü kullanımını bırakmayı planlayanların oranı, 2012'de yüzde 35,4'e yükseldi. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık

Recep Tayyip Erdoğan Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Haberler

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Milyonluk otomobil ile İstanbul gezintisi! Tasarruf tedbirlerinin teğet geçtiği bakanlık

Milyonluk otomobil ile İstanbul gezintisi! Tasarruf tedbirlerinin teğet geçtiği bakanlık

Rize İl Başkanı Ayar'ın istifası sonrası AK Parti'den değişim mesajı: Adımlar atılacak

Rize İl Başkanı Ayar'ın istifası sonrası AK Parti'den değişim mesajı: Adımlar atılacak

Bakmadan Geçme

Taş Kağıt Makas 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 22 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 162. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 22 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Türbülans Nedir ve Neden Olur? Uçak Seyahatlerinde Türbülansın Etkileri Seferberlik tüzüğü neden kaldırıldı? Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği nedir? Sandık Kokusu CANLI izle! Show TV Sandık Kokusu 23. Bölüm CANLI izleme linki! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 22-23 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 22-23 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Sık sık idrara çıkma neyin habercisi? Günde 10 kere idrara çıkmak normal mi? Hababam Sınıfı ne zaman, nerede çekildi? Hababam Sınıfı okulu nerede? Hababam Sınıfı oyuncuları kimler, konusu ne? Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filmi oyuncuları kim? Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı konusu, oyuncuları ve Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı özeti! 2026 UEFA Avrupa Ligi nerede oynanacak? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 22-23 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 22-23 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! Taş Kağıt Makas CANLI izle! KANAL D Taş Kağıt Makas 12. bölüm CANLI izleme linki! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 161. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki!
Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title