Haberler

Pera Film 2014 Yılının İlk Programında Gerçekleri Konuşuyor

Güncelleme:

Pera Müzesi film etkinlikleri kapsamında Pera Film 2014 yılına iki farklı, bambaşka program ile giriyor.

Gerçekleri Konuşalım
Belgeseller
11 - 22 Ocak 2014

"Bu Kino Çox Gözal"
Azerbaycan Sineması
24 Ocak - 2 Şubat 2014

Pera Müzesi film etkinlikleri kapsamında Pera Film 2014 yılına iki farklı, bambaşka program ile giriyor: Gerçekleri Konuşalım: Belgeseller ile Bu Kino Çox Gözal: Azerbaycan Sineması

Gerçekleri Konuşalım!

Pera Film, İngiltere'nin önde gelen belgesel dağıtımcısı Dogwoof işbirliğiyle hazırladığı, Gerçekleri Konuşalımi'ı 2014'ün ilk programı olarak sunuyor. Geçtiğimiz üç yıldan seçilmiş altı belgesel, güçlü hikayeleri bir araya getiriyor. Belgesel ve etnografik film alanında uluslararası bir otorite kabul edilen Bill Nichols, belgesel filmi şöyle tanımlıyor: "Belgesel filmin canlı anlatımını, ses yelpazesini ve dramatik popülerliğini göz önünde bulundurursak, bu filmlerin ortak noktasının ne olduğunu, hatta böyle bir ortak noktalarının olup olmadığını pekala sorgulayabiliriz. Çarpıcı müzikler, canlandırmalar, sahnelenmiş karşılaşmalar, animasyona dayalı parça ya da bütün filmler, ilgici çekici karakter portreleri ve sürükleyici hikayeler kullanarak uzun metrajlı kurgu filmlere daha fazla benzediler ve böylece belgeselin çekiciliğini artırdılar mı? Yoksa onlar da diğerleri gibi kurgu mu? Yani kurgu filmlere benzemekle birlikte onlardan farklılar mı?" Belgesele övgü niteliğindeki bu program, büyüleyici ve şoke edici hikayelere dalarken, bir yandan da benzersiz belgesel formunu inceliyor.

"Bu Kino Çox Gözal"
Azerbaycan Sineması

Pera Film, Azerbaycan Avrupa Topluluğu (TEAS) işbirliğiyle, Azerbaycan sinemasının yönelimlerini sergileyen sekiz filmlik bir seçkiyi, Bu Kino Çox Gözal'ı sunuyor.

Fransız Lumiere kardeşlerin Cinematographe'ı icat etmesi ve patentini almasından kısa bir süre sonra, 1879'dan beri Bakü'deki petrol sahalarını aktif olarak belgeleyen Fransız girişimci, fotoğrafçı ve kameraman Alexandre Michon, bu şehrin hareketli görüntülerini çekmeye başladı. İlk filmini 1898'de çekti. Belçikalı Pirone kardeşler Bakü'ye gelip 1915'te Filma adında bir anonim şirket kurduktan sonra Azerbaycan'daki film endüstrisi hızla büyüdü. Pirone kardeşler ayrıca Bakü, Yerevan ve Tiflis'te film dağıtım büroları kurdu, Rus yönetmen ve film yapımcısı Boris Svetlov'u davet etti, Svetlov daha sonra çok ünlenen bazı filmler yönetti ve yapımını gerçekleştirdi. Bakülü petrol baronlarının maddi desteğini alan Svetlov, 1915'te Azerbaycan sinemasının ilk uzun metrajlı filmini yönetti – Petrol ve Milyonlar Diyarı, daha sonra Fikret Aliyev tarafından Kızıl Uçurum adıyla 1980'de yeniden çekildi. Bir yıl sonra Svetlov, Arşın Mal Alan (Üzeyir Hacıbeyov) adlı ilk müzikal komediyi çekti. Bu sessiz filmde kadın rollerini de erkekler oynuyordu. Film yıllar sonra, 1945'te, sesli olarak ve kadın oyuncularla yeniden çekildi. Sovyet öncesi dönemde Azerbaycan filmleri genel olarak işçilerin yaşamına, petrol sahalarına ve devrime odaklandı. 1920'de Sovyet yönetimi kurulduktan sonra Azerbaycan SSC sinemasını millileştirmeye karar verdi. 1922'de ilk sinema fabrikası kuruldu ve 1923'te Azerbaycan Foto-Film Müdürlüğü adını aldı. Bu dönemde en ünlü ve en sevilen filmler müzikal komediler oldu. Svetlov'un Arşın Mal Alan'ının 1945'te (ve 1965'te) yeniden çekilmesi, bu türün popülerleşmesine katkıda bulundu, sonraki yıllarda Randevu (1955), Bahtiyar (1955), Bu Değilse O (1965), Ahmet Nerede? (1964) ve Kaynana (1978) gibi filmler yapıldı.

Azerbaycan'ın 1991'de bağımsızlığını kazanmasının ardından ülke sineması yeni bir aşamaya geçti. 1990'ların başından beri ülke, devasa petrol ve doğal gaz rezervlerinden elde ettiği gelirin giderek artan bir bölümünü kültürel projelere aktarıyor ve etkileyici sonuçlar elde ediyor. 2010'da ilk, film sektörü vakfının kurulmasından sonra da dikkatini sinemaya vermeye başladı. Komedinin hala popüler olmasına karşın (Şanslı Yüzük, 1991, Aç Ahmaklar 1993 vs.), daha ciddi konular da ele alındı. 1990'dan bu yana 1000'in üzerinde film yapıldı. Son 5-6 yılda Bakü'de yeni sinemalar açıldı, eskileri yenilendi, kamuoyunun ilgisi sinemaya çekildi. Azerbaycan sinemasının son derece parlak tarihinde yetenekli oyuncular ve film yönetmenleri var, gerekli ilgi ve finansmanla Azerbaycan film endüstrisi daha da ileriye gitmeyi hedefliyor.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Pera Müzesi Azerbaycan Bakü Kültür Sanat Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title