Haberler

Orman Zararlılarına Karşı Yılda 50 Bin Kuş Yuvası

Orman Genel Müdürlüğü, ekosistemin korunması ve ağaçlara zarar veren böceklerle biyolojik mücadele kapsamında her yıl ortalama 50 bin kuş yuvası yaptırarak ormanlara astırıyor Orman Genel Müdürü Üzmez: "Ülke genelinde 2003 2013 yılları arasında 544 bin 526 kuş yuvası yaptırılarak, böcek zararlıları ile.

ZAFER SEL - Orman Genel Müdürlüğü, ekosistemin korunması ve ağaçlara zarar veren böceklerle biyolojik mücadele kapsamında her yıl ortalama 50 bin kuş yuvası yaptırarak ormanlara astırıyor.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, omurgalı hayvanlardan özellikle kuşlar ve memelilerin, ormanlarda doğal dengenin devamında büyük rol oynadığını ifade etti.

Biyolojik mücadelede kuşların rolü ve öneminin büyük olduğunu belirten Üzmez, "Kuşlar, günde kendi ağırlığının birkaç misli kadar böcek tüketir. Ormanların korunmasında, salgın durumuna geçen böceklerin önlenmesinde kuşların rolü büyük" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü olarak ormanlardaki ekosistemin korunması ve ormanlara zarar veren böceklerle biyolojik mücadele kapsamında çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Üzmez, "Yatırım programı ile her yıl ortalama 50 bin suni kuş yuvası yaptırarak ormanlara astırıyoruz" diye konuştu.

Ülke genelindeki çalışmalara değinen Üzmez, "Ülke genelinde 2003-2013 yılları arasında 544 bin 526 kuş yuvası yaptırılarak, böcek zararlıları ile biyolojik mücadele gayesi ile ormanlara asıldı. Bu yuvalar 232 bin 881 hektarlık ormanlık alanda kullanıldı" dedi.

"Bu yılki hedef 74 bin yuva"

Üzmez, 2013 yılında 62 bin 125 kuş yuvası yapıldığını dile getirerek, bu yıl içerisinde 74 bin yuva yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Böcek popülasyonlarını dengelemek için böceklere karşı böcekçil kuşların korunmasını sağlamaya yönelik Orman Genel Müdürlüğü tarafından alınan tedbirler olduğunu vurgulayan Üzmez, "Bu tedbirler arasında, kuşların kışın kötü havalarda yemlenmesi, faydalı kuşların düşmanları ile mücadele edilmesi, açıkta üreyen kuşların yuva yapabilmelerini kolaylaştırmak üzere ormandaki 'Kuş Koruma Ağaçları' hüviyetindeki fazla dallı ağaçların gençleştirilmesi gelmektedir" ifadesini kullandı.

Üzmez, ormanlara kuş yuvaları asılmasının özellikle baştankara, sığırcık, ibibik gibi ormanlara zarar veren böceklerle beslenen kuşların yuva yapmaları, ormanlara yerleşmeleri ve korunmaları ile popülasyonlarını ormanda artırmayı planladıklarını da ifade etti.

Zararlı böcek türleri

Ormanlara zarar veren başlıca böcek türleri arasında, İtalyan çekirgesi, adi mayıs böceği, altınkıçlı kelebek, sünger örücüsü, yeşil meşe bükücüsü, çam çalı antenli yaprak arısı, kırmızımtrak sarı antenli yaprak arısı gösteriliyor.

Böceklerin popülasyon artışı gösterdiği bölgelerde, şartlar uygunsa, çoğu kez kuş türlerinde de buna paralel bir artış gözlendiği kaydediliyor. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Orman Genel Müdürlüğü Yerel Haberler

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title