Haberler

Ömer Muhtar Biyografisi

Ömer Muhtar
Doğum Tarihi20.08.1858

Ömer Muhtar Kimdir ?

1853 yılında Zawiyat Zanzur, Libya'da dünyaya geldi. Libya'daki en büyük Arap kabileleri arasında sayılan Menife'ye mensup Gays ailesine mensuptu. İlk eğitimini babasından aldı. Ardından tahsil için kardeşi Muhammed ile birlikte Senusiler'in Zenzur Zaviyesi şeyhi Seyyid Hüseyin el-Garyani eş-Şemsi'nin yanına gönderildi ve eğitimini burada tamamladı.

Dini öğrenim gördü ve el-Kasr'daki Senusi tarikatının lideri olan Muhtar, İtalyanların 1911'de Libya'ya çıkarma yapması üzerine Osmanlı subayları ve Senusi şeyhi Ahmed eş-Şerif es-Senusi önderliğinde başlayan direniş hareketine gönüllü olarak katıldı. Uşi Antlaşması'yla Osmanlı Devleti'nin Libya üzerindeki hakimiyeti sona erdi. İtalyan yönetiminin Trablusgarp'taki milliyetçi kuvvetler ve Berka'daki Senusilerle yaptığı uzlaşma görüşmeleri sonuçsuz kaldı ve Ömer Muhtar 1922'de İtalya'da iktidara gelen Faşistlerin Libya'yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923'te Berka'da yeni direniş hareketi başlattı.

Cebelü'l-Ahdar'da yaşayan aşiretlerden topladığı gerilla güçleriyle baskınlar gerçekleştirdi. Bedevi köylülerin yardımıyla direnişini 1931'e kadar sürdürdü. 11 Eylül 1931'de bir çatışmada yaralanarak İtalyanlara esir düştü. General Rodolfo Graziani'nin başkanlığında bir savaş mahkemesince ölüme mahkûm edildi ve Saluk'ta asıldı.

title