Haberler

Okyanus Yüzeyinden Petrolü Temizlemede Yeni Buluş

Okyanus yüzeyindeki ham petrolün temizlenmesinde "çığır açacak" yeni buluşuyla ABD'de ses getiren Türk kökenli işadamı Fred Giovannitti, icadını Türkiye'deki denizlerin temizlenmesine adamak istiyor.

Okyanus yüzeyindeki ham petrolün temizlenmesinde "çığır açacak" yeni buluşuyla ABD'de ses getiren Türk kökenli işadamı Fred Giovannitti, icadını Türkiye'deki denizlerin temizlenmesine adamak istiyor.

ABD'de Türk bir annenin oğlu olan işadamı ve dövme sanatçısı Giovannitti, çevrenin korunmasına gösterdiği duyarlılık, bu konuda kaydettiği başarılar ve yeni buluşuyla ABD'de adından ciddi anlamda söz ettiriyor. Türk sinema sanatçısı Yüksel Soner Giovannitti ve İtalyan Amerikalı bir babanın oğlu olan 42 yaşındaki Giovannitti ve Amerikalı ortağı Ashley Day, okyanusların temizlenmesinde önemli bir buluşa imza attı.

Merkezi California'da bulunan çevre koruma şirketi Vor-Tek Recovery Solutions'ı kuran ve önceleri rıhtım, marina, nehir ve su yollarındaki plastik gibi kirli atıkların temizlenmesi için proje geliştiren Giovannitti ve ortağı, ardından geçen yıl Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketinin ardından, başarılarını duyan bazı çevrelerce gelen talepler üzerinde, bu sistemlerini okyanus yüzeyinden ham petrolü de temizleyebilecek biçime uyarladı.

İkilinin, ham petrol, plastik gibi kirli atıkların temizlenebilmesiyle deniz kirliliğinin önlenmesi konusunda çığır açabilecek özellikleri içinde barındıran

"Emergency Extraction Line System" (EEL) adını verdiği sistem, küresel problemlere çözüm bulmak amacıyla büyük çaplı yarışmalar tertipleyen çevre kuruluşu XPrize Vakfı'nın yarışmasında önemli bir başarıya imza attı.

Şirket, bu sistemle, XPrize'ın, Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketinin ardından, okyanus yüzeyinden ham petrolün temizlenmesinin etkin, yenilikçi ve hızlı uygulanabilen yöntemlerini geliştirmek için dünyanın dört bir tarafından girişimciler, mühendisler ve bilim adamlarının katılımıyla geçen yılın temmuz ayında açılan yarışmada 350 aday arasında ilk 10'a kalmayı başardı.

Şirket, şimdi "The Wendy Schmidt Petrol Temizliği X CHALLENGE" başlıklı 1, 4 milyon dolarlık yarışmada büyük ödülün sahibi olmak için mücadele verecek.

Finale kalan yarışmacıların geliştirdikleri sistemler, bu yaz New Jersey'deki Ulusal Petrol Sızıntısı Araştırma ve Yenilenebilir Enerji Test Tesisi'nde performans testlerine tabi tutulacak ve deniz yüzeyinden dakikada 2500 galonun üzerinde ham petrol çekebilen şirket, 1 milyon dolarlık büyük ödülün sahibi olacak.

-DÜNYA DEVLERİNİ GERİDE BIRAKTILAR-

Bu önemli başarısının öyküsünü, proje ve hedeflerini anlatan Giovannitti, kendisi gibi çevre dostu olan arkadaşı Ashley Day ile bir gün, deniz kirliliğini önlemek için neler yapılabileceğini konuşarak, okyanusları, içindeki birçok canlıyı öldüren plastik ve benzeri kirli atıklardan kurtarabilecek bir aygıt geliştirme fikri üzerinde durduklarını söyledi.

Giovannitti, gönlünün, "ikinci evim" diye tanımladığı Türkiye'ye hizmet etmekten yana olduğunu belirtti.

Denizlerdeki plastik gibi kirli parçacıkların temizlenmesi için geliştirdikleri aygıtın tüm dünyada kullanılabileceğini ve Türkiye'nin de böyle bir sisteme ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Giovannitti, Türkiye'de 1980-1990'lı yıllarda İzmir, Bodrum, Antalya ve İstanbul'da olmak üzere 10-11 yılını geçirdiğini ve limanların birçoğunda iyi temizleme yöntemlerinin uygulanmadığını gördüğünü söyledi.

Fred Giovannitti, "dünyadaki liman ve marinaların temizlenmesine Türkiye'de başlanması şansına sahibiz" diye konuştu.

-AYGIT NASIL ÇALIŞIYOR-

Geliştirdiği "Marine Particle Skimmer" (MPS) adlı aygıtın ayrıntılarından da bahseden Giovannitti, aşağı yukarı bir buzdolabı büyüklüğünde olan aygıtın, liman ya da marinaların belli noktalarına yerleştirildiğini ve denizdeki plastik parçacıkları ve benzeri kirli atıkları toplayıp temiz suyu tekrar denize boşalttığını anlattı.

Suyu tekrar denize salma işleminin, doğal hayata zarar vermemek ve balık ölümlerine neden olmamak için yavaş bir şekilde işlediğini kaydeden Giovannitti, aygıtlarda biriken plastik ve diğer çöplerin de insanların günlük hayatta kullanımı için yakıta dönüştürüldüğünü belirtti.

Aygıtın nehir ağızlarına da yerleştirilebildiğini, böylece nehirden gelen kirli atıkların toplanarak, denize dökülmelerinin engellendiğini söyleyen Giovannitti, bu sistemin fabrika atıklarının temizlenmesine yardımcı olabileceğine dikkati çekti.

Giovannitti, aygıtı geliştirme safhasının devam ettiğini, ancak teorilerinin kanıtlandığını ve prototiplerle yapılan denemelerin başarılı olduğunu bildirdi. Giovannitti, MPS'i geliştirme sürecini, halen XPrize yarışmasında finale kaldıkları EEL sistemi üzerine odaklandıkları için şimdilik beklemeye aldıklarını, ancak daha sonra MPS ile ilgili çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title