Haberler

Okul Döneminde Çocuk İshaline Dikkat

Güncelleme:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, özellikle çocukluk çağında sıklıkla görülen ishalin genellikle virüs, bakteri ve parazitlerden kaynaklandığını belirtiyor.


Medicana International Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre küçük çocuklarda en sık görülen hastalığın ishal olduğunu ifade ederek, ishalin çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini, özellikle okul döneminde çocuklar arasında hızla yaygınlaşan bulaşıcı ishal konusunda ebeveynlerin çocuklarını bilinçlendirmeleri gerektiğini belirtiyor.

Bu nedenle okulların açılmasıyla birlikte çocuklar arasında görülen ishal vakalarında artış yaşandığını kaydeden Nuhoğlu, özellikle tuvalet temizliğini tam öğrenememiş küçük çocuklar arasında ishalin çok çabuk bulaştığına dikkat çekiyor. İshalin asla hafife alınmaması gerektiğini belirten Nuhoğlu, okullar açılmadan önce velilerin ishale yol açan nedenler konusunda çocuklarını uyarmaları ve önlemler hakkında bilinçlendirmelerinin önemine değiniyor.

Bozuk yiyeceklerin ya da yeterince temiz olmayan su yoluyla çocuklara bulaşan bakterilerin ishale neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, hijyen koşullarının yeterince dikkat alınmadığı ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tüketmenin de ishale neden olduğunu kaydediyor. Özellikle kantinlerden alınan açık yiyeceklerin hijyenik ortamlarda hazırlanmış olmasından emin olunması gerektiğini dile getiren Nuhoğlu, çocukların içme suyuna da dikkat etmeleri ve açık su kaynaklarından uzak durmaları gerektiğini belirtiyor.

Virüsler ciddi sorunlar doğurabilir

İshale neden olabilecek rotavirüs, norovirüs ve adenovirüs gibi farklı virüs türlerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, sağlıklı bir insanda iyileşme sürecinin kolay olduğunu, ancak çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve okul eğitimini uzun süreli aksatabilecek sonuçlar yaratabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Nuhoğlu, Rotavirüs nedeniyle binlerce çocuğun hastanelik olduğunu, bu virüsün mikrop bulaşmış gıda tüketmek ya da parmağı ağza götürmek suretiyle vücuda bulaştığını belirtiyor. Noravirüslerin ise birçok değişik türünün bulunduğunu kaydeden ..., virüsün bulaştığı çocukların mide bulantısı ve kusmanın yanı sıra kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve düşük dereceli ateş gibi belirtiler gösterdiğini ifade ediyor. Söz konusu virüslerin okul gibi kalabalık ortamlarda hızla yayıldığına dikkat çeken Nuhoğlu, temiz olmayan su ve gıda maddelerinin bu virüsü çocuklar arasında yaygınlaştırdığını belirtiyor.

İlaç kullanımına dikkat

Antibiyotik başta olmak üzere pek çok ilacın da ishale yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, antibiyotiklerin bağırsaktaki doğal bakteriler üzerinde olumsuz bir etki de yarattığını, doktor önerisi olmadıkça hafif soğuk algınlığı, üşütme gibi durumlarda çocuklarda antibiyotik kullanımından uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Bununla birlikte, çocukları früktoz (meyve şekeri) içeren gazlı içecekleri tüketmemeleri konusunda ebeveynlerin uyarması gerektiğini belirten Nuhoğlu, früktozu sindirmekte güçlük çeken çocukların, yetişkinlerde olduğu gibi sıklıkla ishal olduğunu söylüyor.

Okul dönemi boyunca öğrencilerin tuvalet temizliğine dikkat etmeleri, parmaklarını ağızları ve yüzlerine götürmemeleri konusunda ebeveynlerin çocuklarını bilgilendirmeleri gerektiğini ifade eden Nuhoğlu, açık yiyecek tüketmemek, kapalı ve hijyenik olduğundan emin olunan su ve gıda maddeleri tüketmenin önemini de velilerin çocuklarına aşılamaları gerektiğine vurgu yapıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title