Haberler

Öcalan'ın Talebi: Gizli Arşivler Açılsın

Güncelleme:

Öcalan'ın kurulmasını istediği Tarihsel Hakikatler ve Yüzleşme Komisyonu'na dair teklifinin HDP tarafından 14 Ocak'ta Meclis Başkanlığı'na sunulduğu ortaya çıktı.

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajında ön şart olarak ileri sürdüğü Tarihsel Hakikatler ve Yüzleşme Komisyonu kurulmasına ilişkin yasa teklifi, HDP tarafından Meclis Başkanlığı'na 14 Ocak 2015 tarihinde verilmiş.

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken imzasıyla verilen teklifte "arşiv talebi" dikkat çekiyor. Komisyonun, özel ve kamu tüm arşivlere girme yetkisine sahip olması gerektiği vurgulanan teklifte, komisyonun gizli arşivlerde inceleme yapma yetkisi "devlet veya özel, gizli veya açık tüm arşivlerinden faydalanmak, tüm kurum ve kuruluşlardan bilgi almak ve istediği tüm kurum ve arşivlerde izne tabi olmadan inceleme yapmak" şeklinde belirlendi.

1 YIL ÇALIŞMA SÜRESİ

Teklifte, komisyonun çalışma yöntemi ve yapısına ilişkin ayrıntılar da yer alıyor. Komisyonun bölgesel ve uluslararası görüşmeler yapması öngörülüyor. Çalışma süresi 1 yıl olarak belirlenen Komisyon'da, her siyasi parti grubundan ve bağımsızlardan iki üyenin, bir erkek ve bir kadın olacak şekilde belirlenmesi ayrıca sivil toplum kuruluş temsilcileri ve akademisyenlerin de görevlendirilmesi talep edildi.

Komisyonun, devlet televizyonu ve radyolarından çalışmalarına ilişkin yayın yapabilmesi de öngörülürken, çalışma sonuçlarına göre faili meçhul olaylarla ilgili savcılıkları harekete geçirme komisyon yetkileri arasında sıralandı.

FAİLİ MEÇHULLER İNCELENSİN

TBMM bünyesinde kurulması öngörülen Komisyon'un çalışma alanı ise şöyle sıralandı:

"1980 askeri darbesine giden siyasi tarih zeminini kapsayacak şekilde 35 yılın ağır insan hakkı ihlalleri, işkence, kayıp, yargısız infaz, faili meçhul cinayetler, zorunlu göçe tabi tutma, toplu öldürmeler, kontrgerilla faaliyetleri, insanlığa karşı suçlar, soykırım suçları sebepleri araştırmak."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Abdullah Öcalan İdris Baluken Pervin Buldan Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500

Yorumlar (230)

HÜDAPAR:

MÜSLÜMAN KÜRTLER BİRLİK OLUP DİNSİZ PKK YI BİTİRELİM MÜSLÜMANLIĞA HİZMET EDELİM

12
161
yanıtYanıtla
Komando-1071:

Sen bu kafayla anca Şeytana hizmet edersin.

yanıt5
yanıt2
GERÇEK İSLAM PKK:

HUZBİŞEYTANA KONUŞMA HAKI YOK: SİZİN VE İŞBİRLİKÇİNİZ İŞİD SAYESİNDE HER MÜSLÜMANDA UZAKLAŞİYORLAR. . . PKK, İŞİDI YOK EDEREK ZORUNU MI GİDOYOR?. . . . GİDİN PKK ELİNİ ÖPÜN TÖVBE EDİN. ZAMANI KAYBETMEDEN. .

yanıt5
yanıt2
sss:

ben huda pari cok iyi tanirim eli nekader kanili oldugunu kurani kerimi bile imam hatipten orenmisler100 lerce fakir insanlerin kanine girmisler arsivler acilsin herke gercegi orensin ozaman siz hale pkk simdi gordugunuz gibi gerurseniz ???????????

yanıt1
yanıt2
KOMANDO-1071:

Eğer gerçek müslüman varsa bu yapıda lütfen islamı iyi araştırın. Bu yapı içinde olmayan imamlara da kulak verin. Araştırın islamı tanıyın. İnşallah doğru yolu bulursunuz.

yanıt2
yanıt0
.........:

hdp kendini fazla onemsiyor turkiyede onlari takan yoki arasira olay cikartip gundemde kalmaya calisirlar, sokaktaki olaylar dikkat cekmek icin yapilir COCUK GIBILER

36
41
yanıtYanıtla
AkpmobilWeb@haberler.com:

Sabah sabah bu katilin fotografını mahsus koyuyorsunuz

61
9
yanıtYanıtla
HÜDAPAR:

PKK VE HDP YE RAĞMEN MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR

20
45
yanıtYanıtla
CENET ANAHTARI PKK ELİNDE:

HURDACILAR KORSAN MÜSLÜMANA SON !!!. . . . . EĞER SİZ VE İŞİD MÜSLÜMAN DİYORSAN, , BENDE BAŞKA DİNİ TERCİH EDERİM.

yanıt5
yanıt2
NEVŞEHİRLİ:

ulan şereften yoksun önce şehit düşen askerlerin ve polislerin araştırmasını istesene

15
37
yanıtYanıtla
Tüm 230 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title