Haberler

"Netanyahu Zokayı Yutmak Üzere"

Güncelleme:

Jerusalem Post Netanyahu'nun Yakında Türkiye'den Özür Dileyebileceği Savundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun filo baskını nedeniyle yakında Türkiye'den özür dileyebileceği öne sürüldü. Jerusalem Post'un yayınladığı makalede "Netanyahu, zokayı yutmak üzere" denildi.

"Özür, muhtemelen AKP'nin seçimden galip çıkmasını sağlar" savına da yer verilen makalede AKP'nin iktidarda kalması halinde İsrail ile yakınlaşmanın "imkansız" olacağı savunularak Netanyahu'nun hiç değilse özür için Haziran seçimleri sonrasını beklemesi istendi.

Jerusalem Post gazetesi, Demokrasileri Savunma Vakfı'nın Araştırma Başkan Yardımcısı ve ABD Hazine Bakanlığı eski istihbarat analisti Jonathan Schanzer'in "İsrail'in Özrü, Türkiye İle Çatlağı Daha Da Derinleştirebilir" başlıklı makalesini yayımladı.

Schanzer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'un Türkiye'den özür dileyebileceğini öne sürdüğü makalesinde "Eğer Netanyahu, bunda ısrar ederse, Haziran 2011 seçimleri sonrasını beklemeli" argümanını savundu. Makalede şöyle denildi:

"Bir Türk gemisinin Gazze'ye ulaşmasını engellemek için derin sularda yapılan askeri operasyondan 7 aya yakın süre sonra Başbakan Binyamin Netanyahu, şimdi özür dilebilir. Danışmaları ona destek veriyor. Beyaz Saray da. Ancak eğer bu yola girerse Netanyahu, muhtemelen Türkiye ile derinleşen diplomatik krizi daha da körükleyecek."

-"NETANYAHU TÜRK HALKININ İSRAİL'İN YANINDA OLDUĞUNA İNANİYOR"

Schanzer, İsrail'in ayrıca ölenlerin ailelerine 100 biner dolar tazminat da ödeyebileceğini belirterek "Böyle bir adımı eleştirenlerin olması şaşırtıcı değil. Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman anlaşmaya karşı çıkıyor. Savunma Bakanı Ehud Barak da beğenmiyor. İsrail Silahlı Kuvvetleri subayları da" diye yazdı. Schanzer şu görüşleri öne sürdü:

"Karmel yangının ardından Türk halkından gelen sempati dalgasına tanık olunca Netanyahu ve yakın çevresi, Türk hükümeti Hamas'ın savunucusu iken Türk halkının İsrail'in yanında yer aldığına inanıyor."

-"ÖZÜR İLİŞKİLERİNDE DERİNLEŞEN KRİZE YOL AÇABİLİR"

Türkiye'nin, İsrail'in özrü karşılığında gösterdiği "havucun", "Haziran 2011 seçimlerine kadar ilişkilerin normalleşmesi olduğu" savına da yer verilirken "Netanyahu şimdi zokayı yutmak üzere" ifadesi kullanıldı. Makalede şöyle devam edildi:

"Özür dileyecekse bu, İsrail-Türkiye ilişkilerinde derinleşen bir krize yol açabilir. Çünkü bir özür, muhtemelen AKP'nin seçimlerden galip çıkmasını sağlar. Ilımlı Türkler, yanılarak Ankara'nın nihayet, kilit bir bölgesel müttefik olan İsrail ile bağları onardığına inanır. İslami Türkler de yanılarak Erdoğan'ın, İsraillileri diz çöktürdüğüne inanır, bu da, Türkiye'nin İslamizm bayrağı altında hakim bir bölgesel güçü haline gelebileceği yalancı görünüşü kuvvetlendirir. AKP, iktidarı elinde tutmayı sürdürürse eğer, yakınlaşma imkansız olur. Erdoğan'ın, İran, Suriye ve Suudi Arabistan ile sıcak bağları daha da samimi olur. Ve bu denklemde İsrail'e yer yoktur."

-"AKP GÜÇLENİRSE NETANYAHU KENDİSİNDEN BAŞKA KİMSEYİ SUÇLAMAYAZ"-

Jonathan Shanzer, AKP'nin son yıllarda İsrail ile dış politikasının "açık husumet" olarak nitelediği makalesinde "Netanyahu'nun satranç hareketi en hafif deyimle zayıftır. Ancak eğer ısrar ederse, en iyisi Haziran 2011 seçimi sonrasını beklemektir. En iyi senaryo durumunda AKP, siyasi olarak zayıflamış olabilir. Ancak seçim öncesi harekete geçerse eğer, Netanyahu, İslami partiye yardımcı olabilir ve böyle olursa, kendisinden başka kimseyi suçlayamayacak."(ANKA)

(CN/ORH)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Kobani davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Türk: Karar verenler yargıçlar değil siyasiler

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title