Haberler

Müsiad Kocaeli Şubesi 15. Olağan Genel Kurulu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (müsiad) Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, 'Dünya Arenasında Olan Bir Türkiye'nin Vatandaşları ve Firmaları Olarak, Bu Arenada Yer Almak İstiyorsak Mutlaka Teknolojimizi Rekabet Edecek Düzeye Getirmemiz Gerekiyor' Dedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, 'Dünya arenasında olan bir Türkiye'nin vatandaşları ve firmaları olarak, bu arenada yer almak istiyorsak mutlaka teknolojimizi rekabet edecek düzeye getirmemiz gerekiyor' dedi.

Vardan, MÜSİAD Kocaeli Şubesi'nin 15. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın kurulduğun günden bu yana ülke için faaliyetler gösterdiğini ve iş adamlarına yön verdiğini söyledi.

Pasaportu dahi olmamış, yurt dışına çıkmamış iş adamlarını alıp birçok yere götürmeye gayret ettiklerini ifade eden Vardan, yaptıkları çalışmalarla bir çok iş adamının artık yurt dışında bağlantı kurduğunu ifade etti.

Dünyada 2009 yılında oldukça önemli bir kirz yaşandığını dile getiren Vardan, bunun 1929'dan beri dünyanın karşılaştığı 2. büyük kriz olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin 1959'dan beri 16 kriz yaşadığını ve bu krizlerin hepsinin kendi iç dinamiklerden ve idare edilemeyişten kaynaklandığını dile getiren Vardan, şöyle devam etti:

'Fakat 2009'da karşılaşmış olduğumuz kriz bizden kaynaklı değildi. Ama 2001'de kriz yaşamıştık, 1999'da da sarsılmıştık, 1994'te yine böyle bir kriz yaşamıştık. Tüm bunların çıktıları hafızalarımızda yer ediyor. İşte böyle durumdayken özellikle medyanın abartmasıyla 2009 krizinde acaba nasıl bir ortamın içine gireceğiz diye düşünmeye başlandı ve herkes kabuğuna çekildi. Biz o dönemde ilk olarak üyelerimize söylediğimiz, 'işçilerinizi çıkarmayın' demek oldu. Siz eğer elemanlarınızı çıkartırsanız o zaman krizin iyi geçmesine yardımcı olursunuz. Çünkü sattığınız ürünlerin piyasasını kaybedersiniz. Tabi bizim kendi insani, vicdani ve bağlı bulunduğumuz dinin gerektirdiği sorumluklar da var. Bu da önemli. Sonuçta ülkemizle ilgili çalışmaları hep beraber gördük. Belki 2009'u yüzde 4,7 gibi bir küçülmeyle kapattık ama ondan sonrası bizim için önemliydi.'

Türkiye ekonomik veriler bakımından dünyanın bir çok ülkesinden özellikle gelişmiş ülkelerden pozitif olarak ayrışmış vaziyet olduğunu belirten Vardan, geçen yıl üç çeyrek sonunda Türkiye yüzde 8,9'luk büyüme kaydederken, gelişmiş birçok ülkenin yüzde 1 ila 4 arasında büyüme gerçekleştirdiğini vurguladı.

MÜSİAD üyelerinin krizden etkilenip etkilenmediklerine ilişkin bir anket çalışması yaptıklarını da ifade eden Vardan, ankete katılan 412 üyeden yüzde 37'sinin krizden etkilenmediklerini belirttiğini aktardı.

Krizden etkilendiğini ifade eden üyelerin yüzde 63'ünün ise 2010 yılı sonunda krizden kurtulduğunu gördüklerini kaydeden Vardan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'2010 yılını genel itibariyle olumlu bulan üyelerimizin oranı ise yüzde 84,5. '2010 yılında yeni yatırım yaptınız mı?' diye sorduk, 'evet' diyenlerin oranı yüzde 62. Diğer bir soru 'Yeni eleman aldınız mı?' şeklindeydi. Yüzde 67,5'i eleman almış. Böylece, 'büyüme sanaldı, istihdam oluşturmuyordu' gibi sözlerin yersiz olduğunu teyit etmiş olduk. 'Kısa vadede yeni bir kriz bekliyor musunuz?' şeklindeki sorumuza üyelerimizin yüzde 86,5'i 'hayır' dedi. '2011 yılı bizim için daha mı olumlu geçecek?' sorusuna 'evet' diyen arkadaşların oranı yüzde 92. 'Yatırım yapacak mısınız?' sorusuna 'evet' diyenlerin oranı yüzde 78. 'Yeni eleman alacak mısınız?' sorusuna ise üyelerimizin yüzde 78'i 'evet' dedi. Bütün bunlar ne manaya geliyor? Hükümeti takdir etmemek mümkün değil.'

Vardan, 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve AK Partiye kapatma davası açıldığında çok zor dönemler geçirdiklerini, iş adamlarının önünü görememe tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yaşananlarla Türkiye'nin dünyanın en büyük krizine 'başsız' girme ihtimali oluştuğunu ifade eden Vardan, 'Ama hamdolsun olmadı, bu sürece gelindi. Hatalar vardır mutlaka ama onlar konuşulur, tartışılır raporlar hazırlanır. Sonuçta güvenin oluşması istikrarı getirdi' diye konuştu.

Ömer Cihat Vardan, ihracatın büyük kısmının gerçekleştirildiği Avrupa ve Amerika'da hala tam olarak istikrarın sağlanamamış olması ve henüz orta vadeli programlarını açıklamadıkları için önlerini göremediklerini ifade etti.

- AR-GE'NİN ÖNEMİ-

Bu yıl yapılacak seçimlerin iş adamları için yeni bir eşik olduğunu ifade eden Vardan, şöyle konuştu:

'Eğer demokrasi ve istikrar içinde ancak kalkınabileceğimizi düşünüyorsak o zaman biz iş adamları olarak önümüzdeki bu eşik sürecini de çok iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum. Dünya arenasında olan bir Türkiye'nin vatandaşları ve firmaları olarak, bu arenada yer almak istiyorsak mutlaka teknolojimizi rekabet edecek düzeye getirmemiz gerekiyor. Araştırma geliştirmeye, inovasyona ve kendimizi geliştirip, markalaşmaya önem vermemiz lazım. Aksi takdirde biz başkalarının markalarını almaya devam ederiz. Bizim mutlaka birkaç sektörde çift haneli büyümeyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de bilgi teknolojileri, bilişim sektörü ki bu çok önemli.'

Vardan, ayrıca Türkiye'nin otomotiv sektöründe adım atmasının söz konusu olduğunu, Türkiye'nin bunu yapabilecek ve markasını oluşturabilecek teknolojiye sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Vardan, MÜSİAD'a yeni katılan iş adamlarına rozetlerini taktı. Eski MÜSİAD Kocaeli Şube Başkanı Zihni Yılmaz ise Bakan Ergün'e altın kaplamalı ibrik hediye etti.

(EMR-FTH-ABK) - KOCAELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title