Haberler

Munzur Çayı'nda Nesillerin Sürmesi İçin 'Anaç Alabalık' Avı

Türkiye'de nesli tükenen ve Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki üreme çiftliğine inşaat malzemesinin karışması sonucu binlerce balığın telef olması üzerine, balıklarının neslinin tükenmesinin önüne geçmek için Tunceli'nin Munzur Çayı'nda uzman ekip...

Türkiye'de nesli tükenen ve Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki üreme çiftliğine inşaat malzemesinin karışması sonucu binlerce balığın telef olması üzerine, balıklarının neslinin tükenmesinin önüne geçmek için Tunceli'nin Munzur Çayı'nda uzman ekip özel bir çalışmayla 300 anaç alabalık yakaladı. Yakalanan balıklar üremesi için Maçka'ya gönderildi.

Trabzon'un Maçka İlçesi'nde Alabalık Yetiştirme İstasyonu'nda anaçların tutulduğu havuza Ağustos ayında inşaat malzemelerinin karışması sonucu binlerce kırmızı benekli anaç alabalık telef oldu. Türkiye'nin belirli akarsularında bulunan ve nesilleri bilinçsiz avlanma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan alabalığın neslinin sürmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak Tunceli Munzur Çayı'nda yakalanan anaç alabalıkları tekrar Maçka'daki üretim tesislerine götürmek için harekete geçti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim görevlisi Doç.Dr. Mehmet Kocabaş başkanlığında bir ekip Tunceli'ye gelerek Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileriyle gelerek Munzur Çayı ile Mercan Suyu'nda anaç alabalık avladı. Özel kıyafetler giyen ekibin 4 gün süren avlanma sonunda yakaladığı 300 anaç abalık, yeniden üremeleri için Maçka'daki tesislere gönderildi.

ÖZEL YÖNTEMLE AVLANMA

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Kocabaş, Anaç alabalıklarının ya da diğer balıkların yakalanmasında en yaygın kullanılan ve balığa en az zarar veren yöntem elektronik fishing adı verilen bir metotla avcılık yapıyoruz. Balık bu yöntemli hiçbir zarar görmüyor, suya 12 volt yani 32 amberlik bir akımı suya veriyoruz. İki metrekare alanda etkili oluyor ve 3 saniye kadar şok geçiriyor. Balık hiçbir zarar görmüyor, sadece balığın üzerine yani kaslarına bir masaj yapılıyor. Bu sırada balık bir anda kuyruğunu kullanamıyor ve suyun yüzeyine çıkıyor. Biz bunu zarar vermeden elimizdeki fileli avlanma aletiyle alarak, yakalandığı yerdeki su ısısı ile aynı ısıya sahip suya koyarak korumaya alıyoruz. Balığın yakalanmasındaki toplam süre sadece 3 saniye ve balık 3 saniye sonra kendine geliyor ve eski haline dönüyor. Anaç balıkların yakalanması için uyguladığımız bu yöntem tamamen bilimsel bir yöntem ve uluslararası standartlarda olan bir balık yakalama yöntemidir dedi.

Maçka'daki tesislerden yeni elde edilecek yavru alabalıkların daha sonra Munzur Çayı ile Türkiye'nin diğer bölgelerindeki akarsulara bırakılacağı belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Trabzon Türkiye Munzur Maçka Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title