Haberler

Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi

Rize, Gümüşhane ve Bayburt'ta çeşitli sivil toplum kuruluşları, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararını basın açıklamasıyla protesto etti.

Rize, Gümüşhane ve Bayburt'ta çeşitli sivil toplum kuruluşları, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararını basın açıklaması yaparak protesto etti.

Rize'de Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyesi grup, Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yaparak, Mısır'daki idam kararını protesto etti.

"Rabia" işareti yapan yaklaşık 600 kişilik grup, "Cihada devam, direnişe selam", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "Zalimler için yaşasın cehennem" yazılı pankartlar taşıyarak slogan attı.

Grupta bulunan ve kefen giyinmiş kişi, temsili darağacı önünde idam kararını protesto etti.

Rabia Yılmaz adlı çocuğun, "Kinyas" ismini verdiği kaplumbağası ile eyleme gelmesi dikkat çekti. Yılmaz, yanan ateşe küçük de olsa su taşımak amacıyla eyleme destek verdiğini söyledi.

Memur-Sen Rize Şube Başkanı Resul Usta, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır'da verilen idam kararlarının insanlık suçu olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği ve Arap Birliği gibi insan hakları örgütlerinin idam kararlarına karşı tepki vermesi gerektiğini ifade eden Usta, "İnsan hakları örgütlerini kararların uygulanmaması için gerekli adımları atmaya, siyasi ve ekonomik baskı uygulamaya davet ediyoruz. Mısır'ın ihtiyacı olan daha fazla demokrasi, hukuk, özgürlük, insan hakları ve huzurdur. Mısır meydanlarına idam sehpaları kurulmamalı, insanların hayatları karartılmamalıdır. Mısır meydanlarına darağacı yerine sandık konulmalı, halkın iradesi doğrultusunda Mısır yönetilmelidir" dedi.

Usta, zalimler tarafından ezilen insanların yanında olduklarını vurgulayarak, "Darbeleri, muhtıraları, bütün antidemokratik oluşumları kınıyor, darbe ve başka kılıklara bürünmüş bütün müdahaleleri reddediyoruz. Bizim için Mısır'daki darbeci düzenin idam kararları hükümsüzdür. Asıl yargılanması gereken Sisi'dir. Mısır'da insanlık idam ediliyor" diye konuştu.

Açıklamanın ardından, Sisi'nin temsili maketi, idam sehpasına asılarak ateşe verildi. Grup üyeleri, dua edilmesinin ardından dağıldı.

Gümüşhane

Anadolu Gençlik Derneği Gümüşhane Şubesi üyeleri, Kemaliye Camisinde kılınan Cuma namazının ardından bir araya geldi.

Gruptakiler,  "Zalimin Sisi, mazlumun Mursi'si", "İhvana selam direnişe devam", "Mazlumlar ayağa kalkmadıkça zalimler diz çökmez" yazılı pankartlar taşıdı.

Şube Başkanı Naci Şenel, grup adına yaptığı basın açıklamasında, Mısır'da tarihin yeniden tekerrür ettiğini belirterek, "Yıllardır ülkeyi demir yumrukla yöneten ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Hüsnü Mübarek, elini ve kolunu sallayarak tahliye edildi. Darbeci mahkemeden Müslüman Kardeşler için skandal sayılacak bir karar çıktı" dedi.

Şiddetin asıl sahiplerinin cunta yönetimi olduğunu savunan Şenel, şöyle devam etti:

"Masum İhvan mensuplarını, halkı isyana teşvik sucundan cuntacı mahkemelerde yargılıyor ve 528 yöneticiye idam kararı veriyor. Bu karar Mısır'ın yakın tarihindeki ilk karar değildir. İnanıyoruz ki bu idam kararları, Mısır halkının mücadelesini sekteye uğratamayacak, gelecek nesiller için kıvılcım olacaktır. Sisi ve yandaşları unutulacak ama idama mahkum edilenler asla unutulmayacak."

Basın açıklamasına, Memur-Sen Gümüşhane Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti, Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkındırma Derneği, Ensar Vakfı, Tüketici ve Çevre Derneği, Hak-İş Gümüşhane Şubesi, Beyaz Ay ve Şefkateli Derneği üyeleri de destek verdi.

Anadolu Geçlik Derneği Şiran Temsilciliği tarafından Şiran ilçesinde de basın açıklaması yapılarak idam kararı protesto edildi.

İlçe merkezindeki Atatürk Anıtı önünde toplanan grup adına basın açıklamasını yapan Abuzer Aydın, "Yeryüzünde hakkı üstün tutan milli görüş topluluğu olarak adaletsizliğe ve zulme sessiz kalmayacağız" dedi.

Topluluk, dua edilmesinin ardından dağıldı.

Bayburt

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi, Bayburt'ta basın açıklamasıyla protesto edildi.

Türk Dünyası Parkında İHH Bayburt Şube Temsilciliği tarafından organize edilen açıklamaya, AK Parti, MHP, Saadet Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İHH Bayburt Şube Temsilcisi İlhami Polat, insanlığa ve hukuka aykırı kararı kınamak, 528 Mısırlı mazlumun sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ettiklerini söyledi.

Polat, hukukun en temel prensiplerinden olan savunma hakkının kullanılmasına dahi izin verilmediğini iddia ederek, şunları kaydetti:

"Birkaç oturum arasında fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkmıştır. Bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına asla fırsat verilmemiştir. Ülke dışına kaçmak zorunda kalan kimi göstericiler de savunmaları dahi alınmadan gıyabında idama mahkum olmuştur. Cunta mahkemelerinin son karar duruşmasında neredeyse her dakikaya 26 idam sığdırarak kendi rekorunu kıran Mısır adaleti, kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir."

Açıklama, İl Müftüsü Kemalettin Aksoy'un Mısır başta olmak üzere birçok ülkede ölenler için dua etmesinin ardından sona erdi. - Rize

Kaynak: AA / Güncel

Gümüşhane Bayburt Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title