Haberler

Midyat'ta Süryaniler, Meryem Ana'yı Ayinle Andı

MARDİN'in Midyat İlçesi'ne bağlı Anıtlı Köyü'ndeki Meryem Ana Kilisesi'nde, Avrupa'nın birçok ülkesinden gelen Süryaniler'in katılımıyla, Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü için anma ayini düzenlendi.

MARDİN'in Midyat İlçesi'ne bağlı Anıtlı Köyü'ndeki Meryem Ana Kilisesi'nde, Avrupa'nın birçok ülkesinden gelen Süryaniler'in katılımıyla, Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü için anma ayini düzenlendi.

Süryaniler açısından kutsal sayılan Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle Midyat'ın Anıtlı Köyü'ndeki Meryem Ana Kilisesi'nde ayin düzenlendi. Süryaniler arasında manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı gün olarak tanımlanan Şahro olarak bilenen gece ibadeti bayramı adı altında yapılan Meryem Ana'yı anma gününe, Almanya, Belçika, İsveç, İsviçre, Avusturya, Hollanda'nın yanısıra Midyat ve bağlı köylerinde yaşayan Süryaniler katıldı.

Miladi takvime göre Meryem Ana'ın ölüm günü 15 Ağustos olarak bilinirken, Midyat'ta Meryem Ana için yapılan anma ayininde Süryaniler, Papaz Gabriel Aktaş'ın yönettiği ayine katıldı. İncil okunmasıyla başlayan anma töreni, okunan ilahiler ve yapılan dualarla devam etti. Ayine katılanlar, Meryem Ana'dan kendileri için oğlu İsa Mesih'ten duacı olmasını isteyip, ayin esnasında yakılan tütsüler de çevreye güzel kokular saldı. Ayine katılanlara Meryem Ana Kilisesi tarafından hazırlanan yemek ikram edilirken, Süryaniler gece boyunca ibadetlerini sürdü. Gece boyunca yapılan ayinde, bu sabah saatlerinde Papaz Gabriel Aktaş'ın önderliğinde tekrar bir araya gelen Süryaniler 'Kıddas' ismini verdikleri son ayinle Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü anma törenini bitirdi. Meryem Ana'ın ölümü nedeniyle 5 gün boyunca oruç tutan Süryaniler, bu süre zarfında hayvansal hiçbir gıdayı yemeyip oruç tutarak geçirdi. Anma törenin sona ermesiyle, oruçlular yenilmeyen hayvansal gıdaların da öğle yemeğinde verilen etli bir yemek ikram edildi.

Papaz Gabriel Aktaş, 2 bin yıldır bu geleneğin devam ettirildiğini belirterek, "Bu bölgemizde Meryem Ana adıyla ilk yapılan kilisenin bu olduğunu düşünüyoruz. Şunu söyleyebiliriz, 2 bin yıldır, o tarihten hesap ediyoruz. Tarihte ve kitaplarımızda görüyoruz ilk zamanlardan da bu Şahro bayramı yapılıyor. Bizlerde, Mesih'in annesi olduğu için, bu dünyadan intikal etti, ölüm gününde onu anıyoruz" dedi.

Almanya'dan Midyat'taki anma etkinliğine katılan Süryani Sami Rabo ise "Bugünü kutlamak için, bugün bizim için çok mukaddestir. Avrupa'da anma Şahro günlerimiz bu şekilde geçmiyor. Burası Meryem Ana'mızın adını taşıyan kisedir. Mesih inancı yeryüzüne indiği tarihten bugüne kadar Mesih'in annesi Meryem Ana adıyla burası yapıldı. Bundan dolayı anma Şahro burada yapıyoruz. Ben de bu sene burada olmak istedim" diye konuştu.

- Mardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Meryem Ana Mardin Midyat Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title