Haberler

Mali'de Lüks Otele Baskın! Çok Sayıda Rehine Var

Güncelleme:

Mali'nin başkenti Bamako'da lüks bir oteli basan silahlı saldırganlar 5 kişiyi öldürdü, 170 kişiyi rehin aldı. Rehin alınanlardan 80'i serbest bırakıldı. Serbest kalanlar arasında 6 tane THY personeli de var.

Mali'nin başkenti Bamako'da bulunan beş yıldızlı Raddisson Hotel'e 10 silahlı saldırgan tarafından baskın düzenlendi. Tekbir getirerek çevreye rastgele ateş açan saldırganlar, aralarında THY personelinin de bulunduğu 170 kişiyi rehin aldı. Mali devlet televizyonun haberine göre, 170 rehineden 80'i serbest bırakıldı. Türk Hava Yolları'nın (THY) 7 personelinden 6'sı kurtuldu. Otelde rehin olarak bir THY personeli kaldı. Saldırıda 5 kişinin öldüğü, 1'i polis çok sayıda yaralının olduğu kaydedildi.

Yetkililer, BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) askerlerinin de destek verdiği Mali güvenlik güçlerinin otelde başlattığı operasyonun devam ettiğini ve silahlı grupların 100'den fazla kişiyi 7'nci katta rehin tuttuğunu bildirdi.

KUR'AN'DAN AYET OKUYAN REHİNELER SERBEST BIRAKILDI

Güvenlik yetkilileri, 170 kişinin rehin alındığı Radisson Otel'de Kuran-ı Kerim'den ayet okuyabilen rehinelerin serbest bırakıldığını ifade etti.

Olay yerinde bulunan Malili gazeteci Kassim Traoré da "Müslümanları, Müslüman olmayan rehinelerden ayırmak için rehinelerden bir dua okumasını istemişler." dedi.

Otelden kurtarılanlar arasında Gineli şarkıcı Sekouba Bambino da var.

İlgili Haberler

SERBEST KALAN TÜRK PERSONELLERİN İSİMLERİ;

İsmail Yerli
S. Murat Arat
L. Deniz Kıvrak
Şerife Kavacık
Mehmet Atmaca

SERBEST KALAN TÜRK REHİNE: OPERASYONLA KURTARILDIK

Mali'deki otel baskınında rehin alınanlar arasında bulunan 6 THY görevlisinin kurtarıldığı açıklandı. Kurtarılanlardan kabin memuru Lütfiye Deniz Kıvrak "Biz asker ve polis operasyonuyla kurtarıldık" dedi.

Habertürk TV'nin telefonla ulaştığı Kıvrak, telefonunun şarjının çok az olduğunu belirterek, kısa bilgiler verdi.

SALDIRIDAN ŞANS ESERİ KURTULDU

Saldırıdan kurtulanlardan Michael Skapoullis, kuşatma başladıktan sonra otelin spor salonundan kaçmayı başardı. Spor salonunun kapısını açtığında yerde kurşunlar gördüğünü ifade etti.

Skapoullis BBC'ye "Radisson Oteli'nin yanındaki bir tesiste kalıyoruz. Her sabah 6 ila 8 arasında otelin spor salonuna gidiyorum. Bugün sabah saat 7 sularında otel çok sessizdi. Spor salonunda sadece iki kişi vardı. Spor salonundan ayrıldıklarında biraz endişelendim. Spor salonunda hep müzik açık olduğundan silah sesi duymadım. Spor salonundan ayrıldım ve lobiye gitmeye çalıştım. Yavaşça lobinin kapısını açtım ve yerdeki kurşunları gördüm. Dolayısıyla lobinin kapısını kapattım ve otelde kapı kapı dolaştım. Yeniden spor salonuna döndüm ve spor salonundan çıkıp otelden ayrıldım. Otelin dışında polis ve askerler evime kadar bana eşlik etti." diye konuştu.

FRANSA 50 SUBAYINI KENTE GÖNDERİYOR

Fransa, terörle mücadele konusunda uzman 50 seçkin subayı, otelin bulunduğu Bamako kentine gönderme kararı aldı. Fransız jandarma sözcüsü, "Yola çıkmaları an meselesi" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, Mali'deki otele alınan rehinelerin serbest bırakılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

OTELDE KİMLER VARDI?

Rehineler arasında, Fransız havayolu şirketi Air France gibi başkente aktarma yapan bazı hava yolu şirketleri çalışanların da bulunduğu iddia edildi.

Rehine krizinin yaşandığı, yüzde 90'ı dolu 190 odalı lüks otelde, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkililerinin de konakladığı ifade ediliyor.

Otelde rehine alınanlar arasında Nijeryalı milyarder Aliko Dangote'nin de bulunabileceğini belirtiliyor.

DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLA GELMİŞLER

Görgü tanıkları, bir kaç kişinin çalıntı olduğu öne sürülen ve diplomatik plaka taşıyan bir araçla otele geldiğini ileri sürdü. Öte yandan otelin çevresi, güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındı.

OLAYIN AŞÇISI YAŞANANLARI ANLATTI

Otelin pastalardan sorumlu aşçıbaşı Bay Lassine, saldırganların otele sabah 7 ila 7,30 arasında geldiğini söyledi. Lassine "Diplomatik araçlar kullanıyorlardı," dedi. "Oteldeki güvenliğin ne kadar yetersiz olduğunu biliyor musunuz? Görevliler hemen bariyeri kaldırdı. Saldırganlar ateş açtı ve ön kapıda yer alan güvenlik görevlisini yaraladı. Akabinde otelde rehine almaya başladılar ve insanları büyük salona götürdüler." açıklamasını yaptı.

"HER ŞEY 7. KATTA OLDU"

İsminin açıklanmasını istemeyen bir güvenlik görevlisi, "Her şey yedinci katta oldu. Saldırganlar koridora ateş açtı" dedi.

BM GÜÇLERİ OLAY YERİNDE

BM sözcüsü Olivier Salgado saldırganların otelde olduğunu ve otomatik silahlarının bulunduğunu kaydederek, BM güçlerinin ve Mali hükümet güçlerinin olay yerine geldiğini sözlerine ekledi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: ELÇİLİK PERSONELİ VE ABD VATANDAŞLARI SIĞINACAK BİR YER BULSUN

ABD Bamako Büyükelçiliği Twitter üzerinden, "Elçilik, Radisson Otel'de aktif bir saldırgan olduğunun farkında. Elçilik personeli sığınacak bir yer bulsun. Tüm ABD vatandaşları sığınacak bir yer bulsun. ABD vatandaşlarının aileleriyle irtibat kurmasını tavsiye ediyoruz." mesajlarını paylaştı.

BİR ÖNCEKİ BASKINDA 4 ASKER İLE 5 BM GÖREVLİSİ ÖLMÜŞTÜ

Ağustos ayında da ülkenin Sevare kasabasında bulunan bir otele düzenlenen baskında 4 asker, 5 BM görevlisi hayatını kaybederken, 4 saldırgan da öldürülmüştü.

Saldırıyı, El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlenmişti. Örgütün Cezayirli lideri Muhtar Belmuhtar, Afganistan'daki bir patlamada sol gözünü kaybettiği için "Tek gözlü" ismiyle biliniyor.

MALİ'DEKİ SALDIRILARIN GEÇMİŞİ

Ekim 2011: Etnik Tuaregler (Batı Aftrika sahillerine yayılmış Berberiler) Libya'dan edindikleri silahlarla bir başkaldırı başlattı.

Mart 2012: Hükumetin başkaldırıyı ele alma yönteminden ötürü ordu darbe yaptı. Bir ay sonra Tuareg ve El-Kaide bağlantılı teröristler, ülkenin güneyini ele geçirdi.

Haziran 2012: İslamcı gruplar, Tuareg'lerden Timbuktu, Kidal ve Gao şehirlerini aldı ve Müslümanlara ait ibadet yerleriyle el yazmalarına zarar vermeye başladı ve şeriat kanunlarını empoze etti.

Ocak 2013: İslamcı teröristler, merkezi bir şehri ele geçirerek başkent Bamako'nun düşebileceğine dair korkuları güçlendirdi. Mali hükumeti, Fransa'dan yardım talep etti.

Temmuz 2013: Şu anda sayıları yaklaşık 12 bini bulan bir Birleşmiş Milletler gücüne, İslamcıları kuzeydeki topraklardan atma görevi verildi.

Temmuz 2014: Fransa, Sahel'i cihatçı gruplardan çıkarmak için bir operasyon düzenledi. Tuareglerin ve İslamcı örgütlerin sorumlu tutulduğu saldırılar ülkenin kuzeyindeki çöllerle kaplı bölgelerde sürüyordu.

2015: Mali'nin merkezinde ve başkent Bamako'da terör saldırıları meydana geldi.

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Türk Hava Yolları Fransa Bamako Dünya Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (176)

mng:

BU DİNCİLER DÜNYAYI ISRARLA CEHENEME ÇEVİRECEKLER.

33
54
yanıtYanıtla
xcvbn:

tc nin beslediği işid yapmıştır

22
61
yanıtYanıtla
BIZIM SIVIL, SIZIN SIVIL KISAS:

ALLAHU EKBER! Muminler Her Yerdeler! Ve Her Yerden SIzlere Saldirilar Olacak

6
49
yanıtYanıtla
cahiliyet:

konunun müminlikle ne ilgisi var müslümanlığı bu kadar cirkinleştirerek insanları uzaklaştırıyorsunuz !

yanıt12
yanıt2
karabekir:

ulan vahsi bunun ne alakasi var islamla, islam baris demek. siz islami batiriyorsunuz, islama zarar veriyorsunuz, günaha giriyorsunuz bunu iyi bilin.

yanıt12
yanıt2
GÜNDÜZ:

İSLAM ÜLKELERİ ACİL OLARAK LAİK DÜZENE GEÇMELİ YOKSA BU KAFAYLA DAHA ÇOK İNSAN ÖLÜR

19
11
yanıtYanıtla
laf etti bal kabağı:

Laiklik yüzünden bu radikallik. İnsanları hem maddi hem manevi sömürürsen, onları aç koyup kendin bal kaymak yersen olacağı bu

yanıt8
yanıt2
reis:

FRANSADA OLSA SIMDIYE YORUM DOLARDI BURASI ::MALI OLDUMU INSAN YERINE BILE KOYMAZLAR

25
4
yanıtYanıtla
DOĞRUYSAN HAKLISIN:

Genemi müslümanlar

8
18
yanıtYanıtla
HÜSEYİN:

TEKBİR GETİREREK İNSANLARI ÖLDÜRENLER ALLAH KATINDA DİNSİZ VE KAFİR İLAN EDİLİRLER. ALLAH''IN VERDİĞİ CANI ALLAH''TAN BAŞKA HİÇ KİMSE ALAMAZ. İNSAN ÖLDÜRENLER CEHENNEMLİKTİR.

18
8
yanıtYanıtla
Tüm 176 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title