Haberler

Malatya Mahalli Çevre Kurulu Kararları

Malatya Mahalli Çevre Kurulu, Hidroelektrik Santrallerinde (hes) Doğal Hayatın İdamesini Sağlamak Üzere Dereye Bırakılacak Suyun Miktar ve Zamanlamasını Görüşerek Karara Bağladı

Malatya Mahalli Çevre Kurulu, hidroelektrik santrallerinde (HES) doğal hayatın idamesini sağlamak üzere dereye bırakılacak suyun miktar ve zamanlamasını görüşerek karara bağladı.

Malatya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Vali Ulvi Saran başkanlığında toplanan kurulun, HES'lerin durumunu görüşerek santrallerin gözetmesi gereken kuralları belirlediği ifade edildi.

Açıklamada, kurul kararıyla ilgili şu bilgiye yer verildi:

'HES projesinin yapıldığı yerdeki akar suyun son 10 yıllık akımın ortalama debisinin 12 aylık akım verilerinin ortalamasının yüzde 30'u, kurak dönemde ise yüzde 40'ının bırakılmasına karar verildi.

Doğal hayatın devamı için mansaba bırakılacak su miktarının otomatik ölçümleri için iki adet elektronik limnograf (AGİ) cihazı devlet su işleri tarafından belirlenecek yerlere tesis, teçhizat ve yapım bedeli ilgili şirket tarafından karşılanmak ve yapılmak suretiyle kurulma 40'ından daha az akım olması halinde suyun tamamının doğal hayatın devamı için mansabına karar verildi.

Doğal hayatın devamı için mansaba bırakılacak su miktarı hususunda, yapımı biten ve yapımı devam eden HES proje sahipleri bu durumu noter taahhütnamesi ile taahhüt etmesi kararlaştırıldı.'

Uzmanlarca bu konuda hazırlanan raporda ise 'Hidroelektrik santrali ile regülatör arasında bulunan yaklaşık 6 bin 600 metre uzunluğundaki çay üzerinde endemik türler ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığını oluşturacak canlı organizmaların bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca ilgili araştırma raporunda Şiro Çayını besleyen kaynakların var olması nedeniyle regülatör sonrası alanda ciddi su sıkıntısının yaşanmayacağı belirtilmektedir' denildiği kaydedildi.

Kuruldan çıkan kararlara uyulmaması halinde, kişi ya da kurumlarla ilgili yasal işlem yapılacağı belirtildi.

(ENS-AY-MAT) - MALATYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title