Haberler

Londra'da Protesto

Guardian, Londra'da Hükümetin Eğitim Harçlarını 3 Katına Çıkarma Tasarısını Protesto amacıyla düzenlenen 50 bini aşkın kişinin katıldığı gösterilerde çatışma çıkmasını değerlendirdi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da hükümetin eğitim harçlarını 3 katına çıkarma tasarısını protesto amacıyla düzenlenen 50 bini aşkın kişinin katıldığı gösterilerde çatışma çıkmasını değerlendiren Guardian'ın "Bu yalnızca bir başlangıç", Independent gazetesi ise 'Öğrenci eylemi yeni siyasetin başlangıcı' diye yazdı.

Londra'da dün Muhafazakar Parti merkezine girmeye çalışan öğrencileri polis durdurmaya çalıştı. Başbakan David Cameron'in lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin genel merkezi olan, parlamentonun yakınındaki 'Milibank Tower'a yürüyen, merkezin önünde toplanan on binlerce öğrenci genç, binaya tas atarak camlarını kırdı ve binaya girdi. Öğrenciler, iktidardaki Muhafazakar Parti genel merkezinin bulunduğu binayı işgal etti, polisle çatışmaya girdi. Bina dışında da gösteriler sırasında kullanılan bazı pankartlar ateşe verildi. Öğrenciler akşam saatlerinde dağıldı. Yürüyüşü organize eden Ulusal Öğrenci Sendikası başkanı Aaron Porter yaşanan şiddet olaylarını kınadı. Porter, harç artışlarını protesto eden yürüyüşün hiçbir şekilde şiddet içermemesi için gayret ettiklerini, ancak bazı grupların barış dolu bugünkü yürüyüşü ele geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Olaylarda 3'ü polis 10 kişi yaralanırken durumlarının ciddi olmadığı bildirildi.

TEPKİNİN NEDENİ'

İngiltere Hükümeti'nin planlarına göre şu an şu an 3 bin 290 sterlin olan yüksek öğrenim harçları, 2012'den itibaren yıllık 9 bin sterline yükselecek. Ulusal Öğrenci Sendikası (NUS), seçim öncesinde eğitim harçlarının artırılmayacağı vaadinde bulunan milletvekillerinin, büyük bir hata yaptıklarını ve bunun sonuçlarına razı olmaları gerektiğini söyledi. Hükümetin şu anki sistemden daha adil olduğunu savunduğu yeni düzenleme, Öğretim Görevlileri Sendikası (UCU) tarafından da şiddetle eleştirildi. Londra'daki eyleme Galler, İskoçya, İrlanda'dan da katılımın olduğu belirtildi.

GAZETELERE GÖRE BU BİR BAŞLANGIÇ

Londra'nın son 20 yıldır tanık olmadığı şiddet olaylarına yol açan dünkü öğrenci eylemi, İngiliz gazetelerinde büyük yer buldu. Guardian gazetesi öğrenim harçlarına gelecek zammı protesto eden 50 binden fazla kişinin katıldığı öğrenci eylemini "Yalnızca bir başlangıç" olarak değerlendirdi. Manşetten verilen haberde, bakanlar ve protestocuların, bu eylemin hükümetin kesintiler paketine olan halk tepkisinin ilk göstergesi olduğunu kabul ettiği belirtildi. Gazete, 35 kişinin gözaltına alındığını yazdı.'Öğrenci eylemi yeni siyasetin başlangıcı' diye yazan Independent ise, Muhafazakâr-Liberal Demokrat koalisyonun toplumsal uzlaşma döneminin sonunu gösteren eylemin, Londra'nın 20 yıldır gördüğü en büyük kitlesel şiddet olayı olduğunu vurguladı.

Times gazetesi ise, eylemcileri "Utanç verici ve haydutça" aşlığı ile eleştirirken, iktidarda 6'ncı ayını dolduran koalisyonun, İngiltere'deki protesto gösterilerinde Yunanistan ve Fransa'daki şiddet olaylarını andıran bu tutum değişikliğinin nedenlerini analiz etmeye çalıştığını bildirdi. Times, İngiliz polisinin olayda gafil avlandığını ve böylesi bir eyleme hazırlıklı olmadığını kabul ettiğini ekledi.Daily Telegraph ise öğrenci eyleminin polisi utanç verici bir duruma düşürdüğü yorumunu öne çıkardı. Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg'in, seçimlerden önceki politikası ile iktidara geldiğindeki politikasının birbirine zıt olduğunu vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title