Haberler

Loç Vadisi Köylülerinden Hes'e Destek

Kastamonu'nun Cide İlçesindeki Loç Vadisi'nde Bulunan Köylerde Yaşayanlar, Vadide Yapılması Planlanan Hidroelektrik Santraline Destek Verdi

Kastamonu'nun Cide ilçesindeki Loç Vadisi'nde bulunan köylerde yaşayanlar, vadide yapılması planlanan hidroelektrik santraline destek verdi. Uzun zamandır protestolara konu olan Loç Vadisi'ne yapılmak istenen HES projesi, Cide'yi de hareketlendirdi. İlçe, bir yandan HES karşıtlarının, diğer yandan da HES isteyenlerin eylemlerine ev sahipliği yapıyor. Loç Vadisi Platformu üyeleri, projeyi yapacak şirketin İstanbul'daki merkezinin önünde ve Cide'de eylemler yaparken, vadideki köylerde yaşayanlar da projeye karşı olmadıklarını, asıl sorunlarının elektriksiz ve işsiz kalmak olduğunu belirterek, eylem yaptı. Merkez Gürsoy köyünde toplanan bir grup köylü, Loç Vadisi'ne yapılmak istenen HES'e karşı olmadıklarını belirterek, proje karşıtlarının birçoğunu 'provokatör' olarak niteledi. Köylerine kış şartlarından dolayı 5-6 gündür elektrik verilemediğini belirten Çamdibi köyü Muhtarı Saim Çelik, kendilerini zor duruma sokan ve hayatlarını olumsuz etkileyen asıl şeyin elektriksiz kalmak olduğunu söyledi. HES karşıtı eylem yapanların yöreden olmadıklarını savunan Çelik, 'Batı Karadeniz'in her tarafında HES projeleri var. Beş gündür köyümüze elektrik verilemiyor. Halkımız asıl buna tepkilidir. Neye karşıyız, neye değiliz? Bilmeden karşı çıkan 3-5 arkadaşımızın haricinde, projeye sadece İstanbul'da yaşayanlar karşı. Bu bölgede yaşayan kimsenin projeye bir itirazı yok. Şirket ayrıca, köyümüze gerekli yardımı yapacağı taahhüdünü de verdi. Bugüne kadar yapılanlar da var' diye konuştu. Karakadı köyünde yaşayan Niyazi Keçin de baraja karşı olanların Loç Vadisi'nde yaşamadıklarını öne sürdü. Keçin, 'Karşı olanlar bizim buralardan değil. Buradan olanlar ise çok az. Bizim elektriğimiz yok. Uzun zamandır biz asıl buna isyan ediyoruz. Burada yapılacak barajın bize zararı değil, karı olur' dedi. İstanbul'da çalışırken işten çıkarılan ve köyüne gelerek baraj inşaatında çalışmaya başlayan Ahmetli köyünde yaşayan Hüseyin Yar da HES'e destek verenlerden... Yar, bölgenin asıl sorununun elektriksiz kalmak olduğunu vurgulayarak, 'Bu köyde elektrik yok, cep telefonu çalışmıyor. Bu kadar hasta ve yaşlı insanımız var. Acaba HES'e karşı çıkanlar, bu sorunlar için hiçbir çaba gösterdi mi? Bu insanlar buraya gelip ne yaptılar? Biz burada kaldık. Yaz aylarında sadece tatil için geliyorlar. Kışın burada kalan yakınlarının ne çektiğini bilmiyorlar' diye konuştu. Bu arada, eylemin sonunda 'sarı yazma' türküsünü söyleyen köylüler, türkünün nakaratındaki 'Al da beni taştan taşa çal güzel, oy güzel' sözlerini 'Loç Vadisine baraj yapılsa ne güzel olur çalışmak' diye değiştirdi.

(İS-RDE-ARD) - KASTAMONU

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

ABD'de satılık köy! Tamamı için 213 milyon lira talep ediliyor

ABD'de satılık köy! Tamamı için 213 milyon lira talep ediliyor

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title