Haberler

Küresel Markalar, Alternatifsiz Olduğu İçin Tercih Ediliyor

Güncelleme:

SAÜ tarafından 800 kişinin katılımıyla yapılan araştırmada tüketicilerin yüzde 41'inin küresel markaları tercih etmeye istekli, yüzde 25'inin isteksiz olduğu belirlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından 800 kişinin katılımıyla düzenlenen araştırmada, tüketicilerin yüzde 41'inin küresel markaları tercih etmeye istekli, yüzde 25'inin isteksiz olduğu, yüzde 34'ünün ise aynı faydağı sağlayabileceği alternatif bulunmadığı için kullanmaya mecbur kaldığı belirlendi.

Araştırma Görevlisi Ayşegül Karataş'ın ağırlıklı olarak İstanbul, Sakarya ve İzmit'te yaşayan 800 katılımcı üzerinde yaptığı araştırmada, tüketicilerin yüzde 55'inin küresel markalara olumlu, yüzde 45'inin olumsuz tutum beslediği tespit edildi.

Bu kişilerin küresel markaları tercih edip etmediğinin konuya farklı bir boyut kazandırdığı vurgulanan araştırmada, şu tespitlere yer verildi:

"Çünkü tüketicilerin yüzde 41'inin küresel markaları tercih etmeye istekli, yüzde 25'inin isteksiz oldukları, yüzde 34'ünün ise aynı faydayı sağlayabileceği başka marka olmadığı için mecburen tercih ettikleri, başka deyişle küresel markaları gönülsüzce tercih ettikleri görülmektedir. Dolayısıyla, önemli kesim küresel markalara olumsuz tutum beslediği halde, bu markaları diğer markalardan daha kaliteli, güvenilir ve stil sahibi olması gibi özelliklerinden ötürü tercih etmektedir.

Yine de istekli, isteksiz ve gönülsüz istekli olsalar da araştırmaya katılanların yüzde 87,5'i (699 kişi) küresel markaları kullandığını belirtmiştir. En sık tercih edilen küresel markalar ise Adidas (yüzde 29), Samsung (yüzde 29), Nike (yüzde 22), Apple (18), Coca-Cola (yüzde 11), Sony (yüzde 7), Nokia (yüzde 6), Burger King (yüzde 6), Levis (yüzde 4), Mango (yüzde 4)."

Araştırmada, tüketicilerin Interbrand'in küresel olduğunu belirttiği markaları küresel algıladığına ancak 10 ve üzeri markayı işaretleyen tüketicilerin oranının yüzde 52 düzeyinde, dolayısıyla küresel marka bilinç düzeyinin düşük veya yüksekliğini iddia etmenin zor olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye menşeli küresel marka olup olmadığı sorusuna ise tükeciticilerin yüzde 52'sinin "var", yüzde 48'inin "yok" cevabını işaretlediğinin görüldüğü, yerli küresel marka olduğunu savunanların belirttiği markalardan en sık adı geçen markanın "Beko, Mavi Jeans, Vestel, Ülker ve Türk Hava Yolları" olduğu kaydedildi.

Kaynak: AA / Yerel

Sakarya Üniversitesi İstanbul Karataş Yerel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title