Haberler

Zamana Direnen Semer Ustası

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Akseki'nin Güzelsu mahallesinde semerci ustası Mehmet Altuner'in semer yapma detay görüntü, - Mehmet Altuner'in semer içerisine yerleştirdiği kamış, - Evinin altındaki dükkanın dışarıdan görünüşü, - Semer tamiri, - Mehmet Altuner ile röp. - Hayvana semer yerleştirmesi, - Çocukların hayvan ile gezmesi, Zamana direnen semer ustası- Antalya'nın Akseki ilçesinde 54 yıldır semercilik yapan 70 yaşındaki Mehmet Altuner, son temsilcilerinden olduğu ve yok olmaya yüz tutmuş mesleğini halen sürdürüyor- Semer ustası Altuner: - "Bu sanat zor bir sanattır.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Akseki'nin Güzelsu mahallesinde semerci ustası Mehmet Altuner'in semer yapma detay görüntü, - Mehmet Altuner'in semer içerisine yerleştirdiği kamış, - Evinin altındaki dükkanın dışarıdan görünüşü, - Semer tamiri, - Mehmet Altuner ile röp. - Hayvana semer yerleştirmesi, - Çocukların hayvan ile gezmesi, Zamana direnen semer ustası- Antalya'nın Akseki ilçesinde 54 yıldır semercilik yapan 70 yaşındaki Mehmet Altuner, son temsilcilerinden olduğu ve yok olmaya yüz tutmuş mesleğini halen sürdürüyor- Semer ustası Altuner: - "Bu sanat zor bir sanattır. Mühim bir sanattır. Çünkü her şey el emeği ile var oluyor" ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesi Güzelsu Mahallesi'nde 1961 yılında semerciliğe başlayan 70 yaşındaki Mehmet Altuner, yok olmaya yüz tutmuş mesleğini sürdürüyor.Mehmet Altuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 54 yıldır sürdürdüğü semercilik mesleğinin diğer el sanatları gibi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.Güzelsu Mahallesi'nde, evinin altındaki atölyesinde çalışan Altuner, ilkokulu bitirdikten sonra bir sene Kur'an kursuna gittiğini, daha sonra dedesinin kendisini, köyde bulunan yaşlı usta Mustafa Gencer'in yanına çırak verdiğini anlattı.Altuner, burada 4 yıl çıraklık yaptıktan sonra sanatı öğrenip bir dükkan kiraladığını ve semerciliğe başladığını belirterek, "Şu anda 70 yaşındayım. Aralıksız 54 senedir sanata devam ediyorum" dedi.- "Semercilik emek ister"Semercilik mesleğini çok sevdiğini dile getiren Altuner, "Bu sanat zor bir sanattır. Mühim bir sanattır. Çünkü her şey el emeği ile var oluyor. Bir semer kolaylıkla meydana gelmiyor. Semeri iyi yapmak zorundasın. İyi yapmazsan hayvanın sırtına oturmaz ve hayvana eziyet verir" diye konuştu.Altuner, semerin iskeletinin şimşir, kavak, meşe ve dut ağaçlarından üretildiğini, başka ağaçlardan ise semer iskeleti yapılamayacağını vurguladı.Bu ağaçlarla semerin daha sağlam olacağının altını çizen Altuner, mesleğe başladığı zamanlarda Güzelsu'da 100-120 civarında hayvan bulunduğunu şimdi ise mahallelerinde 5-6 hayvan kaldığına dikkati çekti.- "Benden başka kimse kalmadı"Altuner, eskiden ustasıyla yılın 7-8 ayında çalıştıkların belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi bir ay ancak çalışıyoruz. Çünkü hayvan yok. Semeri kullanan yok. Herkeste araba var. Semercilik mesleği bitti. Sanat yok oldu. Bu işe heves eden olmadı. Yanımızda bir çırak bile yetiştiremedik. Şimdi ise hatır için gelenlerin semerlerini tamir ediyoruz. 3 ayda bir yeni semer yaptırmak için ancak geliyorlar. Çevrede hayvancılık kalmadı."Eskiden Akseki'de 40-50 semer ustası olduğunu, ancak artık kendisinden başka kimsenin kalmadığını kaydeden Altuner, bir semerin 200 liraya mal olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mehmet Altuner Antalya Güzelsu Akseki Kültür Sanat Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'ndan tahliye edilen Kışanak: Mesele ülkenin sorunlarının çözüleceği ortamı yaratmak

Kobani Davası'ndan tahliye edilen Kışanak: Mesele ülkenin sorunlarının çözüleceği ortamı yaratmak

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
İsrail, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshediyor

İsrail, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshediyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title