Haberler

Selçuklu'dan Osmanlı'ya İz Düşümleri" Sergisi

Sanatçı Esen Mermer ve Kemal Güler'in, geleneksel Türk sanatlarından oluşan "Selçuklu'dan Osmanlı'ya İz Düşümleri" adlı sergi sanatseverlerle buluştu.

Sanatçı Esen Mermer ve Kemal Güler'in, geleneksel Türk sanatlarından oluşan "Selçuklu'dan Osmanlı'ya İz Düşümleri" adlı sergi sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen serginin Yeni Cami Hünkar Kasrı'ndaki açılışında AA muhabirine açıklamada bulunan Esen Mermer, eserlerinde Selçuklu Devleti motiflerine yer verdiğini söyledi.

Çini sanatıyla ilk ilgilenmeye başladığı günlerden itibaren Selçuklu motifleri üzerine çalıştığını aktaran Mermer, "Bu motifler yurt dışındaki müzelerde olduğu ve burada pek çalışılmadığı için bu konuya yoğunluk vermek istedim ve klasik çiniyi bir tarafa bıraktım." dedi.

Mermer, bunun, dördüncü sergisi olduğunu belirterek, "Eserlerimdeki motifleri, müze arşivlerinden, yurt dışına giden arkadaşlarımın müzelerden çektiği fotoğraflardan, internetten, araştırmalarımdan yararlanarak yaptım. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2012 yılındaki talimatıyla bütün müzelerdeki eserlerin toplanması için 5 ciltlik bir ansiklopedi hazırlandı. Ondan çok yararlandım. Bundan sonra da Büyük Selçuklu çalışmaya devam edeceğim. Çünkü hepsi muazzam." diye konuştu.

Kemal Güler ise İznik ve Anadolu Selçuklu motifleri üzerine çalışmalar yaptığını ve teknik olarak taş çini ile İznik tekniğini kullandığını vurgulayarak, "Bu teknik kuvars minerallerinden yapılıyor. Bu eserlerin renkleri, resim ve teknik kalitesi yüz yıllar boyu aynı kalacak. Hiçbir deformasyona uğramayacak ve renkleri değişmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Sergide 70 eserinin olduğunu dile getiren Güler, şöyle devam etti:

"Sergideki eserlerim genelde gelenekselin dışına çıkılmamış, küçük yorumlar yapılmış eserler. Çok fazla değişiklik yapıldığı zaman gelenekselden çıkacağı için bundan özellikle kaçındım. Eserlerin tümü, fazla değişikliğe uğratılmadan desenlere ve geleneğe bağlı olarak çalışıldı. Buradaki amacımız, geleneksel sanatlar içerisindeki çini sanatını, gelecek nesillere orijinal haliyle aktarabilmek."

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın'ın da açılışına katıldığı sergi, 23 Aralık'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Selçuklu Devleti Kemal Güler İznik Kültür Sanat Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Aradan yıllar geçse de unutulmuyor! Kim Milyoner Olmak İster tarihine geçen dolandırıcılık hikayesi

Aradan yıllar geçse de unutulmuyor! Kim Milyoner Olmak İster tarihine geçen dolandırıcılık hikayesi

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları CANLI İZLE! 10 Mayıs Ateş Kuşları 54. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Sağlıklı bir ilişki yaşamak isteyenler buraya! İşte ilişkinin başında karşı tarafa sorulması gereken sorular... BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! LOVE BOMBİNG NEDİR? Love bombing ne anlama gelir, ne demek? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Kurbanı kimler kesemez? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Öğretmene şiddete yasal düzenleme geldi mi? Bakan Tekin yeni düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı mı? 11 Mayıs Cumartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 11 Mayıs burç yorumları nedir? MECLİS'TE GERGİN ANLAR! AK Parti ve CHP vekilleri neden birbirine girdi? Veli Ağbaba ne dedi? Kurban kesmek hangi ayette var? Kurban kesmek vacip mi farz mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 10 Mayıs günün maçları nereden izlenir?
ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title