Haberler

Ev Turizmi" Paneli

TÜRSAB Ev Turizmi Komitesi Başkanı Tarhan: "Ev turizmi, Türkiye'de gelişen bir sektör ve daha da gelişecek" Özel Belgeli Butik Oteller Derneği Genel Sekreteri: "Bu evlerin kiraya verilmesi sırasında bir denetim olsa daha iyi olur.

Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, ev turizminin, Türkiye'de gelişen bir sektör olduğunu söyledi.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği'nin (TUYED) "Sektörde Buluşmalar" paneller dizisinde, "Ev turizmi" konusu ele alındı.

Tarhan, burada yaptığı konuşmada, Avrupa'da yaklaşık 65 yıl önce başlayan ev turizmini, 42 milyon kişinin tercih ettiğini belirterek, bunun dünya trendlerinde gelişen bir turizm şekli olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin de bunu sektör olarak tanıması gerektiğini ifade eden Tarhan, ev turizminin dünyada 95 milyar dolarlık bir sektör olduğuna dikkat çekti.

Tarhan, "TÜRSAB olarak bir çalışma yaptık. 200 bin ev kiralandığında, yaklaşık 15 milyar dolarlık bir bütçeye denk geliyor. Bu rakamın Türkiye'de 1 milyon civarında olduğunu tahmin ediyorum. Balıkesir bölgesinde bir alan çalışması yapıyoruz. Sadece bu bölgede, 127 bin konuttan bahsediyorlar. Bunun 60 bininin turizme kazandırılma çabası var. Dolayısıyla ev turizmi Türkiye'de gelişen bir sektör ve daha da gelişecek" değerlendirmesinde bulundu.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Levent Erdoğan da, ev turizminin ayrı bir sektör oluşturmaya başladığını söyledi.

Bu turizmin pansiyon ve apart otellerde yapılmasına karşı olmadıklarını  ifade eden Erdoğan, "Tek çatı altında yapıldığında biz bu işe karşı değiliz. Çünkü o zaman şartlarımız eşit olacak. O zaman onlardan da binanın yüksekliği, yangın tertibatı, maliye kayıtları gibi şeyler istenecek" dedi.

Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü de ev turizmini, mesken ve ticaret alanlarını kapsayan, bu alanlarda yeterli mutfak techizatını bulunduran ve misafirlere hizmet veren alanlar olarak tanımladıklarını bildirdi.

Ev Turizmi Derneği Genel Sekreteri Işıl H. Karababa da genelde bu turizm şeklini kültür gezisi yapan insanların tercih ettiğini belirterek, "Gittiği yerdeki biri gibi yaşamak isteyenler tercih ediyor. Oralı olmak isteyenler, alışverişini yapıp, mutfağında oranın yerel ürünlerini pişirip, tatmak isteyenler tercih ediyor" diye konuştu.

Otel müşteri profili ile ev turizmi müşteri profilinin farklı olduğunu vurgulayan Karababa, yasal bir mevzuat kapsamında olmak istediklerini kaydetti. Karababa, "Biz işimizi iğne oyası gibi işliyoruz. Biz buna halel gelmesini ister miyiz? En az iki gün kiralama yapılabiliyor. Böylelikle eleştirileri bertaraf ettiğimizi düşünüyoruz" dedi.

Özel Belgeli Butik Oteller Derneği (ÖZBİ) Başkanı Ufuk Aslan ise bu oluşuma karşı olmadıkarını, Avrupa'da bu işlerin Türkiye'den çok farklı yapılmadığını aktardı.

Bunun Avrupa'da daha yasal zeminde gerçekleştirildiğini söyleyen Aslan, "Bu evlerin kiraya verilmesi sırasında bir denetim olsa daha iyi olur. Bu işi farklı amaç ve niyetlerle yapanların da olabileceiğini düşünmek gerekir" diye konuştu.

Panele, TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu ve sektör temsilcileri katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ufuk Aslan Türkiye Kültür Sanat Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Aziz Yıldırım, basın toplantısındaki 'Viski' itirafıyla baltayı fena taşa vurdu

Aziz Yıldırım, basın toplantısındaki "Viski" itirafıyla baltayı fena taşa vurdu

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title