Haberler

Kadınlar IŞİD'le Savaşta Neden Ön Cephede?

Güncelleme:

CNN, militanlarla savaşta kadınların ön cephede yer almasının nedenlerini inceledi, "Kadınların IŞİD hakimiyeti durumunda kaybedecek şeyleri herkesten fazla" dedi.

IŞİD'le mücadelede kadınların önemli roller üstlendiğine dair haberler basında sıklıkla yer alıyor. CNN, IŞİD militanlarıyla ön cephede mücadele eden kadınların savaşa katılma gerekçelerini inceledi. Frida Ghitis'in kaleme aldığı makale, IŞİD'in daha önce kadınlara yaptığı insan haklarına aykırı davranışların özetlenmesiyle başlıyor.

"KADINLARIN KAYBEDECEK ŞEYLERİ HERKESTEN FAZLA"

Ghitis, militanların kadınları köleleştirdiğini, kaçırdığını ve savaş ganimeti olarak kabul ettiğini hatırlatırken, kadınların IŞİD tehdidine karşı organize olduğunu ve dünyayın dikkatini de tehdidin büyüklüğüne çektiğini belirtiyor.

Yazıda kadınların IŞİD'le savaşmasındaki ana sebep, "Kadınların IŞİD hakimiyeti durumunda kaybedecek şeyleri herkesten fazla" sözleriyle açıklanıyor. Suriye 'de IŞİD'le mücadele eden Kürtlerin üçte birinin kadın olduğunun vurgulandığı makalede, günden güne daha fazla kadının savaşa katılmak için motive olduğu ifade ediliyor.

"YPG'NİN YÜZDE 35'İ KADIN"

IŞİD'e karşı Kobani'de mücadele eden YPG'lilerden de söz edilen makalede, "Kobani için yapılan savaşta, YPG'nin kara birliklerinin başını iki kişi çekiyor. Bunlardan biri kadın; savaş alanında Narin Afrin olarak bilinen Mayssa Abdo. YPG'nin yüzde 35'i kadın. Bir de 7 bin 500 savaşçılı YPJ var. Türkiye 'den Kürt kadınlar Suriye'deki kardeşlerinin yanında savaşmak için gönüllü oldular." deniyor.

Ghitis, IŞİD'in kontrolü altında tuttuğu Musul'da, kadınların militanların baskıcı yönetimine karşı organize olduğunu söylüyor. Buna göre, kadın hakları aktivisti Sameera Salih al-Nuaimy, IŞİD'in yol açtığı felaketleri sosyal medyada kınayınca tutuklandı, işkence gördü ve idam edildi. Bir diğer eylem ise IŞİD yüzlerini kapamalarını emrettiğinde kentteki kadın doktorlar tarafından gerçekleştirildi. Grev yapan kadınların en az biri idam edildi.

"BU NEDENLE KADINLAR SAVAŞA DAHA FAZLA DAHİL OLUYOR"

IŞİD kontrolü altındaki bölgelerde kadınlar için çok katı kıyafet kuralları olduğu ve kadınların erkek akrabaları olmadan evden çıkmalarının yasak olduğu bilinirken, kural ihlalinde bulunanlar militanlar tarafından idam edilebiliyor. Ghitis, bu kısıtlamalarla karşı karşıya kalan kadınların birçoğunun daha önce modern hayatlar sürdüğünün altını çiziyor. Bu nedenlerle kadınlar savaşa daha fazla dahil oluyor.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Kobani Suriye Dünya Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (81)

Milliyetci Hareket:

Asker değil terörist bunlar

63
18
yanıtYanıtla
cvp van:

yarın öbür gün ışid gibi bir bela türkiyeye musallat olsa anan bacın kendini savunsa terörist mi olacak. sen ışid taraftarıysan açık söyle

yanıt0
yanıt0
faruk:

yok yahu baban onlar

yanıt0
yanıt0
m:

senelerdir askere niye sıkıyorlardı ozaman asker nöbet tuan asker belamıydı birde biz bacımızı savunuruz onlara gerek kalmaz merak etme

yanıt0
yanıt0
MURO:

VANMISIN NESİN OLM ELİNE SİLAH ALIP DEVLETE KAFA TUTAN TERÖRİST TİR AKIL VERMEDE ANANI BAINI SAVAŞA YOLLAYAAĞINA SEN GİT SAVAŞ OZAMAN

yanıt0
yanıt0
alperen:

haberler. com sürekli ypg - pkk sempatizanlığı yapmakan bıkmadınız mı? Çok değil 1-2 yıl sonra suriyeden bizim sınıra ateş açacak olan teröristler bunlar.

63
14
yanıtYanıtla
atif:

kurt erkekleri sosyal medya uzerinde savas veriyor:)

58
14
yanıtYanıtla
osman güven:

erkekler kahvede kumar oynuyooo kadınlar cephede savaşıyooo

57
12
yanıtYanıtla
iskender:

senin ne işin vardı o kahvede sormazlarmı osman zırtosu nerden biliyorsun kahveye gitikleri.

yanıt0
yanıt0
alp er tunga:

kürt erkekleri kan toplama aracına karşı kahramanca direniş gösterdikleri içindir.

58
5
yanıtYanıtla
Tüm 81 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title