Haberler

İzmir Ülkelerinde Ölümden Kaçan Suriyelilere, İzmir'deki Yaşamları İçin Yeni Hizmet

Suriye'deki iç karışık sonrasında adeta ölümden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin en çok tercih ettiği illerden biri de İzmir oldu.

Suriye'deki iç karışık sonrasında adeta ölümden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin en çok tercih ettiği illerden biri de İzmir oldu. Kentteki sayıları yaklaşık 25 bine ulaşan Suriyelilerin, hem eğitimlerinde hem de günlük yaşamlarında daha iyi iletişim kurmaları için, Bornova Halk Eğitim Merkezi, Türkçe öğretimi projesini uygulamaya başladı. Artık İzmir'i benimsemeye başlayan Suriyeliler de, yediden yetmişe, büyük ilgi gösterdikleri kurslara katıldı. Kursiyerlerin önemli bir bölümünün okuyup yazmaya başladıkları öğrenildi.

Suriye'de yaşanan iç karışıklıktan en çok siviller etkilendi. Yüzbinlerce Suriyeli, evlerini ve vatanlarını terk ederek Türkiye'ye geçip çeşitli şehirlere yerleşmeye başladı. Suriyelilerin, hem Türkiye'nin batı kıyısında yeralıp Yunan adalarıyla deniz yoluyla bağlantısı olduğu için hem de iş imkanlarından dolayı en çok tercih ettiği kentlerden biri İzmir, oldu. Kentin çeşitli semtlerinde ev kiralayıp yerleşmeye başlayan Suriyelilerin sayısının, kayıtlı olmayanlar da dahil 25 bine ulaştığı açıklandı. Birçok mahallede, sokaklarda Suriyeliler dolaşmaya başladı.

ÖNEMLİ BİR PROJE BAŞLATILDI

Suriyeli vatandaşlar için, Bornova Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde önemli bir proje uygulanmaya başlandı. Yaklaşık iki ay önce merkezin müdürlüğüne getirilen, 18 yıllık sınıf öğretmenliğinin yanı sıra yönetim ve organizasyon alanında da yüksek lisans yapan Ebru Yücel'in geliştirdiği proje, kısa sürede büyük ilgi gördü. Çocukların hem eğitimlerini aksatmamaları, hem de sosyal yaşamdan kopmamaları için, büyüklerin de yeni yaşamlarında kolay iletişim sağlamaları için geliştirilen projeyle, Suriyelilere, ilkokullarda Türkçe okuma ve yazma kursu hayata geçirildi. Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu Altındağ, Işıkkent ve Pınarbaşı semtlerindeki Gürpınar İlkokulu, İTO İlkokulu, Yunus Emre İlkokulu, Batıçim İlkokulu, Şehit Teğmen Murat Aslantürk İlkokulu ile Vedide Baha Pars İlkokulu'ndaki kurslar, pazartesi, salı ve çarşamba olmak üzere haftanın üç gününde verilmeye başlandı. Kurslara, erkeklerin genellikle işte olmalarından dolayı çocukların yanı sıra anneleri de büyük ilgi gösterdi. Katılımcıların, her geçen gün sayılarının artmasıyla, farklı okullarda yeni sınıflar da açıldığı öğrenildi. Yedi yaşındaki çocuklardan 50 yaşındaki annelerine kadar katılımın olduğu kurslarda, Arap, Türk ve Kürt kökenli toplam 293 Suriyelinin eğitim gördüğü, bu kursiyerlerden de, 45'inin okuma - yazmayı çözdükleri açıklandı.

SORUNA KAYITSIZ KALAMAZDIK

Projenin mimarı olan Bornova Halk Eğitim Müdürü Ebru Yücel, "Suriyelilerin şehre adaptasyon sağlamaları konusunda duyarsız kalamazdık. Temennimiz ve arzumuz bir an evvel Suriye'deki sıkıntıların bitmesi. Suriyeliler ülkemizin değişik şehirlerine dağılmış durumda. Bazıları ise İzmir'e geldi. Artık İzmir'de aile ve sosyal hayatlarını devam ettiriyorlar. Yaşadıkları dil sorununa kayıtsız kalamazdık. Onlara yardımcı olmak adına da böyle bir yola girdik. Aldığımız geri bildirimler de iyi bir çalışma yaptığımızı, ortaya koyuyor" dedi. Suriyeli kursiyerlere ders veren öğretmenlerden birisi ise Mardinli sınıf öğretmeni Özgür Barış Çağlayan, Türkçe derslerinin çok başarılı geçtiğini, büyük bir hevesle derslerine katılımın olduğunu, bunun da başarılarında önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bornova Türkiye Suriye İzmir Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

title