Haberler

İstifa Eden Memura Emeklilik Hakkı

Güncelleme:

İstifa eden memurlar için isteğe bağlı prim ödemede getirilen istisna ile primlerini dışarıdan yatırarak emekli olabilme fırsatı veriliyor.

İsteğe bağlı prim ödemede memurlar için bir istisna söz konusu. 1 Ekim 2008'den önce memur olmuş, en az 10 yıl memur olarak çalışmış ve meslekten atılmamış kişiler primlerini dışarıdan yatırarak emekli olabiliyor.

Sosyal Güvenlik Reformu sonrasında isteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir değişiklik oldu. Buna göre 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin primleri 4/b'li yani Bağ-Kur'lu olarak değerlendiriliyor. 

20 YIL ÇALIŞMAK ŞART DEĞİL

Akşam gazetesinin haberine göre, bu tarihten önce isteğe bağlı sigortalının talebine göre SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olarak primlerin değerlendirilmesi mümkündü. Yani kişi eğer isterse SSK'lı isteğe bağlı, isterse Bağ-Kur'lu isteğe bağlı sigortalı olabiliyordu.

İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna, memurlar yani 4/c'liler için söz konusu. En az 10 yıl memurluk yapmış, daha sonra memurluktan istifa etmiş bir kişi SGK'ya başvurarak keseneklerini ve kurum karşılıklarını ödeyerek emekli olabiliyor.

YİNE DE YAŞI BEKLEMEK ZORUNDA

Dolayısıyla 20 yıl çalışmak ve belirli bir yaşı doldurmak durumunda olan memur, en az 10 yılını bir fiil memur olarak çalışarak ve kesenekleri çalıştığı kamu kurumu tarafından ödenerek, kalan 10 yıl kesenekleri kendi cebinden ödeyerek, doldurması gereken yaşı ise hiç prim ödemeden bekleyerek emekli olabilir. Bu şekilde iştirakçiliğin devam etmesi için en önemli şartlardan birisi memurluktan atılmamış, istifa ederek ayrılmış olmaktır. Memurluktan atılanlar, memur olmak için gerekli şartları kaybedenler bu uygulamadan yararlanamazlar. 10 yıldan kısa süre memur olarak görev yapanlar iştirakçiliklerini devam ettiremezler.

NEYE GÖRE BELİRLENİYOR

Sigortalılıkları Emekli Sandığı'na tabi olarak devam edeceklerin ödeyecekleri para, memuriyetten ayrıldıkları zamanki kadrolarının karşılığı olan dereceye göre belirlenir. Kendi cebinden kesenek ödeyene her yıl bir kademe, her üç yıl için bir derece verilir.

İKRAMİYEYİ ARTIRMAZ

İştirakçilikleri devam edenlerin kendi ceplerinden ödeyecekleri kesenekler, ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. Yani kişi emekli ikramiyesini ödediği primlerle yükseltemez. Emekli ikramiyesi, istifa etmeden önceki çalıştığı süreye göre hesaplanır.

6 AY İÇİNDE BAŞVURMALI

Uygulamadan yararlanmak için, memuriyetten ayrıldıktan sonra en geç 6 ay içerisinde SGK'ya başvurmak zorunluluğu var. Memuriyetten ayrıldıktan sonra 6 ay içerisinde SGK'ya başvurmayanlar ne yazık ki, bu haklarını kaybediyorlar. Kendi cebinden kesenek ödeyerek Emekli Sandığı'na tabi iştirakçiliği devam edenler, keseneklerini toplu veya aralıklı olarak 6 aydan daha uzun süre ödemezlerse, iştirakçilikleri sona erer.

2008 KRİTİK TARİH

1 Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olanlar, 5510 sayılı Kanuna tabi oldukları için, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu uyarınca düzenlenmiş isteğe bağlı iştirakçilikten yararlanamazlar. Bu nedenle ancak 1 Ekim 2008'den önce ilk kez memur olmuş, en az 10 yıl memurluk yapmış, memurluktan atılmamış, memurluktan ayrıldıktan sonra SSK'lı veya Bağ – Kur'lu olarak çalışmamış ve en geç 6 ay içerisinde SGK'ya başvurmuş kişilerin isteğe bağlı iştirakçi olması mümkündür.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Bağ Kur Ekonomi Haberler

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500

Yorumlar (4)

emekligfgd@mail.com:

yüzde 90 istifa etmez zaten çogu yattıgı yerden götürüyor an kısa sürede tüm kamu sözleşmeli olmalı

2
7
yanıtYanıtla
saimsaa@sasa.com:

yürü git la

yanıt0
yanıt0
MEHMETdincer-1953@hotmail.com:

EMEKLİ OLUP NE YAPACAK İNSAN, KAHVE KÖŞELERİNDE GEÇİRECEK ZAMANINI YADA EVDE EŞİYLE ÇELİŞKİ YAŞAYACAK, ÇÜNKÜ, MEMURUN ALIŞMIŞ OLDUĞU BİR SİSTEM VARDIR, BAĞI BAHÇESİ OLANLAR HARİÇ.BU NEDENLE BU KONUDAKİ DÜŞÜNCEM; ÇALIŞMASINDA FAYDA VAR OLDUĞUNA İNANIYORUM. İNSAN SAĞLIKLI İSE ÇALIŞMASINDAN YANA

2
0
yanıtYanıtla
ü.filibeunalfilibe@hotmail.com:

biz iki arkadaş ayni zamanda memuriyete başladık ben 23 yaşındaydım arkadaş 29 yaşında benim önceden 2 yılda sigortalılığım vardı arkadaşım.bu ay emekli oldu ben ise 5 yıl daha çalışmam gerek bumu adalet.yani bu kanun diyorki 30 yaşına kadar çalışmayın çabuk bıkmayın.birde emekliliği dolanların çoğu ayrılamıyor yeni yasalarla maaşları yarıdan fazla düşen var.bu nasıl adalet ben emekli olmak istiyorum olamıyorum adamları kovalayarak gönderemiyorlar.takdir halkın bu adaletmidir

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title