Haberler

İsrail, Hamas'la Kapsamlı Ateşkeste Anlaştıklarını Duyurdu

Güncelleme:

İsrailli yetkililer, kapsamlı Gazze ateşkesi için anlaşmaya varıldığını ve anlaşmanın Cuma günü devreye gireceğini bildirdi. Ancak Hamas'tan doğrulama gelmedi.

Mısır'da İsrail ile Hamas arasında ateşkes görüşmeleri sürerken, İsrailli yetkililer cuma gününden itibaren ateşkeste anlaşıldığını duyurdu. Ancak Filistin tarafından henüz bir doğrulama gelmedi.

HAMAS YETKİLİLERİ HENÜZ DOĞRULAMADI

Reuters'ın haberine göre, İsrailli bir yetkili İsrail ve Hamas arasında Mısır'da yapılan görüşmelerde kapsamlı ateşkes sağlandığını söyledi. Habere göre, ateşkes cuma sabahı saat 06.00'dan itibaren geçerli olacağını duyuruldu. Hamas yetkilileri ise ateşkes haberini doğrulamadı. Mısır Dışişleri Sözcüsü de henüz bir ateşkes üzerinde uzlaşıldığını doğrulayamacağını söyledi.

HAMAS'IN ŞARTLARI

İsrail’de yayın yapan Haaretz Gazetesi ise, Hamas’ın ateşkes için sunduğu şartları yazdı.
Gazetenin Hamas’a yakın bir kaynağa dayandırarak verdiği bilgiye göre, Hamas’ın İsrail ile ateşkes sağlanması için beş temel şartı var; İsrail ve Gazze arasındaki tüm sınır geçişlerinin açılması ile Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın 24 boyunca açık kalması ve kapatılmayacağına dair uluslararası güvence verilmesi, Gazze’ye denizden ulaşım sağlanması, Gazzelilerin Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ibadet etmelerine izin verilmesi, İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında salıverilen ancak yeniden tutuklanan Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların durumlarının iyileştirilmesi.

İsrail yönetimi önceki gün Mısır’ın ateşkes inisiyatifini kabul ettiğini duyurmuş, ancak Hamas teklifin içeriğinden haberi olmadığını söylemişti. Ateşkesin dayatılmaya çalışıldığını öne süren Hamas yönetimi bu girişimi reddettiğini ilan etmişti.

GEÇİCİ ATEŞKES

Son olarak taraflar, Gazze’ye insani yardımların girişinin sağlanması amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından önerilen ve beş saat sürmesi öngörülen ateşkese onay vermişti. Geçici ateşkesin süresi saat 15.00 itibariyle sona erdi.

İsrail’in 8 Temmuz’dan bu yana Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılarda 231 Filistinli hayatını kaybetti.

GEÇİCİ ATEŞKES BOZULDU İDDİASI

İsrail, Birleşmiş Milletler'in isteği üzerine Gazze'de bugün saat 10.00-15.00 arasında uygulanacak bir "insani ateşkes" ilan etti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Geçici ateşkesin amacının Gazzelilerin hastaneye gitmelerine ve temel ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak vermek olduğu” belirtildi. İsrail ordusu, bu sürenin İsrail'e saldırı düzenlemek için kullanılması halinde "kararlı bir şekilde cevap verileceğini" bildirdi.

BBC’nin haberine göre, Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zehra da bu süre içinde roket saldırılarını durduracaklarını duyurdu. Ebu Zehra, yaptığı yazılı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, BM'nin Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için sabahtan itibaren beş saat ateşkes ilan edilmesi talebini kabul ettiğini ifade etti.

BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Robert Serry, “Gazzelilerin hastaneye gitmelerine ya da temel ihtiyaçlarını karşılamalarına imkan tanımak için böyle bir ateşkese ihtiyaç olduğunu” belirtmişti. Hamas yetkilileri de “birkaç saatlik ateşkes” önerisini değerlendirdiklerini söyledi.

DAKİKALAR ÖNCE VURDU

AFP'ye konuşan Acil Servis sözcüsü Eşref el Kudra, beş saatlik ateşkes yürürlüğe girmeden sadece dakikalar önce İsrail'in Gazze'nin güneyini tank ateşine tuttuğunu bildirdi. Refah'taki bir evi vuran İsrail'in saldırısı sonucu üç kişi yaşamını yitirirken dört kişi de ağır şekilde yaralandı.

İSRAİL: GAZZE'DEN ROKET ATILDI

İsrail ordusu, "kendilerinin 5 saatlik ateşkese bağlı kalmalarına rağmen Gazze'den 3 havan topunun İsrail'e fırlatıldığını" iddia etti.

İsrail Ordu Sözcüsü Ovijaa Adraei, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail, insanı yardımlar için yapılan "5 saatlik ateşkes" anlaşmasına bağlı kalmasına rağmen Gazze'den İsrail'e 3 havan toplu atıldı" diye yazdı.

Havan toplarının, İsrail'in güneyindeki Aşkol bölgesine düştüğünü öne süren Adraei, olayda ölü veya yaralı olup olmadığına dair bilgi vermedi.

Konuya ilişkin Filistinli taraflardan ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

PLAJDA OYNAYAN DÖRT FİLİSTİNLİ ÇOCUK ÖLMÜŞTÜ

Geçici ateşkes kararı, dün gerçekleşen İsrail saldırılarında, Gazze'deki bir plajda oynayan dört çocuğun ölümünün ardından geldi. Filistinli yetkilier, 8 Temmuz'dan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 220 Gazzeli'nin öldüğünü, 1800 kişinin yaralandığını belirtiyor. Önceki gün ise Hamas'ın İsrail'e düzenlediği roket saldırılarında 38 yaşındaki bir İsrailli ölmüştü.

Bu arada daha önce 43 bin yedek askeri göreve çağıran İsrail ordusunun 8 bin yedek askeri daha göreve çağıracağı bildirildi.

DAVUTOĞLU: TEK TARAFLI ATEŞKES

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, çarşamba günü yaptığı açıklamada Mısır’ın Gazze’deki ateşkes teklifini ‘tek taraflı’ olarak niteledi ve Filistinli grupların muhatap alınmadığını söyledi. “Kimden geldiği önemli değil, yeter ki onurlu ateşkes gelsin” dedi.

Davutoğlu “Kendilerinin muhatap olmadığı tek taraflı bir ateşkes… Sadece Hamas ile değil, hiçbir Filistinli tarafla konuşulmamış. Birincisi bu tablo usul olarak hata, ikincisi sadece saldırılar olmadı. Yüzlerce insan tutuklandı, insanlar öldü, evler yıkıldı; bu nasıl telafi edilecek? Ateşkes bir an önce olsun, elbette ki iyidir. Halit Meşal de dahil Filistinliler ateşkesi talep ediyorlar ama ‘Tarafsak biz de masaya oturalım ve şartları konuşalım’ diyorlar. ‘Her konuyu içine alan gerçek bir ateşkes istiyoruz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.
Gazze’deki İsrail saldırılarının son bulması için Türkiye’nin de diplomatik girişimleri sürüyor. Davutoğlu şiddetin sona ermesi için girişimlerin hızla devam ettiğini söylerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da telefon diplomasisini hızlandırdı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, cuma günü Türkiye’ye gelerek, Gazze saldırılarıyla ilgili istişarelerde bulunacak.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Birleşmiş Milletler İsrail Gazze Hamas Dünya Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500

Yorumlar (30)

cCc:

Belki beni bu yorumla yargılayacaksınız ama Araplar zamanında Osmanlıya ihanette bulundular ve bağımsızlık uğruna batılılara köle oldular.Aynı durum şimdi Kürtler için de geçerli. Ayırdıktan sonra onları da mahvedecekler. Ama illa Kürt devleti kurmak isteyen şerefsizler, birilerinin onları gerçekten sevmediğini geç de olsa anlayacaklar.

12
7
yanıtYanıtla
ank:

madem anlaşma sağlanabiliyordu neden yüzlerce can gitti...hamas, israil kadar suçlusun katilsinn

11
4
yanıtYanıtla
anti musluman:

Aaa niye ateskes ediliyorki.... :)) Bizim sahte dinciler ve irkcilar simdi ne konusacaklar :)))

2
11
yanıtYanıtla
as:

ey israil bir gün müslümanların ellerinde kendi kanında boğulacaksın inşallah

12
1
yanıtYanıtla
SELAHATTİN:

AMERİKA BABA İSRAİL ANNE ÇOCUKLARI ALMANYA FRANSA İNGİLTERAŞEREFSİZ BİR AİLE ORTAMI

12
0
yanıtYanıtla
pisrail:

taşlar ağaçlar dicek ki ; ey müslüman, ey Allahın kulu, yahudi arkamdadır gel onu öldür.

10
2
yanıtYanıtla
adaada@ada.com:

haklısın kardeş...o günü dört gözle bekliyorum gerçekten...

yanıt0
yanıt0
pisrael:

Pisrailliler geberdikleri zaman ebedi cehenneme gidecek

9
2
yanıtYanıtla
ali:

hamas bir israil köpeğidir . yalandan 1 rokettatar . ülke toparlanamayacak hale geldimi anlaş. hamas tim tim olup kara harekatı yapsa 10 yahudi ölse yahudiler kendi hükümetlerini yıkarlar.

2
8
yanıtYanıtla
MELEK:

Cemaat Neden Filistine yardım etmiyor . Biri açıklasın ?? İsrail üzülür diye mi?

5
4
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title