Haberler

İsrail'de Başbakan Olmert İçin Kritik Gün Çarşamba

Siyasi Gözlemciler, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah ile Yaptığı Savaştaki Hataları Değerlendirmek İçin Kurulan Komisyonun Hazırladığı Winograd Raporu'nun Nihai Halinin Açıklanacağı 30 Ocak Çarşamba Günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Koltuğunun Sallanacağı Görüşünde.

Siyasi gözlemciler, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah ile yaptığı savaştaki hataları değerlendirmek için kurulan komisyonun hazırladığı Winograd Raporu'nun nihai halinin açıklanacağı 30 Ocak çarşamba günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in koltuğunun sallanacağı görüşünde.

Winograd Raporu'nun nihai halinin halka açıklanacağı gün yaklaşırken, İsrail'de durum oldukça karmaşık görünüyor. İsrail Başbakanı Olmert'in istifasını isteyen bir hareket başlarken, siyasi gözlemciler Winograd Raporu'nun Olmert'i koltuğundan indirebileceği olasılıklarını gündeme getirdi. Özellikle Lübnan Savaşı'nın son günlerinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701. maddeyle çözüm bulacağı açıkken, savaşta öldürülen 33 askerin ailelerinin Olmert üzerinde baskıyı kuvvetlendireceği ifade

ediliyor.

İsrail'de Kadima'dan sonra hükümetin ikinci büyük ortağı İşçi Partisi'nin de, rapor sonrası Olmert'in başbakanlığı konusunu tekrar düşünebileceği kaydediliyor. İşçi Partisi lideri olmadan önce Winograd Raporu'nun olumsuz çıkması durumunda Kadima'dan başbakanın değiştirilmesini isteyeceğini ifade eden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, partisinin milletvekillerini uyararak, tutumları konusunda net davranmalarını ve zikzaklar çizmemesini istiyor. Barak'ın, olası bir olumsuz raporda halen Olmert'in

değiştirilmesini isteyebileceği iddia edilirken, Olmert'in yerine gelebilecek en önemli aday ise İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni olarak görülüyor.

Savaşta asker çocuklarını kaybeden aileleri kabul eden Livni ise, herhangi bir sorun çıkarmak istemediğini söylese de, daha önce yaptığı bir açıklamalarda, "İstifa etmesi gereken Olmert hala yerinde oturuyor" ifadesini kullanmıştı. Komisyon Başkanı Eliyahu Winograd'dan adını alan rapor konusunda ülke gazetelerinde çıkan haberlere göre, raporda kimseye herhangi bir ayrıcalık gösterilmeyeceği bildiriliyor.

Winograd Soruşturma Komisyonu Raporu'nun bundan önce açıklanan bölümünde, Olmert Hizbullah'a karşı yeterli bir plan hazırlamamakla suçlanırken, diğer yetkililer de sert bir dille eleştirilmişti. Olmert'in İsrail Ordusu dışındaki uzmanların görüşlerini almadığı vurgulanırken, askeri bir geçmişten yoksun olması da bir eksiklik olarak tanımlanmıştı. Raporda Olmert 'sorumsuz ve dikkatsiz' kararlar almakla itham edilirken, Savunma Bakanı Amir Peretz için de 'tecrübesiz' ifadesi kullanılmıştı. Savaş kararının

erken ve sonuçları düşünülmeden verildiği ifade edilen raporda dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz için de, "Olmert ve Peretz'in deneyimsiz olduğunu bildiği halde yeterince tecrübeli davranmamıştır" ifadelerine yer verilmişti. Raporda, 34 gün süren savaşta yanlış kararlar vermekle suçlanan Peretz ve Halutz istifa etmek zorunda kalmıştı. İsrail Ordusu'nun Kuzey Saha Kuvvetleri Komutanı General Udi Adam ise emekliliğini isteyerek, ordudan ayrılma kararı almıştı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da, Winograd Raporu ile ilgili yaptığı konuşmada, Peretz'in savaş sırasında söylediği "Nasrallah, Peretz'in ismini hiç unutmayacak" sözüne atıfta bulunarak, "Evet Peretz haklısın. Ben de seni hiç unutmayacağım, çünkü sen bize bir zafer verdin" diyerek rapor hakkındaki mutluluğunu dile getirmişti.

12 Temmuz 2006'da İsrail'in güney Lübnan'la sınırında 2 askerinin kaçırılması sonucu Hizbullah'a karşı açılan savaşın başarısızlıklarını irdeleyen raporun son hali yarın açıklanacakken, kaçırılan Eldad Regev ile Ehud Goldwasser adlı askerlerden ise o günden bu yana haber alınamıyor. Aralarında Başbakan Olmert'in de bulunduğu 70'ten fazla askeri ve siyasi yetkili, Lübnan Savaşı'nda yaşanan başarısızlıkla ilgili komisyona ifade vermişti.

117 asker, 16'sı İsrailli Arap 41 sivilin öldüğü savaşta 583 sivil ile 312 asker yaralanmıştı. 4 bini aşkın füzenin İsrail topraklarına düştüğü savaşta, 300 ila 500 bin sivilin evini terk ettiği tahmin ediliyor. 1.6 milyar dolar maliyetli olduğu tahmin edilen savaşta İsrail Ordusu 100 binden çok havan topu kullanmış, 12 bini aşkın hava akını düzenlemişti.

(İA-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title