Haberler

IŞİD'in 500 Metrelik Türkiye Tüneli Bulundu

Güncelleme:

Telabyad'ı IŞİD'den alan YPG'nin kentteki aramaları sırasında, IŞİD'in Telabyad'dan Türkiye sınırına doğru kazmış olduğu 500 metre uzunluğunda tünel bulundu.

Telabyad'ı IŞİD'den alan YPG'nin kentteki aramaları sırasında, IŞİD'in Telabyad'dan Türkiye'nin Akçakale sınırına doğru kazmış olduğu yaklaşık 500 metre uzunluğunda bir tünel bulundu.

Hangi amaçla kazıldığı henüz belirlenemeyen tünelin, çöktüğü için Türkiye sınırına ulaşmadan yarım kaldığı sanılıyor.

HER KESİM İÇİN ÇOK KRİTİK KENT

Suriye'nin Rojava bölgesinde yer alan ve Türkiye'ye sınır olan Telabyad, hem IŞİD hem de PKK'nın Suriye kolu YPG için stratejik bir öneme sahip. Şanlıurfa Akçakale'nin hemen karşısındaki Telabyad, IŞİD için Rakka kentine bağlı bir kapı ve ikmal yolu demek. Telabyad, YPG içinse, kontrolündeki Cizire ve Kobani kantonları arasındaki bağlantının sağlanması anlamına geliyor.

Telabyad'ı 2 yıldır elinde tutan IŞİD, YPG ile Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Burkan El Fırat güçlerinin geçtiğimiz hafta kenti kuşatması ve ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının hava bombardımanları sonucu, çatışmadan kentten çekildi. YPG, Telabyad'ı ele geçirerek Cizire ve Kobani kantonlarını birleştirmiş oldu.

500 METRELİK TÜNEL

Telabyad'da denetimi sağlayan YPG, IŞİD'in çekilirken kurmuş olabileceği bombalı tuzaklara karşı kentte arama tarama çalışması başlattı. İşte bu çalışmalar sırasında, IŞİD'in Telabyad'dan Türkiye'nin Akçakale sınırına doğru kazmış olduğu yaklaşık 500 metre uzunluğunda bir tünel bulundu. Tünelin derinliği 3 metre, yüksekliği 1.5, genişliği ise 1 metre. Ancak hangi amaçla kazıldığı henüz belirlenemeyen tünelin, kazı çalışmaları sırasında çöktüğü için Türkiye sınırına ulaşmadan yarım kaldığı sanılıyor.

Aramalarda ayrıca kentte bir ilaç deposu ile bir de cezaevine dönüştürülmüş ev bulundu. Tek kişilik 10 hücrenin yer aldığı 'evden bozma' cezaevinde bazı tutuklulara işkence yapıldığı da sanılıyor. 2 metrekarelik hücrelerde sadece tuvalet ve yere serilmiş bir battaniye var.

PEÇESİNİ AÇAN KADINA ALTIN CEZASI

YPG, kentte IŞİD'den geriye kalan her belgeyi de tek tek inceliyor. Bir belgede, örneğin bir araca küfür ettiği için tutuklanan bir kişiye en az 2 gün hücre cezası verildiği yazılı. Bir başka belgede ise bir kadının yüzündeki peçesini açtığı ve kıyafet yönetmeliğine aykırı davrandığı için 2 gram altın ödemekle cezalandırıldığı yer alıyor.

RAKKA İLE YAZIŞMALAR

Telabyad Sınır Kapısı'nın idari binasında ele geçirilen çok sayıda belgenin büyük kısmının ise Rakka'da tedavi edilemeyen yaralı ve hasta IŞİD militanlarının Türkiye'ye geçişine izin verilmesine ilişkin talep yazılarından oluştuğu iddia ediliyor. Belgelerde ayrıca Telabyad'ın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sınır kapısındaki görevlilerden Telabyad esnafının Türkiye'ye geçişlerine kolaylık sağlamaları talebinin de yer aldığı belirtiliyor. (Kaynak: Habertürk)


Kaynak: Haberler.com / Güncel

Akçakale Türkiye Suriye Rakka Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (35)

doktor:

helal ypg

36
26
yanıtYanıtla
zaza12:

YPG tarih yazıyor. Biz de buradan okuyoruz ancak. Bu insanlık düşmanlarına karşı bir YPG savaşıyor. Tarihe not düşülsün.

48
14
yanıtYanıtla
zaza12:

Beliki de o tüneli Türkiye kazdı. İŞİD destek için. son dönemlerde çok yakalandıya cemaate. . )))) gizliden yapmak istemişler belki. .

46
9
yanıtYanıtla
eko08:

tünele ne gerek var. onlara zaten serbest. başkası kazmıştır. kaçakçı falan.

51
3
yanıtYanıtla
wan 65:

akp ve yandaş medyanın YPG yi istemezuk talaşları bundanmış iş itle iş birlikleri ortaya çıkacak

32
14
yanıtYanıtla
Eski akpliMobil-IOS:

Pkk bir maşadır haindir

15
30
yanıtYanıtla
21 amedmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Herhalde altın aramışlar değil tünelle de tayiple konuşmak istemişlerdir iki elimiz yakandadir Tayip bize çok zarar verdin hesap vermelisin

30
9
yanıtYanıtla
awcI2mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Yalanciyi karanlikta yakalarlar ypg soytarilari. Yarinda kalkar Türkiye bu tunelden deasa silah gönderiyordu dersiniz

11
27
yanıtYanıtla
haber ve analiz:

Pyd lideri Salih muslim türkiye gelmiş mit ve başbakanla görüşmesi olacak. . Şimdi soramak lazim türkiye işid´de yardim ediyor yoksa pyd´mi

19
19
yanıtYanıtla
haber ve analiz:

Angelina Jolie neden sadece kürtlerin yezıdılerın ve suryanı mültecılerı zıyaret ettı turkmen ve arap mültecılerı neden tercıh etmedı

24
13
yanıtYanıtla
Tüm 35 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title