Haberler

İş Güvenliğine Uymayan Tazminatsız Atılacak

Güncelleme:

İş hayatını yeniden düzenleyecek olan paketle, iş güvenliğine ikazlara rağmen uymayan işçinin tazminatsız işten çıkarılma yolu açılacak.

Çalışma hayatında milyonlarca insanı yakından ilgilendiren yeni paketin detayları netleşmeye başladı.

Taraflarla görüşülerek son şekli verilecek pakette, iş güvenliğine ikazlara rağmen uymayan işçinin tazminatsız işten çıkarılma yolunun açılmasından, iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin ödenmesi için bir fon kurulmasına, kamuda asıl işi yapan işçilerin kadroya alınmasına kadar birçok düzenleme var.

"12 AY KİRALIK İŞÇİ OLMAZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de "Kiralık işçi diye hiçbir sosyal güvencesi olmadan insanların çalıştırılması kabul edilemez. Sendikalara da söyledim; 'Formül bulun bu pakete koyalım' diye. Çalışma süresinin 3-4 ayı geçmemesi gerekiyor, böylece örgütlenmelerinin önünde de engel olmaz. Ama 12 aya ulaşırsa o zaman sömürü olur. 100 binlerce mevsimlik işçi, yüz binlerce ev çalışanı bu durumda, kayıt dışı gözüküyorlar. Bu kişilerin istihdam bürolarıyla ilişkilendirilmesi gerekiyor. Bu boşluğun işçi lehine doldurulması için iyi bir fırsat olduğunu onlara da söyledim" açıklamasında bulundu.

OVİT TÜNELİ'NDE FAALİYET SÜREMEYECEK

Paketle ilgili olarak başbakanla iki toplantı yaptıklarını ve öncelikli konuları içeren bir çalışma paketinin TBMM'ye geleceğini kaydeden Çelik, "İş güvenliği ihmallerine ceza arttırımı, sertifikalı işçi çalıştırma zorunluluğu, kapatma ve faaliyeti durdurma cezalarına uymayıp mühür kıran işletme sahiplerine verilecek para cezasının hapis cezasına çevrilmesi gibi ciddi düzenlemeler olacak. Örneğin Ovit Tüneli'nde şu anda faaliyet sürüyor, böyle olamayacak" dedi.

2015 Temmuz ayına kadar belli meslek dallarında tüm işçilerin sertifikalı olması zorunluluğu geleceğini belirten Çelik, bunun tek istisnasının meslek ve sanat okulu mezunları olacağını ifade etti. Çelik, baret bulundurma zorunluluğunun geleceğini ve iki taraf için de bu kurala uymamanın cezası olacağını söyledi.

İHALELERDEN İŞVEREN MEN EDİLECEK

Bakan Çelik'in ipuçları verdiği pakette yer alan düzenlemelerin başında ölümlü iş kazası yaşanan işyerinde, işverenin kusurlu bulunması halinde bir yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilmesi bulunuyor. İşverenin kusurlu olduğu kazalardan sonra yapı müteahhitliği yetki belgesi bir yıldan 2 yıla kadar askıya alınacak. Rödövans veya götürü usülü ile yapılan işlerde, üretim zorlamaması olmaması için gerekli planlama yapılacak, aksi durumda ihale sözleşmesi feshedilecek.

İSG FONU KURULACAK

İşyerlerinde denetim yapan iş güvenliği uzmanlarının ücretinin işveren tarafından ödenmesi, son dönemde tartışılan konuların başında geliyor. Pakette bu konuda da radikal bir değişikliğe yer veriliyor. Buna göre iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerinin ücretlerinin ödenebileceği bir iş sağlığı ve güvenliği fonu kurulacak. İşyerinin çalışan sayısı ve tehlike sınıfı dikkate alınarak belirlenecek ve işverenlerce aylık olarak ödenecek ücretler bir fonda toplanacak. Fonun işveren, çalışan ve iş sağlığı-güvenliği profesyonellerinin temsilcilerinden oluşacak bir kurul tarafından yönetilmesi sağlanacak. Bu alandaki profesyonelerin her bir saati için ücretleri belirlenecek ve iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimlerinin ücretleri bu fondan ödenecek. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kanununda belirtilen yükümlülüklerden herhangi birini, yazılı olarak hatırlatıldığı halde yerine getirmemesi, yazılı uyarıya rağmen iş güvenliği kurallarına uymaması durumunda haklı fesih gündeme gelecek. Bir başka deyişle tazminatsız işten çıkarma uygulanabilecek.

PAKETTEKİ DİĞER DÜZENLEMELER

1- Çok tehlikeli işlerden başlayarak bakanlık tarafından yayınlanan mesleklerde çalışanlara belirli bir sürenin sonunda mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilecek. Bunun için gerekli belge ve sınav ücretinin tamamı 2018 yılı sonuna kadar işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.

2- İdari para cezaları yeniden düzenlenecek. Artık cezalar çalışan sayısı ile çarpılarak bulunacak. 250'den fazla çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren bir işyerinde cezalar yüzde 400 artırılacak.

3- Maden kanununda değişiklik yapılarak maden işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği teftişi Enerji Bakanlığı'na verilecek. İnşaatlarda ise iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapı denetim firmalarına sorumluluk verilecek.

4- Bir yıl boyunca ölümlü iş kazası olmayan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde işverene yüzde 1 prim kolaylığı sağlanacak. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilecek teşviklerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri de sunulacak projelerde yer alacak.

5- Durdurma kararı verilen işyerinde bu kararın uygulanmasını engelleyen veya savsaklayan kamu görevlileri hakkında da ali veya idari soruşturma açılacak.

6- Müfredat da gerekli düzenlemeler yapılacak.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Faruk Çelik Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500

Yorumlar (69)

SENDİKASIZ:

helal olsun hedef 2023 sürünmeye devam asgari ücretli kahraman millet. asgari ücretinizle dünyaya bedelsiniz unutmayan.

16
1
yanıtYanıtla
emre kalkavan:

yanlışlıkla eksiye basım kusura bakma

yanıt0
yanıt0
hakert:

böyle 4/A-B-C-D gibi traji komik çalışma şekillerini tek çatı altında toplamadıkça sizin ve çalışanların iş yükü bitmez sn bakan.

14
1
yanıtYanıtla
YORUMCU:

KANUNLAR BİLE ZENGİNDEN YANA

14
0
yanıtYanıtla
hayder yeno:

kimden yana olcakti sandinyasalar sicak dolu dolu kasalar bu melmeketi soyor patron agalar, sucu sonra atar isciye köylüye kürde garibana

yanıt0
yanıt0
Gerçekler:

oy verenlere okadar iyi oluyor ki tek acıdığım kurunun yanında yaşında yanması

12
1
yanıtYanıtla
kral çıplak:

2015 seçim çalışması : taşeröne kadro vergi alınmayacak seçimden sonra: türkiye bu yükü kaldıramaz. . . . . biz bu filmi daha önce izlemiştik sanki

12
0
yanıtYanıtla
egeli:

hakkımızı alanın burnundan gelsın işçiden yana bi türlü işlemiyo bu yasalar neymış kendi çıkan tazminat alamaz kardeşim bu adam emek vermiş geliyo dallamanın biri sıkbogaz yapıyo adamı cıkacak tazmınat yok ve bicok kışinin hakkı bu ve bunun gibi sebeblerle canı yanıyor bırazda şu işçiden yana çık hukumet

12
0
yanıtYanıtla
hemşire:

hakimlerin savcıların yüksek maaşı hala artırılmaya çalışılıyoo eee bi yerden kısmak lazım değil mi buda işçileri işden tazminatsız atarak oluyo. Bide başlık atmışlar iş güvenliğine uymayan diye öncee sen iş veren olarakk gerekli araç gereçlerini all sonra uymazlarsa düşünürüz.

11
1
yanıtYanıtla
ercan:

ölümlerin önüne geçemiyorsunuz. . . hemen en kolay olan işçi kıyımı. işçi kesimine sesleniyorum bu hükümet bizim lehimize hiç bir şey çıkarmadı. tam tersi sürekli kazanılmış hakları nasıl gaspederim bunun hesabını yapıyorlar. şimdiden 2015 seçimlerinde bunları iyi düşünün.

12
0
yanıtYanıtla
Tüm 69 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title