Haberler

İhracat Zirvesi 2016

Başbakan Binali Yıldırım, "2023'te iddialı hedeflerimiz var, hedeflerimizden hala vazgeçmiş değiliz. Biliyorsunuz Türk insanı son dakika başarısıyla maruftur.

Başbakan Binali Yıldırım, "2023'te iddialı hedeflerimiz var, hedeflerimizden hala vazgeçmiş değiliz. Biliyorsunuz Türk insanı son dakika başarısıyla maruftur. Hep böyleyiz, özel sektörümüz de böyle, devlet de böyle." dedi.

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016'da yaptığı konuşmasında, ihracatta kaliteye önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

"İhracat yapma, yapamama" tartışmalarının çok geride kaldığını ifade eden Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Biz ihracatımızın kalitesini, katma değerini ne kadar yükseltiriz, yani kilo başına 2 dolar mı olacak? 10 dolar mı olacak? 20 dolar mı olacak? Bazı sektörler olacak 20 dolar, 30 dolar, makine sektörü 50 dolar, bunların sayısını artırmamız lazım. Geleneksel sektörlerimizi de ihya etmemiz lazım, yaşatmamız lazım. İşte fındıkta, süs bitkilerinde, balıkçılıkta, denizcilik ürünlerinde, hayvancılıkta, daha birçok sektör var, tarımda, tütünde, bunlar bizim geleneksel ürünlerimiz. Bunları da buradaki tecrübemizi de yaşatmamız lazım, geleceğe taşımamız lazım. Değişen dünya şartlarına göre kendimizi ayarlamamız lazım."

- "Sizi çırak çıkartırlar"

Konuşmasını ihracatçılardan özellikle bir şey istediğini belirterek sürdüren Yıldırım, "Birbirinizin müşterilerini kapmaya çalışmayın. Yeni müşteri bulun kardeşim, yeni müşteri. Çantayı biriniz alıp gidiyorsunuz, onunla anlaşamayınca öbürü hemen dalıyor, 'Ben 1 dolar daha eksiğine vereceğim'. Bu olmaz. Bunun bu ülkeye bir faydası yok. Dışarıda bunu yapmayın. Yeni müşteri, yeni alan. Sonra bu teşvikleri veriyoruz diye, alıcılar da sizin kadar uyanık. Bunların hepsini hesap edip, şunu düş kardeşim, bunu düş, bunu düş yine sizi çırak çıkartırlar. Bu oyuna da gelmeyin. Şimdi adam mal alıyor, tarladan verecek gibi hesap yapmayın." ifadelerini kullandı.

İhracatçıların bu hatır gönül işlerine de fazla itibar etmemesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Ticarette hatır gönül olmaz. Ticarette her şey hesap. Limanda tarife neyse o kardeşim. Başka bir şey yok. Konşimento bilmem ne, bunları geçin, varsa haberimiz olsun. 2023'te iddialı hedeflerimiz var, hedeflerimizden hala vazgeçmiş değiliz. Biliyorsunuz Türk insanı son dakika başarısıyla maruftur. Hep böyleyiz, özel sektörümüz de böyle, devlet de böyle."

- "Türklerin son dakika mucizesi vardır"

Bu durumu Marmaray inşaatında bizzat kendisinin yaşadığını belirten Yıldırım, o süreçte yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:

"2013 yılının başlarındaydı. Ocak ayında. Biz de Marmaray'ı Cumhuriyetin 90. yılında, 29 Ekim 2013'te açmaya karar verdik. O zaman Cumhurbaşkanımız, Başbakan. Oturduk dedik ki 'Ya 29 Ekim'de açalım.' Biz tabi böyle mosmor vaziyette, çünkü teslim tarihi 2018 kontrata göre. Sonra topladık bütün Türk ve Japon ortakları. Değerlendirme yaptık. Dedik ki '29 Ekim'de açıyoruz.' Japon, 'Tamam, 29 Ekim 2018'de hazır hale getiririz' dedi. 'Duymadın galiba kardeşim' dedim, 'bu senenin 29 Ekim'inden bahsediyoruz.' Adam 'Hah' dedi ayağa kalktı. 'Otur, bakayım, otur sen, telaşa lüzum yok.' dedim. 'Yapamayız, edemeyiz mümkün değil' deyince, 'O zaman git Sarayburnu'ndan atla' dedim yapamıyorsan. 'Adamı bir türlü ikna edemiyoruz.' Yok olmaz' diyor, başka bir şey demiyor. Bizim Türk ortaklar çekiniyor zaten konuşmuyor, ama Japon'u fişekliyorlar. Sonunda baktık işler kötüye gidiyor. Dedim ki 'Sizi bu kadar üzmeyelim. Siz bırakın, yarın ben şantiyeyi devralıyorum.' 'Nasıl olacak' dediler. 'Size ne kardeşim, siz bırakın gerisini, sorumluluk bize ait, biz yapacağız. Biz yaparız açarız. Ama şöyle bir sıkıntı olabilir. Bu Japonlar da bu Marmaray'ı yapamadılar diye bir laf ederler. Ama önemli değil ya bu kadar işin arasında. Bu onlara çok ağır geldi, fakat yaptık. Sonunda nasıl yapıldığına onlar da inanamadı. Demiştim ki bakın kardeşim Türklerin son dakika mucizesi vardır, bu mucizeye inanın. Göreceksiniz yapacağız, siz olsanız da olmasanız da yapacağız."

Yıldırım, "Ülkeye 14 yıldır hizmet ederken, zor olan hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır. Böyle çalışmasaydık bu işlerin hiçbirini yapamazdık. Büyük işler yaptık, yapamadığımız işler de var onu da bu arada söylemek lazım, ayıp değil. Her şeyi yaptık dersek yanlış olur, bazı şeyleri de yapamadık. Bu zaman ekonomisinden kaynaklanıyor. Zamanın herkese göre değeri farklı. Emekli için farklı, memur için farklı, iş adamı için farklı, siyasetçi için farklı. Biz projeleri konuştuğumuz zaman arkadaşlar 'Ne acele ediyorsunuz efendim, daha zaman çok diyor.' O tabi 25 yılı, emekliliği düşünüyor, ben de bir daha ki seçimi düşünüyorum, öyle bir ayrıntı var." diye konuştu.

Hükümet olarak toplumun her kesimiyle istişareye önem verdiklerini, bu çalışmaların bereketini, hayrını göreceklerinden tereddütleri olmadığını belirten Başbakan Yıldırım, burada dile getirilen sorunların ufak tefek düzenlemeler ve uygulamadaki titizliklerle aşılabileceğini kaydetti, bakanlarının gereken notları aldığını, kendisinin de bizzat takipçisi olacağını ifade ederek sözlerini tamamladı.

- Notlar

Başbakan Yıldırım, basına kapalı bölümde 28 sektör temsilcisini dinledi. Temsilcilere 3'er dakika süre tanındı. Sektörleriyle ilgili karşılaştıkları sorunları ve talepleri gündeme geldi.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de katıldı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TEMA Vakfı tarafından dikilen 650 ağacın sertifikasını Başbakan Yıldırım'a takdim etti.

Toplantı fotoğraf çekimiyle sona erdi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Ekonomi Bakanlığı Binali Yıldırım Marmaray 29 Ekim Politika Güncel Haberler Son Dakika

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title