Haberler

Hisarcıklıoğlu ABD'deki Türkiye Yatırım Haftasını değerlendirdi

ABD'nin çeşitli eyaletlerinde Türkiye Yatırım Haftası kapsamında bir dizi temaslarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, '' Yeni bir ekonomik ...

ABD'nin çeşitli eyaletlerinde Türkiye Yatırım Haftası kapsamında bir dizi temaslarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, '' Yeni bir ekonomik dünya kuruluyor. Dünyanın dörttü üçünü kapsayan ekonomiler birleşiyor. Biz AB'ye girelim derken ekonomide yeni bir değişim var'' dedi.

Yatırım haftası temasları çerçevesinde ABD'nin Seattle kentinden Chicago'ya geçen Hisarcıklıoğlu, uçakta Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Dünyada yeni bir ekonomi düzeni kurulduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin içine kapandığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bir şeyi ıskalıyoruz. Yeni bir ekonomik dünya kuruluyor. Nedir bu? Dünyanın dörttü üçünü kapsayan ekonomiler birleşiyor. Biz AB'ye girelim derken ekonomide yeni bir değişim var. ABD, Pasifik ve AB, aralarında ticarette engel yok gümrük duvarı yüzde 3. Gümrükleri sıfırlıyorlar, standartları aynı oluyor. Yatırım ve bankacılık sistemi, tarım, dünyanın dörttü üçü... Dışarıda ise Rusya, Afrika ve Ortadoğu kalıyor Hindistan ile birlikte..."

ABD'de Türkiye Yatırım Haftası dolayısıyla TOBB çatısı altındaki iş adamlarının temaslarını değerlendiren Hisarcıklıoğlu, "Şirket bazında roadshow yapıldı" dedi. Görüşmelerde Türkiye'nin hayrına olan her şeyin bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ABD ile Türkiye arasında, Amerika-Türkiye İş Konseyi'nin kurulacağını açıkladı.

DEİK'in ABD'de karşılığı bir kuruluş olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Şimdi Amerika Ticaret Odası kendi bünyesinde Amerika-Türkiye İş Konseyi'ni kuruyor. Bu iki ülke arasındaki işbirliğini daha derine indirecek. Yatırım ziyaretlerini firma firma bir araya getirecek bir yapı kuruluyor. Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent başkanlık yapacak" dedi.

Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası ile yapılan anlaşma bağlamında Türkiye'ye verilecek desteği, "ABD Odalar Birliği kendi firmaları üzerinde lobicilik yapıyorlar. Avrupa Birliği'yle sürdürülen müzakerelerde desteklenmemiz ve bizim sürece dahil olmamızda lobicilik yapacak ve bizim nezdimizde bizi destekleyecek" şeklinde ifade etti.

Öte yandan, Ortadoğu ticaret diyalog sürecine de başladıklarını açıklayan Hisarcıklıoğlu, "Mısır, Ürdün, Filistin, İsrail, ABD ve Türkiye ilk defa iki gün bölgede diyalog kurabilir miyiz diye görüştük. Ele alınan konular pazara giriş, malların dolaşımının kolaylaştırılması enerji ve girişimcilik oldu. Özel ekonomik bölgeler kurulmasında işbirliği mutabakatı imzaladık. ABD Ticaret Odası'nın desteği ile birlikte İstanbul'da Ortadoğu Diyalog Merkezi kuruyoruz'' dedi.

- "ABD devleri Türkiye'ye geliyor"

ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Khush Choksy ise gelecek yıl Türkiye'de büyük bir yatırım konferansı düzenleyeceklerini bildirdi.

Choksy, ABD'li yatırımcıların konferans kapsamında geleceğini ve Türkiye'de bir ofis açacaklarını belirterek, "Bu temsilcilik KOBİ'lerin danışabilecekleri bir yer olacak. Biz ABD'li şirketlere TOBB da Türk şirketlerine bir araya gelebilmeleri için yönlendirme yapacağız" ifadelerini kullandı.

Ortadoğu Ticaret Merkezi girişimi hakkında da değerlendirmede bulunan Choksy, "Bu yeni proje iş dünyasına, aynı zamanda bölgeye de faydası olacak. Özel ekonomik bölgeler kurulmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Türkiye'den İsrail aracılığı ile Ürdün ve diğer Ortadoğu ülkelerine ulaşım imkanları, girişimcilik, diğer bir üzerinde çalışacağımız konu" dedi.

- "ABD'li şirketler STA için destek verecek"

İki ülke arasındaki mevcut ticaret hacminin artırılması gerektiğini belirten Khush Choksy, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapılması doğrultusunda, "Özel sektörü temsil edecek bir kuruluş olarak iki ülke arasında STA'nın olmasını önemsiyoruz ve bunun savunuculuğunu yapacağız. Aynı zamanda iki ülkenin ticaret ile ilgili görüşmelerinin daha derinleşmesini istiyoruz. ABD yönetiminin de STA görüşmelerini başlatması için adım atmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Birliği Seattle Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title