Haberler

Hekimi Olmayan Apartmana 13 Bin TL Ceza!

Güncelleme:

1 Temmuz 2016 itibarıyla bütün iş yerlerinde uzman ve hekim görevlendirilmesi zorunlu olacak. Aksi halde apartmanı her ay için 13 bin lira idari para cezası bekliyor.

İş sağlığı ve güvenliği ile iligili 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanunun geçiş sürecinin son aşaması 1 Temmuz 2016'da tamamlanacak. Bu tarihten sonra kamu-özel fark etmeksizin bütün işyerlerinde uzman ve hekim görevlendirilmesi zorunlu olacak.

1 TEMMUZ KRİTİK TARİH

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işyerlerini az tehlikeli-tehlikeli-çok tehlikeli olmak üzere üç sınıfta gruplandırıyor. İşyerleri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre farklı tarihlerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek durumunda.

1 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla kamu kurumları ve az tehlikeli sınıfta yer alıp 50'den az çalışanı bulunan işyerleri için de uzman ve hekim görevlendirme zorunluluğu başlayacak. Dolayısıyla devlet dairelerinde ve bakkallarda da uzman ve hekimler 1 Temmuz'da işbaşı yapacak.

CEZALAR NE KADAR?

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmemenin idari para cezası çok yüksek. Bugün itibarıyla kapsamda olan çok tehlikeli sınıfta 50'den fazla çalışanı olan bir işyeri iş güvenliği uzmanı görevlendirmezse her ay için 19 bin 533 TL idari para cezası ödemek zorunda. 1 Temmuz'dan sonra uzman ve hekim görevlendirmeyen apartman yöneticisine de her ay için 13 bin TL idari para cezası bekliyor.

BİR KİŞİ ÇALIŞTIRSA BİLE

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun kapsamına kamu-özel fark etmeksizin bütün işyerleri giriyor. Bu nedenle tek bir kişinin istihdam edildiği işyerleri bile kapsamda.

Dolayısıyla sigortalı kapıcı istihdam edilen apartmanlar da işyeri statüsünde değerlendiriliyorlar. Apartman yöneticileri bu kapsamda 1 Temmuz 2016'dan itibaren belirlenen süreler kapsamında uzman ve hekim görevlendirmesi yapmak zorundalar. Aksi taktirde yüksek idari para cezalarıyla karşılaşabilirler.

KENDİ İŞ YERİNİN UZMANI OLMAK İSTEYEN SERTİFİKA ALABİLECEK

İş sağlığı ve güvenliği bilincinin artırılmasını amaçlayan bazı kolaylıklar sayesinde 10'dan az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinin işveren veya işveren vekilleri kendi işyerlerinin uzmanı olabiliyorlar.

Bunun için Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın imzaladığı protokol çerçevesinde açılmış sertifika programına kendi işyerinin uzmanı olmak isteyen işveren veya işveren vekillerinin katılımı gerekiyor. Program sonunda yapılacak sınavda başarılı olan işveren veya işveren vekilleri kendi işyerlerinin uzmanı olabilecekler.

500 BİNDEN FAZLA İŞ YERİ KENDİ UZMANI OLABİLECEK

SGK istatistiklerine göre Türkiye'de Ocak 2016 itibarıyla 1 milyon 710 bin 243 işyeri bulunuyor. Bu işyerlerinin 1 milyon 463 bin 898'i 10'dan az çalışanı bulunan işyerleri. Yani Türkiye'deki işyerlerinin yüzde 85'i 10'dan az çalışanı bulunan işyerleri. Bu işyerlerinin yarısının az tehlikeli sınıfta olduğunu varsayarsak 500 binden fazla işveren kendi işyerinin uzmanı olabilecek durumda.

SON ÜÇ AY İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Kalan üç aylık sürede işverenlerin bir an önce harekete geçmeleri gerekiyor. 1 Temmuz 2016 itibarıyla eğitim ve sınavı başarıyla tamamlamış işveren veya işveren vekilleri kendi işyerlerinin uzmanı olarak hem maliyet avantajı sağlamış olacaklar, hem de konuyla ilgili bilgi sahibi olarak kendi işyerlerini daha güvenli hale getirecekler. (Kaynak:Akşam)

Kaynak: Akşam / Ekonomi

Türkiye Emlak Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (20)

yılların esnafı:

yeter artık kapatıyorum işyerimi, ne haliniz varsa görün. dükkanlarda kira artış sınırlamasını yasayla serbest bıraktılar 2 yılda kiram üç katına çıktı, tonla vergi sgk ödüyorum son bir yıldır beş kuruş para kazandığım yok, zaten işler azaldı bide bu uygulamalar çıkarsa komple zarar eder işletmeler.

20
2
yanıtYanıtla
toby:

apartman ne alaka

14
3
yanıtYanıtla
OKULLARA HEKİM İSTERİZ:

O ZAMAN DEVLETTEN BİZ DE OKULLARA HEKİM VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI İSTİYORUZ. BİR OKULDA BİNLERCE ÖĞRENCİ VAR, AMA BİR TANE HEKİM YOK.

13
0
yanıtYanıtla
kazım:

yusuf d neyazacaktı docentmi yoksa prf mu nefarkeder okula yok apartmanavar ne güzel

yanıt1
yanıt1
bahçeli:

lanetliyorum haksızlıkları haksız uygulamaları haksızlık yapanları

10
2
yanıtYanıtla
AKKEÇİLİ:

saçma salak haber yapmayın yeter artık. . . apartman mı ıs yerı mı adam gıbı baslık atın

8
4
yanıtYanıtla
kayserili:

AKP nin her yaptığı reform böyle bişey. . mutlaka zararını halk görüyor. . . şimdi hangi apartman yönetimi kapıcı çalıştırır ki, göstermelik doktor ile anlaşacaksın. . . . bunun için doktora en az 500 TL para ödeyeceksin. . . . . doktor bunun için hiçbir şey yapmayacak yattığı yerden para alacak. . . sıkıntısını zar zor ev alan gariban çekecek. . . .

10
1
yanıtYanıtla
Farklı Bakış:

Yurtdışından DOKTOR getirme projesine destek olarak mı?Apartmanların kapıcıları işten çıkarması için mi?Yoksa iş olsun diye mi kanun çıkarıldı derim.

10
0
yanıtYanıtla
KARAKARTAL:

AMEDSPORA YAPILAN DENSİZLİĞİ KINIYOR, HEPİMİZİN KARDEŞÇE YAŞAMAMIZIN GEREKTİĞİNİ SAVUNUYOR VE ÇARŞI OLARAK AMEDSPORUN YANINDA OLDUĞUMUZU BELİRTİYORUZ

1
8
yanıtYanıtla
salih:

ssk ne işe yarıyacak . . yani devlet ssk olarak sağlığa para kesecek . sonra . git işyerine bir tane maaşlı sigorta tut çalışanlarına o baksın . ben ilacını veririm diyor. hatta ilerde devlet hastanelerini bile kapatır . . sadece ilaç veririm dermiş. ama ssk ya pirimi ödemeye devam .

8
1
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title