Haberler

Hdp 2. Olağan Kongresi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tanınan yetkilerin bir kısmını yerel parlamentolara verelim diyoruz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tanınan yetkilerin bir kısmını yerel parlamentolara verelim diyoruz" dedi.

Demirtaş, partisinin Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen 2.Olağan Kongresi'nde, halen iktidarda olamamalarının, eksikleri bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Sıkıntılı bir ortamda kongrelerini topladıklarını dile getiren Demirtaş, HDP'nin barış konusunda Türkiye'de en fazla çaba sarf eden parti olduğunu ileri sürdü. Demirtaş, "Yeterli olmadığı anlaşılıyor. Yaşamın doğal akışında silah, çatışma, şiddet olağanüstü bir durumdur. Durumu olağana dönüştürebilecek imkanları ve olanakları yeniden yaratmak HDP'nin misyonuna denk düşen bir görevdir" diye konuştu.

"Öcalan, barışı kurma noktasında bir çağrı yaptı ve süreç başladı. Destek sunanlar ve eleştirenler oldu" ifadesini kullanan Demirtaş, herkesin beklentisinin kalıcı bir barışın çıkması olduğunu söyledi. Sürecin içinde yer aldıkları dönemde de kendilerini vatan hainliği ve ihanetle suçlayanlar olduğunu belirten Demirtaş, "Silahların konuşmadığı günlerde neyi savunabiliyorsak, ölümlerin olduğu günlerde de aynı şeyleri savunabiliyorsak ilkeli duruyoruz demektir. Biz HDP'deki duruşu, bir savrulmaya dönüştürmelerine izin veremeyiz" ifadelerini kullandı.

"Bu kadar çoğulcu bir yapıyı nasıl yöneteceğiz. Tek parti ile mi yoksa yerinden yönetime, özerkliğe, öz yönetime geçerek mi ülkeyi yönetmek daha doğrudur" diye soran Demirtaş, dönemin ana tartışmalarından birisinin de bu olduğunu savundu.

Toplumun bölünmesini engelleyecek bir demokratik model sunduklarını iddia eden Demirtaş, "Türkiye Büyük Millet Meclisine tanınan yetkilerin bir kısmını yerel parlamentolara verelim diyoruz. İl genel meclisi olur, bölge meclisi olur. Bunu biz icat etmiş de değiliz. Yeryüzünde kendini demokrasi olarak tanımlayan hiçbir devlette merkeziyetçi yönetim yoktur. Tamamında yerinden yönetim vardır" dedi.

" Türkiye'nin felaketi hepimizin felaketi olur"

Öz yönetim ve özerkliğin, barikat veya hendekle ilgisi olmadığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Normal bir şey de değil. Bizim savunduğumuz sistemde her yerde hendek ve barikat olacak diye bir şey yok. Biz, barikat, hendek veya ona yönelen orantısız devlet şiddetini normal görmüyoruz. Biz, bu sorunun ortaya çıkmasına yol açan ana soruna bakmamız gerektiğini söylüyoruz. Onu anlarsak diyalog ve müzakere ile bunları çözmek çok kolaydır. Hükümet ise bu mevcut durumu ortadan kaldırmak için 'Ev ev temizlik yapacağım' diyor. Mevcut durumun kamu güvenliğini tehdit ettiğini düşünüyorsanız gelin o zaman diyalog ve müzakere kanalını konuşalım. Türkiye bizim ortak vatanımız. Türkiye'nin felaketi hepimizin felaketi olur. Bu felakete sürüklenmeyi durduracak biricik şey demokrasimizi güçlendirmektir."

Dış politika vizyonunun önümüzdeki yüzyıllara göre oluşturulması gerektiğini, mezhepçilik veya kimlik üzerine vizyon oluşturulamayacağını belirten Demirtaş, Türkiye'nin Suriye'de bulunan Kürtleri, tehdit ve düşman olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Kürt kardeşine Suriye'de bir statü almak nasıl senin için tehdit olur? Suriye'de yaşayan bütün halkların kendi kaderini belirleme hakkına saygı duymak zorundayız. Yanlış dış politika bugün Türkiye'yi aktör olmaktan çıkarmıştır. Türkiye'nin çağrıları dikkate ve ciddiye alınmıyor. Suriye için de Irak için de bu böyledir. Şimdi Irak Kürtleri ile birçok ortaklık yapıyorsunuz. Peki Suriye'deki Kürtlerle neden olmasın" dedi.

"Barış adına uzlaşma arayacağız"

Türkiye'nin önünde yeni anayasa gibi önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Demirtaş, kendilerinin de Meclis'te kurulacak komisyonda olacaklarını bildirdi. Demirtaş, AK Parti'nin yeni anayasa anlayışıyla kendilerinin anlayışı arasında taban tabana fark olduğunu söyleyerek, "Biz, Anayasa Uzlaşma Komisyonunda barış adına uzlaşma arayacağız" diye konuştu.

"Yeni anayasaya giden yolda öncelikli olarak temizlik yapılması gerektiğini" öne süren Demirtaş, "Çatışmaları ve ölümleri durduracağız. Müzakere masasını kuracak ve parlamentoda yeni anayasayı daha cesur tartışma imkanı bulacağız. Biz öz yönetimi savunamıyoruz. Medya kapalı konuşamıyoruz. Savcı soruşturma açıyor, tutuklama yapıyor. Başkanlığı savunmak serbest ama biz fikirlerimizi savunamıyoruz" iddialarında bulundu.

Demirtaş, HDP olarak "bu yol temizliğini yapmak isteyen bütün partilerle çalışmaya hazır olduklarını" kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

Selahattin Demirtaş Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title