Haberler

Güneydoğu'da Kadınların Wushu Başarısı

Mardin'de 7 yıl önce bir kadın sporcu ile başlayan Çin kökenli 5 bin yıllık savunma ve dövüş sporu wushu büyük ilgi görüyor Wushu ile ilgilenen bölgedeki kadın sporcu sayısı bine ulaşırken, sadece Mardin'den 6 Türkiye şampiyonu çıktı Türkiye Wushu Federasyonu Bölge Genel Koordinatörü Velioğlu: "Yıl sonunda.

HALİL İBRAHİM SİNCAR - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadınlar Çin kökenli spor dalı olan wushuya yoğun ilgi gösteriyor.

Yaklaşık 5 bin yıllık savunma ve dövüş sporu olduğu belirtilen wushuya Mardin ve Diyarbakır başta olmak üzere bölge genelinde rağbet gösteren kadınların sayısı her geçen gün artıyor.

Mardin'de 7 yıl önce bir kadın sporcu ile başlayan ancak zaman içerisinde yoğun talep gösterilen wushu ile ilgilenen bölgedeki kadın sporcu sayısı bine ulaştı. Mardin'den söz konusu spor dalında 6 Türkiye şampiyonu çıktı.

Türkiye Wushu Federasyonu Doğu ve Güneydoğu Genel Koordinatörü Abdulaziz Velioğlu, Mardin Spor Akademi Külübü Derneği'nde eğitim gören kadın sporcuları ziyaretinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyon olarak Doğu ve Güneydoğu'ya özel bir önem verdiklerini söyledi.

Kadınların bu spora ilgisinin artması üzerine federasyon başkanı Abdurrahman Akyüz'ün katkılarıyla tüm imkan ve olanakların bölgeye aktarılması için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade eden Velioğlu, estetik ve esneklik açısından kadınların bu spora daha yatkın olduklarını belirtti.

"Başarı gösterdikçe, başka kadınlara da örnek oluyorlar"

"Kadınlarda Türkiye ve Avrupa klasmanlarında çok önemli şampiyonluklar elde ediyoruz" diyen Velioğlu, ciddi sayıda kadının bu sporla ilgilendiğini vurguladı.

Velioğlu, bölgede bu sporu yapan kadınların sayısının binin üzerinde olduğuna işaret ederek, "Wushunun özellikle taolu kategorisi kadınların ilgisini çekiyor. Kadınlar bu sporda başarı gösterdikçe, başka kadınlara da örnek oluyorlar" dedi.

Hem bölgesel hem Türkiye hem de dünyada ciddi dereceler elde ettiklerine dikkati çeken Velioğlu, şunları kaydetti:

"Güneydoğu'dan da bu anlamda bir gelişme söz konusu. Yakın tarihte kadınlarda birçok Türkiye şampiyonu çıktı, bundan sonra da çıkacaktır. 7'den 70'e bir çok kadın bu spora merak duyuyor. Kadınların yeni tutkusu haline geldi. Kadınların rahatlıkla yapabileceği, yaparken de sağlıklarını koruyabilecekleri bu sporun yaygınlaşması için gayret sarf ediyoruz."

Mardin'de 6 Türkiye şampiyonu

Wushu Mardin Temsilcisi ve Milli Takım Antrenörü Halit Demir ise wushunun 5 bin yıllık bir spor olmasının yanı sıra akrobasi ve fizik kuvveti gerektiren bir savunma sanatı olduğunu söyledi.

Demir, wushuya 2008 yılında Mardin'de bir kadın sporcu ile başladıklarını şimdi bu sporla ilgilenenlerin sayısının 70'i aştığını dile getirerek, kadınların bu sporla istedikleri fiziki görünüşe kavuşabildiğini belitti.

"Mardin'de bulunan kadın sporcular 6 Türkiye şampiyonası ve çeşitli dereceler elde etti" ifadesini kullanan Demir, il genelinde 70'in üzerinde lisanslı kadın sporcunun bulunduğunu anlattı.

"Milli sporcu olmak istiyorum"

Demir, kadın sporcu sayısının Mardin ve Diyarbakır'da başa baş gittiğini vurgulayarak, "Bu yıl kadınlarda 6 Türkiye şampiyonumuz var. Yıl sonunda Türkiye Şampiyonası yapılacak. 15 kadından oluşan bir takımla katılacağımız şampiyonada da en az 7 derece elde etmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Wushu Taolu Türkiye birincisi Elif Ari de, 3 yıldır bu sporla ilgilendiğini, başarılı olduğu bu sporda dereceleri bulunduğunu belirtti.

Bu spora devam edeceğini anlatan Ari, "Bu sporu severek yapıyorum ve tüm genç kızlara öneriyorum" dedi.

Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğü ile bölge birinciliği bulunan Hadra Tal ise, bu spor ile stres attığını belirterek, "Milli sporcu olmak istiyorum. İleride ise milli antrenör olmayı hedefliyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye üçüncüsü 7 yaşındaki Şemse Nur ise bu sporu yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye ve dünyada birincilik elde etmeyi amaçladığını dile getirdi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Diyarbakır Türkiye Mardin Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title