Haberler

Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı" Konferansı

Edirne Valisi Günay Özdemir, "Osmanlı Edirne'de öyle bir medeniyet kurmuş ki farklı inanç ve düşüncedeki insanlar kendi inanç ve düşüncelerini yaşamışlar.

Edirne Valisi Günay Özdemir, "Osmanlı Edirne'de öyle bir medeniyet kurmuş ki farklı inanç ve düşüncedeki insanlar kendi inanç ve düşüncelerini yaşamışlar." dedi.

Özdemir, Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı" konferansında, Edirne'nin tarih boyunca medeniyet konusunda çok önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.

Edirne'nin farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Özdemir, kentin Osmanlı medeniyetinin, aynı zamanda İstanbul'u fetheden medeniyetin kurulduğu şehir olduğunu ifade etti.

Edirne'de farklılıkların beraber yaşadığı bir medeniyet kurulduğunu aktaran Özdemir, şöyle devam etti:

"Edirne 1912'de nüfusun yapısına bakıldığında, nüfusun yarıdan fazlası gayrimüslimdir. Yahudi, Hristiyan ve Ermeni olarak 50-60 bin civarında bir nüfus vardır. 40 bin civarında da Müslüman nüfus vardır. Bu da gösteriyor ki Osmanlı Edirne'de öyle bir medeniyet kurmuş ki farklı inanç ve düşüncedeki insanlar kendi inanç ve düşüncelerini yaşamışlar. Aynı zamanda da bunların ortak bir yaşama alanı ve biçimi oluşmuş. Yahudi, Hristiyan ve Müslüman inanç ve düşüncesini yaşamıştır. Aynı zamanda okuluyla hastanesiyle yetimhanesiyle, evlenme ve her türlü hukuki işlemiyle kendi yaşama alanı olmuş ve ortak bir yaşama alanına da çok önemli katkılar sunmuştur."

"Medeniyetin en önemli göstergesi şehirdir"

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı ve Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa da medeniyetin şehirle alakalı olduğunu dile getirdi.

Medeniyetin Hazreti Peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicretiyle beraber oluşan bir kavram olduğunu anlatan Karlığa, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla medeniyetin en önemli göstergesi şehirdir ve dünyada medeniyet kuran şehirler azdır. Edirne, medeniyet kurma şerefini üzerinde taşıyan ve gerçekten de insanlığın tanıdığı en güzel, en verimli örneklerinden biri olan Osmanlı medeniyetinin filizlenip yeşerdiği bir şehirdir.

Bu bakımdan biz medeniyetler ittifakı olarak Edirne'nin medeniyetini, medeni dünyaya sunacağı büyük değerleri gündeme taşımayı önemsiyoruz. Özellikle Selimiye gibi tarihin en büyük abidelerinden birisinin bulunduğu bu şehir, özellikle medeniyet konusundaki tecrübesi, değişik dinlerden, kültürlerden, medeniyetlerden insanı barış içinde, sulh içinde birlikte ve bir arada yaşatan bu kentin tanıtılması, medeniyetler ittfakı bakımından da çok önemlidir."

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Edirne'nin tarihi ve kültürüyle bugünlere ışık tuttuğunu dile getirdi. Konferansın üniversite öğrencilerine yararlı olacağını dile getiren Tabakoğlu, katılımcılara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi bir sunum yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Karlığa İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title