Haberler

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Beslenme Önerileri

Dyt.Çağatay Demir, "Ramazan'da zaten uzun olan açlık süresi sahura kalkmadan daha da uzatılırsa bireylerde halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) gibi bir takım sağlık sorunları görülebilir."

Dyt. Çağatay Demir, "Ramazan'da zaten uzun olan açlık süresi sahura kalkmadan daha da uzatılırsa bireylerde halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) gibi bir takım sağlık sorunları görülebilir. Bu nedenle sahura kalkılmalı ve sahurda besin seçimi konusunda dikkatli davranılmalı" diye konuştu.

İSTANBUL gibi bir takım sağlık sorunları görülebilir. Bu nedenle sahura kalkılmalı ve sahurda besin seçimi konusunda dikkatli davranılmalı" diye konuştu. Yiyeceklerin midede uzun süre kalarak tok tutması gerektiğini söyleyen Dyt. Demir, bu nedenle sahurda posalı besinlerin tüketimine ağırlık verilmesini önerdi.

-"SOFRAYA GETİRDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN-"

Sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerektiğini aktaran Dyt. Demir, sıcak havalarda, aşırı sıvı kaybına bağlı olarak görülebilecek sağlık problemlerini önlemek için sıvı alınması gerektiğini söyledi. Bu nedenle sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekler ağırlıklı olarak tüketilmesi gerektiğini dile getiren Dyt. Demir, sahur sofrasında olması gerekenleri şöyle sıraladı; "Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel, komposto, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, esmer ekmek sahurda yenebilir."

-"İFTAR YAPARKEN KAN ŞEKERİNİZ YÜKSELMESİN"-

Vücudun alışılmış düzenin dışına çıktığı bu dönem için Dyt. Çağatay Demir, iftar yemeğinin yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmesini önderdi. "Birden yemek yemenin boş midede yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek için, mideye yüklenmemek gerekir." diyen Dyt. Demir, orucu açtıktan sonra kan şekerini birden yükseltmeyecek, sıvı içeren hafif bir öğün tercihi ile 20-30 dakikalık dinleme sürecinin sağlıklı kalmak için gerekli bulduğunu söyledi ve şöyle devam etti. "Örnek olarak 1 bardak suyla oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba ve birkaç dilim tam tahıllı ekmek tüketilmeli ve 20-30 dakika dinlenerek ana yemeklere geçilmelidir" .

"-YİYECEK SEÇİMİNE EN TEMEL VE GEREKLİ OLANLARDAN BAŞLAYIN"-

Ramazan menülerinin akıllı seçimlerle sağlıklı kalmayı sağlayacak şekilde oluşturulması gerektiğine değinen Dyt. Çağatay Demir, yiyecek seçimine en temel ve gerekli olanlardan başlanmasını önerdi. Ana yemeklerde et grubundan, ızgara ya da fırında yağı alınmış et-derisiz tavuk, hindi, balık; ekmek grubundan bulgur pilavı veya bakliyatlar ile bunun yanında sebze yemeği tüketilmesini söyleyen Dyt. Demir, sözlerine şöyle devam etti "Salata, yoğurt, ayran veya süt tüketmeden gün geçirmeyin."

-"KIRMIZI ET TÜKETİN"-

Öte yandan, uzmanlar iftar sofralarının vazgeçilmez gıdası kırmızı etin doğru tüketildiğinde, gün boyu tok tuttuğunu ve vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minarelerin önemli bölümünü karşıladığını belirtiyor. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, Ramazan Ayı'na özel beslenme alışkanlıkları ile ilgili uyarıda bulunarak sofralardan kırmızı etin eksik edilmemesi gerektiğini söyledi. Ramazan Ayı boyunca yağlı etlerden kaçınmak gerektiğini belirten Gürbüz, kırmızı etin sebze yemekleriyle ya da ızgara yapılarak tüketilmesini tavsiye etti.

(ANKA)

NÇ/HF - İstanbul

Kaynak: ANKA / Güncel

Ümit Gürbüz İstanbul Politika Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title