Haberler

Planın İptaliyle Manisa Neler Kaybetti?

Güncelleme:

Ergün, genel imar planının reddedilmesi nedeniyle, bu 4 mahallenin planlarının da geçersiz hale geldiğini dile getirdi.

MANİSA Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı'nda Yeni Mahalle, Hafsa Sultan Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Fatih Mahallesi'ni ilgilendiren 5000'lik ve 1000'lik planların görüşüldüğü maddede konuşan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, genel imar planın reddedilmesi nedeniyle, bu 4 mahallenin de 30 yıldır beklediği planların başka bahara kaldığını ifade etti. Genel imar planının reddiyle birlikte Manisa'nın kaybettiklerini 12 başlıkta anlatan Başkan Ergün, muhalefetteki meclis üyelerine 'elinizi taşın altına koyun' mesajı verdi.

Yeni Mahalle, Fatih, Cumhuriyet ve Hafsa Sultan mahallelerini ilgilendiren imar planı çalışmaları ile ilgili maddenin görüşülmesi öncesi söz alan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, genel imar planının reddedilmesi nedeniyle, bu 4 mahallenin planlarının da geçersiz hale geldiğini dile getirdi.

Meclis gündeminin 5'inci, 6'ncı, 7'nci maddelerinin oylandığını hatırlatan Başkan Ergün, "Maddeleri burada oyladık ve Manisa'nın yaklaşık 2 senedir yapılan çalışmaları bir kalemde silinip, kenara atıldı. Öncelikle bu 4 mahalle, yani Yeni Mahalle, Hafsa Sultan, Fatih ve Cumhuriyet mahallelerinin gördüğünüz üzere İmar Komisyonu mazbatasında şuanda hazırlanmış olup, bu mahallelerde yapmış olduğumuz anlatımlar, Meclis Salonu'muzda, mahallelerimizde yapmış olduğumuz sunumların da bir hükmü kalmıyor. Bu 5000'lik planların düşmesi sebebiyle, bu mevcut hazırlanmış olan bu 4 mahalleye hazırlanmış olan imar planı da o şekliyle Meclis'ten geçme ihtimali de ortadan kalktı. Birinci kayıp bu. Yani 4 mahallenin bu şartlarda, genel imar planının iptal edilmesinden dolayı, 11-12 kat olarak düşündüğümüz oradaki kat sayısı yüksekliği ve emsal artışının yüksekliğini maalesef dar kapsamda kalması sebebiyle ortadan kalkıyor. Yani o mahallelerdeki vatandaşlarımız bilsinler ki, anlattığımız planların uygulanabilirliği yok" dedi.

Üniversite sahasının genişlemesi ortadan kalkıyor

Genel imar planının reddedilmesi nedeniyle yarım kalan ve ortadan kalkan çalışmaları maddeler halinde sıralayan Başkan Ergün, "Çevre Yolu'na kadar olan yaklaşık 850 hektar alanın, yani Kuşlubahçe, Barbaros'un altından tutun Akpınar Mahallesi'nden Çevre Yolu'na kadar olan kısımların tamamının planlaması geliyordu, binlerce vatandaşımız buradan plan alacaktı. Yani tarla olan yerler, imar planına dönüyordu. Ama o bölgedeki vatandaşlarımızın da yerleri plansız kaldı. İkincisi 550 Akpınar, Kuşlubahçe-Barbaros'un altında da 450'nin üzerinde şuanda yapılaşmış bin tane konut, yani kaçak yapılmış ama imar ıslah planının dışında kalmış olan evlere plan geliyordu, bunlarda şimdi kaçak ve plansız durumda. Üçüncüsü liseler kampusu. Manisa'nın biliyorsunuz en büyük sıkıntısı liseler kampusu noktasında Milli Eğitim Müdürümüzün ve Valimizin bizden talepleri doğrultusunda Kuşlubahçe'nin altında Suphi Egemen'in 30 dönüm yer bağışladığı alana 120-150 dönüm arasında bir liseler kampusu çıkarma noktasındaydık.

Bu plan kabul edilmeyince, şuanda bu da kalmış oluyor. Dört, Mimar Sinan Bulvarı üzerinde Vakıflar Müdürlüğü'nün Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın bizzat talepleri de, Vakıflara ait olan arazinin de orada bir ticari alan veya otel yapılması talepleri de ortadan kalkıyor. Üniversite gelişim alanı Uncubozköy'de aşağı-yukarı 3'te 1 oranında yeni bir alan yaratılıyordu. Üniversite sahasının genişletilmesiyle ilgili hastane ve iktisat bölümünün arka kısımları, üniversite genişleme sahası da bu durumda ortadan kalkıyor" diye konuştu.

2 bin konutluk kentsel dönüşüm alanı ortadan kalktı

Gediz'e girerken meşhur bir yonca kavşak yapılması ile ilgili Karayolları'nın projesinin olduğunu da hatırlatan Başkan Ergün, "Karayolları ile Çevre Yolu'nun, yine bizim arıtma ile OSB arasındaki 18 uygulamasıyla yaklaşık 12 trilyona yakın Belediye'ye ait arsaları Karayolları'na bağış yapmak suretiyle orada kamulaştırma yapmasını önlemiştir Belediye ve hizmetin yolunu açmıştır. Bunu da kamuoyunun bilmesini istiyorum. Tabi ki Manisa için yapılan bir hizmet, bizler de bu katkının içinde olduk. Ancak ikinci etabı vardı bu işin. Yonca kavşağının Gediz tarafında yapılması gereken kamulaştırmaları da şu saate kadar yapılamadı ve yoncanın yapılması noktasında, burada bu imar planıyla orada 18 uygulaması yaparak yonca kavşağındaki sıkıntıları da çözecektik, bu da kaldı.

1 milyon metrekare fuar alanı, yani mevcut Hal binası ile Turgutlu hattından gelen Çevre Yolu'nun arasında yapılacak olan fuar alanı plan dışı kalıyor. Seçim döneminde hayal olarak nitelendirilen Gediz Projesi, işte bu kapsamda yaklaşık 1 milyon metrekarelik yeni rekreasyon alanı geliyordu. Bu plan iptaliyle bu Gediz Projesi de ortadan kalkıyor. Bundan 4-5 ay öncesi bu meclisimiz hep beraber almış olduğumuz Turgut Özal Mahallesi'nde, mevcut Toki-3 konutlarının yan tarafında iki tane adayı biz kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. Neden ilan ettik, Manisa'da en az orada 2 bin konut yapılabilecek bir alandı orası. Bunun hesaplamalarına ve çalışmasına da girmiştik. Manisa Belediyesi olarak da bu bölgede inşaatların bir an önce hayata geçirilmesi ve Manisa'daki dönüşümün hayata geçirilmesi noktasında orada ilk etapta 500 konutluk, ileriki yıllarda 2 bin konutluk bir alanın kentsel dönüşüm kararını aldı bu meclis. Şimdi bu 5000'lik planların ortadan kalkmasıyla bunlar da ortadan kalktı ve burada plan yapılması söz konusu değil" dedi.

Manisa çok büyük zaman kaybetmiştir

Mevcut hastane alanlarının büyütülmesinin de ortadan katlığını vurgulayan Ergün, "Karayolları'nın olduğu yer, Meteoroloji'nin olduğu yer, yanındaki TEDAŞ'ın depolama yeri hastane alanına ilave ediliyordu. Bu alanların büyümesi söz konusuydu, bunlar da ortadan kalktı. Manisa'da müteahhit arkadaşlar, inşaat yapacak yer bulamıyor. Manisa'nın nüfusu 320 binlerden önümüzdeki 5 sene içerisinde 500 binlere ulaşacak. Şuanda inşaat yapacak Manisa'da arsa sıkıntısı var. Yeni arsa alanları bu 5000'lik planlarda hayata geçiyordu, burada da bir kilitlemeye gidiliyor. İnşaat sektörü, ekonominin lokomotifidir. Türkiye'nin hemen her şehrinde kentsel dönüşüm, yıkım haberleri televizyonlarda gösteriliyor ama Manisa'da tersine gidiyor.

Onun için müteahhitlere yer bulunamıyor, arsa üretimi noktasında. Bir de sosyal donatı alanları kaybı ortaya çıkıyor. Bu nedir; sağlık kurumları, yeşil alanlar, parklar, futbol sahalarının yapılamaması noktasında sosyal donatı alanlarını ortadan kaldırıyor. O açıdan ben 24-25 sene Manisa kaybetmiş, bir 5 sene daha kaybeder, 7 sene daha kaybeder, ne zaman bir daha plan yapılır bunlarla ilgili yorum yapmak istemiyorum. Ama kaybeden maalesef hepinizsiniz, bunu da bilin. 30 sene bu işin içinde varını, yoğunu, çimentosunu karıştırmış bir isim olarak burada Manisa'nın kaybettiğini de bilinmesini söylemek istiyorum. Manisa burada çok büyük zaman kaybetmiştir ve kaybetmeye de devam etmektedir" dedi.

Gelin elinizi taşın altına koyun

CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Erkenci'nin söylemlerinin aksine, planların ortadan kalkmış durumda olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, "Şuanda sil baştan yeni bir planın yapılması kararı söz konusu. Eğer Manisalılar için Manisa'nın menfaati için olabilecek, geçen meclislerde hep şunu söyledim, gelin önerilerinizi sunun. Gelin fikirlerinizi açıklayın. Alternatifinizi söyleyin. Ne gerekiyorsa Cengiz Ergün olarak değil, Milliyetçi Hareket Partisi olarak değil, Manisalılar lehine hep beraber bu planı yapma noktasında hazırsanız, lütfen buradan bütün kamuoyu önünde, Manisalıların huzurunda bunun sözünü bütün meclis üyeleri gelin buradan ilan edelim. Bu yeni hazırlanacak planda, ama 2 ayda hazırlanır, ama 3 ayda hazırlanır gelin hep beraber elimizi bu taşın altına sokalım diye söyledim. Ben vücudumu soktum, siz de elinizi sokun diye bir daha söylüyorum. Manisa kaybetmesin. Bu zaman kaybına Manisa'nın tahammülü yok.

Gelin burada yeni bir plan yapılmasının tekrar hep beraber, mevcut prosedür gereği bunun komisyonlarında hepinizin bulunması suretiyle vatandaşa sorulması gereken varsa gidelim soralım, muhtarlarımızla toplanalım, halkla toplanalım. Onların istekleri ve talepleri doğrultusunda Manisa için yeni bir plan yapalım. Buna hazırsanız bunun hep beraber burada neticesini alalım ve kamuoyuyla paylaşalım. Önümüzde kalan şu 13-14 aylık süre içerisinde gelin Manisa'ya en büyük iyiliği bu şekilde yapalım, Manisa'nın önünü açalım, müteahhitlerin önünü açalım, hizmetin önünü açalım. Gelin elinizi taşın altına sokun diyorum. Hep beraber bu planı gene gerçekleştirelim. Bunda samimiyseniz, buyurun söz size ait" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cengiz Ergün Akpınar Gediz Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title