Haberler

"Kesilen Hayvanın Kanını Dışarıda Bırakmayın"

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Karanfil: ''Otoriteler, kurbanlık kesimlerini denetim dışı bıraktığı için, hayvanın kesim esnasında dışarıya çıkan kanın taşınması, etrafa saçılması, uz...

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, otoritelerin, kurbanlık kesimlerini denetim dışı bırakmasından dolayı, hayvanın kesim esnasında dışarıya çıkan kanın taşınması, etrafa saçılması ve uzun yıllar boyunca canlıları tehdit edecek muhtemel şarbon ve yanıkara hastalıklarına zemin hazırladığını söyledi.

Karanfil, AA muhabirine,  kurban bayramında yaşanacak denetimsiz kesimler sonucu etrafa yayılan muhtemel bakterilerin, uzun yıllar risk oluşturacağını belirtti.

Hastalıklı olan bazı hayvanların kanında bulunan Şarbon ve Yanıkara bakterilerinin kesim sonrası dışarıda bırakıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Karanfil,  "Bu iki bakteri de vücudun içinde kalmış olsa ve hayvan ölse, toprağın altında bir haftada ikisi de yok oluyor. Ancak kurbanlık için düşünecek olursak, kanda bu mevcut iken hayvanı kestikten sonra, kanıyla bu mikroorganizma dışarı çıkarsa bu defa dış ortamda hastalık canlı kalıyor" diye konuştu.

Türkiye'de kurbanlık kesimlerinin, genel kesimin yüzde 30'unu oluşturduğunu dile getiren Karanfil, ülkenin et ihtiyacının yüzde 30'unun dört günde karşılandığını söyledi.

Karanfil, bu durumun da gıda denetimlerinin yeterince yapılamamasına yol açtığını ifade etti.

Kurban kesimlerinde vatandaşların hayvanın kanını ortada bırakmamasının önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Otoriteler, kurbanlık kesimlerini denetim dışı bıraktığı için, hayvanın kesim esnasında dışarıya çıkan kanın taşınması, etrafa saçılması, uzun yıllar boyunca canlıları tehdit edecek muhtemel şarbon ve yanıkara hastalıklarına zemin hazırlanıyor. Her ikisi de dayanıklı bakteridir. Yanıkara, vücudun kaslı dokularına yerleşip çürüten ve hayvanda ölümlere ve gıdalarda bozulmalara sebebiyet veren bir hastalık. Şarbon ise hayvanlarda öldürücü olan, aynı zamanda insanlara da bulaşabilen ve bulaştığında iyi ihtimalle, ciltlerde ciddi yaralara yol açan, yaralar iyileştiğinde ise izler bırakan, yerleştiği organa göre ölüme sebebiyet veren hastalıktır." - Düzce

Kaynak: AA / Güncel

Şerif Ali Düzce Politika Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Onur Yüksek Teknoloji halka arz ne zaman? Onur Yüksek Teknoloji halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title