Haberler

Kerry, Ortadoğu Temaslarının Meyvesini Almaya Başladı

ABD'de Dışişleri Bakanı olduğu günden bu yana neredeyse "Ortadoğu bakanı" gibi çalışan John Kerry, İsrail Filistin meselesine çözüm bulma gayretiyle bölgeye yaptığı 6 ziyaretin 5'inde Amman'a, 4'ünde Kudüs'e, en az 3'ünde de Ramallah'a uğradı En son haftabaşından beri bölgede olan ve Amman ile Batı Şeria arasında mekik dokuyan Kerry, Abbas ile 3 kez yüz yüze, Netanyahu ile de defalarca telefonda görüşmesi sonrasında, tarafları doğrudan nihai statü müzakerelerinin yeniden başlaması için temel teşkil eden anlaşmaya varmaya ikna ederek, bunca mesainin ilk meyvesini aldı

Mehmet Toroğlu - ABD'de Dışişleri Bakanı olduğu günden bu yana neredeyse "Ortadoğu bakanı" gibi çalışan John Kerry, İsrail- Filistin meselesine çözüm bulma gayretiyle bölgeye yaptığı 6 ziyaretin meyvelerini almaya başladı.

ABD'de Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz yoğun bir gezi trafiği içerisine giren John Kerry, şu ana kadarki yurtdışı mesaisinin büyük bölümünü ise Ortadoğu'ya ayırdı.

Adeta "ABD'nin Ortadoğu bakanı" gibi çalışan Kerry, göreve geldikten sonra ilk önceliğini, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimlerini durdurmayı reddetmesi nedeniyle 2010'da askıya alınan İsrail- Filistin müzakerelerinin yeniden başlatılması olarak belirledi. Kerry, bu hedef doğrultusunda bölgeye 6 kez ziyarette bulunarak, taraflar arasında yoğun bir mekik trafiği yürüttü.

Kerry, İsrail-Filistin-Ürdün üçgenindeki bu 6 ziyaretinin 5'inde Amman'a, 4'ünde Kudüs'e, en az 3'ünde de Ramallah'a uğradı. Bu süre zarfında Türkiye'yi de 3 kez ziyaret eden Kerry'nin, hem Türkiye ziyaretlerinde hem de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile farklı zamanlardaki temaslarında, Ortadoğu barış süreci gündeme geldi.

-"Mekik dokuma siyasetinin ilk meyvesi"...

Haftabaşından beri bölgede olan ve Amman ile Batı Şeria arasında mekik dokuyan Kerry, bu son ziyaretinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile üç kez yüz yüze görüşme yaparken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de yüz yüze olmasa da, defalarca telefonda görüştü. Kerry'nin bu yoğun gayretlerine, önceki gün Beyaz Saray da ağırlığını koydu.

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu arayarak, kendisini, "Filistinlilerle müzakareleri mümkün olan en erken zamanda yeniden başlatmak için" Kerry ile çalışmaya çağırdı. Aslında Obama'nın, Kerry bölgedeyken Netanyahu'yu araması ve Filistinlilerle müzakerelere başlanmasını istemesi, gün içinde bir gelişme olabileceğinin sanki işaretiydi.

-Kerry'yi daha birçok "mekik turu" bekliyor...

Beklenen açıklama dün geldi ve gazetecilerin karşısına çıkan Kerry, İsrail ve Filistinlilerin arasında doğrudan nihai statü müzakerelerinin yeniden başlaması için temel teşkil eden bir anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Bununla birlikte, anlaşmanın hala "resmileşme" aşamasında olduğunu ifade eden ve içeriğiyle ilgili ayrıntı vermeyen Kerry, "Bu müzakerelere şans vermenin en iyi yolu, onları özel tutmak. Zorlukların, önümüzdeki günlerde çok zorlu seçimleri gerektirdiğini biliyoruz. Ama bugün ben umutluyum" dedi. İsrail ve Filistinli başmüzakerecilerin (Tzipi Livni ve Saib Erekat) ilk görüşmelere başlamak için gelecek hafta ya da ona yakın bir zamanda Washington'a gelecek olması da Kerry'nin daha "başlangıç" olan bu yolun daha uzun ve yorucu olacağını gösteriyor.

Geçmişte de tarafların önce müzakere yönünde anlaşmaya varıp, sonra masayı terk ettiği de göze alındığında Kerry'nin Ortadoğu "mekiği"nin artacağı kesin gibi... - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

John Kerry Filistin İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title