Haberler

Ege'de Kaçakları Taşıyan Teknenin Batması

İzmir'in Menderes ilçesinde kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 63 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili 3'ü Suriye uyruklu 6 sanığın yargılandığı davada bilirkişi raporuna göre kaptan...

İzmir'in Menderes ilçesinde kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 63 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili 3'ü Suriye uyruklu 6 sanığın yargılandığı davada bilirkişi raporuna göre kaptan tam kusurlu bulundu.

İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin teknenin batmasıyla ilgili yeni rapor hazırlanmasını istemesi üzerine, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) görevlendirdiği üç kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor dava dosyasına konuldu.

İTÜ'nün görevlendirdiği gemi inşaat ve makina yüksek mühendisi Dr. Kerim Ertan Gülgeze, kaptan Ömer Faruk Oktar ve kurbağa adam polis memuru Mustafa Nazlıer'den oluşun üç kişilik bilirkişi heyetinin gönderdiği ikinci raporda teknenin kaptanı Burhan Yılmaz tam kusurlu bulundu.

Bilirkişi parorunda, Sailor isimli ticari teknenin "Denize Elverişlilik Belgesi"nde yolcu taşıma kapasitesinin, mürettebat dahil yaz ve kış olarak 4 olduğu, bu durumda kaptan ve bir gemi adamıyla beraber 2 yolcuya müsaade edilen tekneye belgede yazılandan fazla yolcu yüklenerek ihlal yapıldığı belirtildi.

Bu tür teknelerin kendileri için yapılan kıyılardaki iskelelere yanaşması mümkünken, Sailor'ın kaptanının yasa dışı göçmenleri kayalık bir kıyıya sahip, yükleme ve boşaltmayla ilgisi olmayan, tamamen doğal bir koyun içinde alarak emniyetsiz bir şekilde karanlıkta transefer yaptığı kaydedildi.

"Boğulmalar yeterli can yeleği bulunmamasından"

Boğulmaların, teknede yeterli can yeleği ve can simidinin bulunmamasından dolayı meydana geldiği belirtilen raporda, göçmenlerin teknenin güverte üstünde gözükmemeleri için alt bölümlere balık istifi yerleştirildiği, bu şekilde yerleştirilmelerinin ölüm oranını arttırdığı, gemiye alınan aşırı yükün özellikle gemi yapı dengesini bozduğundan teknenin karinasındaki üç yırtığın batmayı çabuklaştırdığı bildirildi.

Zilli burnu mevkisinde yasa dışı göçmenlerin alındığı bölgenin basılı portolon haritası bulunmadığı, kaptanın tekneyi sahile yanaştırırken boş olarak üzerinden geçirdiği, su çekimi yüksek deniz altındaki muhtemel kayaya çarptığı ifade edilen raporda, "Ayrıca kaptanın, teknenin bu şartlarda bu kadar uzun bir sefere dayanamayacağını bildiğinden, bilerek kayaya çarpmış olabileciği de muhtemeldir. Dosyada bazı göçmenlerin ifadelerinde de kaptanın tekneyi bilerek batırdığı yönünde ifadeler mevcuttur" denildi.

Sailor isimli teknenin liman başkanlığından aldığı resmi bir çıkış belgesinin bulunmadığı, dolayısıyla kaptanın aynı zamanda kaçak olarak çıkış yaptığı bildirildi.

Raporun sonuç bölümünde, kaptanın teknesini, büyük ölçekli haritası olmayan bir koya karanlıkta girerek uygun olmayan bir yere yanaştırmak suretiyle yasa dışı göçmenleri transfer ettiği ve seyir emniyetine uymayarak teknesini kayalara çarpmak suretiyle batırdığı, ayrıca batan teknenin kapasitesinden fazla kişiyle dolu olması ve yeterli can yeleği ve simidinin olmamasının yine kaptanın tam kusurlu olduğunu gösterdiği kaydedilerek, "Eğer kaptan isteseydi hareketten önce alınan yolcuların her birine birer can yeleği verip ki daha önceden bunun temin edilmesi gerekirdi, olası bir tehlike durumunda yapılacaklar, hatta gemiyi terk sırasında uygulanacak kurallarla ilgili bilgilendirme veya açıklama yapabilirdi. Ancak bunların yapılmadığı görülmektedir. Bu nedenle kaptan tam kusurludur" ifadelerine yer verildi.

Önümüzdeki ay devam edilecek davada bu raporun okunması bekleniyor.

Olay

İzmir'in Menderes ilçesinde 6 Eylül 2012 tarihinde Ahmetbeyli Baradan mevkisinde kaçakları taşıyan "Sailor" adlı teknenin batması sonucu aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu 63 kişi yaşamını yitirmiş, 49 kişi kurtarılmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede tekne kaptanı Yılmaz için 36'sı ağırlaştırılmış 64 müebbet, yardımcısı Mustafa Mucuk için 36'sı ağırlaştırılmış 63 müebbet, 4 kişi için ise "göçmen kaçakçılığı ve suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından 12 ile 18 yıl arasında hapis cezası istenmişti.

Davanın ilk duruşmasında kaptan Yılmaz ile ve Mucuk dışındaki 3'ü Suriye uyruklu 4 sanık tahliye edilmişti. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Burhan Yılmaz Menderes Suriye İzmir Politika Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title