Haberler

AYM'nin Dershane Kararında Abdullah Gül Damgası

Güncelleme:

AYM'nin dershanelerle ilgili kritik kararının 5'e karşı 12 oyla alındığı ortaya çıktı. İptal oyu veren 12 üyeden 8'ini 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül seçmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin yaptığı başvuruda, dershanelerin 1 Eylül 2015'den itibaren kapatılmasını veya özel okula dönüştürülmesini öngören Torba Kanun'daki düzenlemelerin iptaline ilişkine kararının gerekçeleri merakla bekleniyor.

AYM'nin dershanelerle ilgili verdiği bu kritik kararı 5'ekarşı 12 oyla aldığı öğrenildi. İptal oyu veren 12 üyeden 8'ini 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül seçmişti.

2 MADDEYE AYKIRI BULMUŞ OLABİLİR

Anayasa Mahkemesi raportörünün gerekçeli kararın yazımı üzerinde çalıştığı ve yetişmesi halinde kararın bugün açıklanması bekleniyor. AYM'nin dershanelerin kapatılmasını Anayasa'nın 48. maddesinde düzenlenen "Çalışma ve sözleşme hürriyeti" ile 42. maddesinde yer alan düzenlenen "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" hükümlerine aykırı bulduğu ifade edildi.

"AYKIRILIK" KURALI

AYM'nin bu maddelerde yer alan hakların sınırlanmasını "ölçülülük" ilkesi açısından değerlendirdiği ve düzenlemelerin Anayasa'nın 13. maddesindeki "sınırlamaların ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağı" kuralına aykırı bulduğu öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN 2 RET

İptal kararı çıkmasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçtiği üyeler belirleyici oldu. Gül'ün AYM'ye seçtiği üyeler Zühtü Arslan, Alparslan Altan, Burhan Üstün, Recep Kömürcü, Engin Yıldırım, Erdal Tercan, Emin Kuz ve Hasan Tahsin Gökcan iptal yönünde oy kullanırken Gül'ün seçtiği askeri yargı kökenli üye Nuri Necipoğlu ile Yargıtay kökenli Muammer Topal ise karşı oy kullandı. Yani Gül'ün seçtiği 10 üyeden 8'i iptal, 2'si ise ret yönünde oy kullanmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçtiği iki üye Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç ise iptal dedi. Ret oyu veren üyelerin 2'si Erdoğan, 2'si Gül ve 1'i de Meclis tarafından seçilen üyelerden oluştu.

"KARARI BİLİYORDUK"

Bu arada AYM'nin aynı Torba Kanun'la getirilen okul müdürleri ve yardımcılarına ilişkin düzenlemelerin iptal istemine ilişkin kararı da gerekçeli kararda yer alacak. AYM'nin gerekçeli kararı açıklamamasına karşın Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk'un kararın kendilerine ulaştığını belirterek, AYM'nin kanunun 4 yılını dolduran okul müdürlerinin görevden alınması ve Bakanlık Merkez Teşkilatı yöneticilerinin görevine son verilmesi ile ilgili maddelerinin iptal edildiğini söyledi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi Abdullah Gül Eğitim Yaşam Politika Ekonomi Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500

Yorumlar (38)

GÖREN ADAM:

önce "RECEP TAYYİP ERDOĞAN" gerisi teferruat..

17
38
yanıtYanıtla
......:

ölümüne Tayyib biz Tayyibin askerleriyiz

14
22
yanıtYanıtla
musa dunya:

demekki neymiş 12 adet aym de paralel devam ediyormuş ak partinin oyları 48 olsaydı tek başına iktidar olsaydı bu karar böyle cıkabilirmiydi?? ASLA CIKAMAZDI demkki neymiş güçlenmen çalışman lazım ak parti oyun düştü koalisyon olur diye hemen devreye girdiler gördünmü paralelciler kapatamazlar diyorlardı devam edecek diyorlardı birde solcuların kurduğu dersanelerde onlarda aynısını diyorlardı demekki güvendikleri birşeyler varmış ( yada anlaştılar aynı balyoz Ergenekon gibi ) Bu ülke düzelmez

20
14
yanıtYanıtla
Hatayyyy:

Kürtlerle birlikte yaşamak istemiyoruz

15
18
yanıtYanıtla
eren:

Gul yeni parti icin kollari sivadi cemaate şirin gorunmeye calsyor

12
17
yanıtYanıtla
Garip gerçek:

Türkiyenin yeteneği olarak acunun programında yunus karaca seçiliyorsa Reis olarakta RTE nin seçilmesi doğaldır. Bu zeka düzeyine göre onlar yetenekli kalıyor. . . Biz burda yorum yazsak ne yazmasak nee. . .

16
9
yanıtYanıtla
AlpMobil-IOS:

Anayasa mahkemesi kapatılmalı diyenler ülkenin krallık olduğunu kendileri de kabul etmiş oluyorlar...

17
7
yanıtYanıtla
vatandas:

Anayasa mahkemesi kapatılmalı mili iradeye kambur olmaktan başka hiç bir işi yok .

12
10
yanıtYanıtla
admin:

Herkez sussun tayip erdoğan ne diyorsa o kayıt siz şart siz doğru dur. Aksi dusunen lerin sonu silivri .........................

7
15
yanıtYanıtla
tarafsız:

ak parti yı devirecek tek isim abdulah güldür tayibın rüyalarını kabusa çevirebilir

14
6
yanıtYanıtla
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title