Haberler

Afganistan'da Eğitime Destek Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’ın Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif ilinde bulunan Bektaş Orta Okuluna malzeme desteğinde bulunuldu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan'ın Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif ilinde bulunan Bektaş Orta Okuluna malzeme desteğinde bulunuldu.

TİKA, Afganistan'da eğitim alanında faaliyetlerine devam ediyor. TİKA'nın Afganistan'da eğitime destek verilmesi kapsamında gerçekleştirilen proje çerçevesinde Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif ilinde bulunan Bektaş Orta Okulu için temin edilen 320 adet masa ve sıra, düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene Türkiye Mezar-i Şerif Başkonsolosu Güneş Yeşildağ, Belh İl Milli Eğitim Müdürü Kays Mehir Ayin, TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, Afgan yetkililer ile çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı. Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Yeşildağ törende yaptığı konuşmada, Afgan ve Türk halkı arasındaki dostluğun çok eskiye dayandığını, bu yardımların Afgan halkı tarafından istendiği sürece özellikle eğitim ve sağlık alanında devam edeceğini söyledi. Ülkede bugün zorlukların aşılması için eğitim imkanlarının güçlendirilmesinin izlenebilecek en iyi yol olduğunu belirten Yeşildağ, bu kapsamda Türkiye'nin yardımlarının devam ettiğini vurguladı. Yeşildağ, başta eğitim ve sağlık alanlarında hayata geçirdikleri projelerin diğer alanlarda da süreceğini kaydederek, TİKA'ya yapmış olduğu projelerden dolayı teşekkürlerini iletti.

Belh Vilayeti Milli Eğitim Müdürü Ayin ise, yapmış olduğu bu yardımlardan dolayı TİKA'ya teşekkür ederek, Afgan halkının Türk halkını çok sevdiğini, kardeşleri olarak gördüğünü, bu dostluk ve kardeşliğin artarak devam edeceğine inandığını ifade etti. Ayin, Mezar-i Şerif'te birçok uluslararası yardım kuruluşunun faaliyet gösterdiğine işaret ederek, söz konusu kuruluşların arasında TİKA'nın yaptığı projelerin Afgan halkı tarafından çok takdir edildiğini kaydetti.

TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Karadoğan da, bölgede TİKA olarak 2014 yılında da projelere devam edileceğini, başka okulların da buna benzer sıkıntılarının giderilmesine yönelik projeler uygulanacağını söyledi. Karadoğan, Mezar-ı Şerif ilinde Belh Eğitim Müdürlüğüyle koordineli olarak Türkiye'den getirilecek uzmanlarla kapasite geliştirme kursları ve formasyon eğitimlerinin düzenleneceğini belirtti. Ayrıca yine Mezar-ı Şerif ilinde Bahtar Okulunun yıkılarak yerine 42 sınıflık yeni bir okulun yapılacağını ifade eden Karadoğan, Bektaş Orta Okulu'na teslimi gerçekleştirilen 320 adet öğrenci masa sırası ve 16 adet öğretmen masa ve sandalyesinin okula ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

TİKA, uzun yıllar devam eden savaşlardan olumsuz etkilenen Afganistan'da 2005 yılından bugüne kadar 86 adet okul inşası gerçekleştirerek, bu sayede yılda yüz binden fazla öğrencinin eğitim hizmeti almasını sağladı. Belh Vilayeti'nde 2013 yılı içerisinde Çarkent ilçesi Pas-i Çay beldesinde 12 derslikli okulun inşaatı tamamlanarak Afgan yetkililere teslim edildi. Ayrıca Mezar-ı Şerif ilinde Sultan Raziye ve Mevlana Celaleddini Balkhi Kız okullarının masa ve sıra ihtiyaçları giderildi. Yine Belh Vilayeti Eğitim Müdürlüğünün bazı odalarının tadilatı ve tefrişatıyla Eğitim Müdürlüğünün konferans salonunun tadilat işlemleri de devam ediyor. Faryab Vilayeti Şirintagab ilçesinde Eğitim Enstitüsü, 16 sınıflık okul hizmet binaları ve Kurgan ilçesindeki 12 sınıflık okul hizmet binaları da yine TİKA'nın katkılarıyla Afganistan eğitiminin hizmetine sunuldu. Bu okulların öğrenci masa-sırası, öğretmen masa-sandalyesi ve idari birimlerin tefrişatı da TİKA tarafından gerçekleştirildi. Cevizcan Vilayeti'nde de 42 sınıflık Şibirgan Gevher Şad Begüm Kız Lisesi tamamlanarak, öğrencilerin hizmetine sunuldu. Ayrıca yine Cevizcan Vilayeti'nde Şibirgan Abdul Hakim Kahraman Kız Lisesine masa ve sıra alımı yapıldı. TİKA özellikle ilköğretim ve ortaöğretim okulları inşa etmek ve okulların donanım ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle Afganistan'da eğitim altyapısının kurulmasına büyük katkı sağlıyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Afganistan Şibirgan Yeşildağ Türkiye Politika Güncel Haberler

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title