Haberler

115'lik Yaşayan Tarih

Güncelleme:

Diyarbakır'da yaşayan 115 yaşındaki Vahibe Kayar, uzun yaşı ile tarihin yaşayan tanıklarından biri.

Diyarbakır'da yaşayan 115 yaşındaki Vahibe Kayar, uzun yaşı ile tarihin yaşayan tanıklarından biri. Tarihte yaşanan birçok olaya tanıklık eden Vahibe nine ilerleyen yaşı nedeniyle birçok şeyi hatırlamazken, yaşadığı bazı olaylar ise hafızasına kazınmış gibi unutamıyor. Bunlardan biri yaşadıkları yoksulluk, diğeri de Şeyh Said ve arkadaşlarının Dağkapı Meydanı'nda idam edilişi olayı.

Diyarbakır'da yaşayan 115 yaşındaki Vahibe Kayar, uzun yaşı ile tarihin yaşayan tanıklarından biri. 115 yıl boyunca yaşananlara tanık olan Vahibe nine, konuşmakta zorluk çekse de hafızasına kazınan olayları asla unutamıyor. Suriçi'nde yaşayan ve bir sandalyede oturarak zaman geçiren Vahibe ninenin derin yüz çizgilerinden yola çıkarak başlayan merakımız bizi tarihi bir yolculuğa çıkardı. Yüzündeki her çizgi yaşanmışlıkların derin izleri olan Vahide nine konuşmaya çalışsa da yüreğinden gelip boğazında düğümlenen kelimeler gözlerinden süzülüveriyor. Yoksulluk ve savaş dönemlerini unutamayan 115 yaşındaki Vahibe nine tanık olduğu bazı olayları, gücü yettiği oranında bizimle paylaştı. Eşi dışında çoğu akrabasını savaşta kaybeden Vahide nine yaşadıkları bölge halkının yaşadıklarına da ışık tutuyor.

'Vergi vermemek için yolumuzu kendimiz yapıyorduk'

"Yiyecek ekmek bulamadığımız ve aç kaldığımız günler oluyordu" diyen Vahibe nine, "Hiçbir şeyimiz yoktu. Önümüze ne gelse mecbur yiyorduk. O dönemlerde yaşadığımız yoksulluktan dolayı at eti de yediğimiz oluyordu" diye konuştu. Çoğu şeyi hatırlamayan Vahibe nine unutamadığı bir diğer konu ise vergi vermemek için gösterdikleri çaba. Vergi vermemek için yollarını kendileri yaptığını söyleyen Vahibe nine, "O zamanlar kadın erkek herkes vergi vermemek için kendi yolumuzu kendimiz yapıyorduk. Her şey birbirimizle paylaşıyor ve büyük bir dostluk vardı. Dostluk, akraba ve komşu ilişkileri çok güçlüydü. Kimin bir sorunu olsa herkes ona yardıma koşar. Kimin bir işi çıksa herkes yanında olur yardım ederdi. Ama şimdi öyle değil. Yan taraftaki komşunuz ölse kimsenin haberi olmayacak."


Şeyh Said'in asılmasına tanıklık etti


Vahibe ninenin unutamadığı ve hafızasına kazınan bir diğer tarihi olay da 29 Haziran 1925 yılında Şeyh Said ve arkadaşlarının Dağkapı Meydanı'nda asılması olayı. Vahibe nine şöyle anlatıyor o anları: "Şeyh Said'i asmaya çalışırken, boynuna geçirdikleri ip 3 kere ip koptu ve asamadılar. Herkes şaşırmıştı. Şeyh Said'in akrabalarından biri çevrede bekleyen ve idamı izleyenlerin yüzüne toprak atarak yüzlerine atmaya başladı. Atmasındaki amaç Şeyh Said'ib idamının görmelerini istemesiydi. Ancak Şeyh Said onu durdurdu ve ona 'Eğer bu benim kaderimse bunu yaşayacağım' dedi. Bu sözlerinden sonra şahadete ulaştı."


Vahide ninenin anlatacağı çok şey vardı ama ilerleyen yaşı buna el vermiyor ve konuşmakta zorluk çekiyor.


KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Kadın Yaşam Güncel Haberler

Milyonluk otomobil ile İstanbul gezintisi! Tasarruf tedbirlerinin teğet geçtiği bakanlık

Milyonluk otomobil ile İstanbul gezintisi! Tasarruf tedbirlerinin teğet geçtiği bakanlık

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını 'annesi' olarak tanıtmış

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını "annesi" olarak tanıtmış

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 22-23 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! Taş Kağıt Makas CANLI izle! KANAL D Taş Kağıt Makas 12. bölüm CANLI izleme linki! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 161. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 22-23 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 22-23 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Mehmed Ali Kağıtçı kimdir? Mehmed Ali Kağıtçı kaç yaşında, nereli? Mehmed Ali Kağıtçı hayatı ve biyografisi! Beşiktaş-Trabzonspor ZTK finali hakemi kim? Ziraat Türkiye Kupası final maçını kim yönetecek? Yaprak Dökümü'nde Cem neden öldü? Yaprak Dökümü'nde Cem karakterinin ölüm sebebi ne? 23 Mayıs Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 23 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 22 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Karısını annesi olarak tanıtıp 12 yaşındaki kızı taciz etti! Olay ne, nerede oldu? Philips boykot mu? Philips İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Philips Türk malı mı, sahibi kim? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! #129349 Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917 Yarın okullar tatil mi? 23 Mayıs okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Senua's Saga: Hellblade II İncelemesi: Büyüleyici Grafikler ve Derin Hikaye
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reisi'nin cenaze törenine katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reisi'nin cenaze törenine katılacak

500

Yorumlar (1)

FIRAT:

YAŞAYAN BİLİR GÖREN GÖZLER BİLİR ALLAH SAĞLIKVERSİN

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title