Haberler

Gisbir Genel Kurul Toplantısı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Suriye sorunun çözümünden, Ukrayna sorunun çözümünden Kıbrıs sorunu daha kolay çözülebilir hale geldi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Suriye sorunun çözümünden, Ukrayna sorunun çözümünden Kıbrıs sorunu daha kolay çözülebilir hale geldi. Çünkü parametreleri bellidir, niyet ilk defa yan yana geldi. Sanıyorum bu yıl içerisinde bu sorun çözülecek" dedi.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nin (GİSBİR) Tuzla'daki merkezinde düzenlenen genel kurul toplantısında konuşan Bozkır, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olduğunu ve bundan en güzel şekilde faydalanmanın özel denizcilik politikasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Bu politikanın belirlenmesinde gemi inşa sanayicilerinin katkılarının önemli olduğuna işaret eden Bozkır, şöyle devam etti:

"AK Parti'den önce 37 tersanesi olan Türkiye'nin tersane sayısı 73'e ulaştı. Deniz ticaretinde de iyi seviyelere çıkmış durumundayız. 2002'de toplam yük 150 milyon ton iken, şimdi 383 milyon tona ulaştı. AB ülkelerinden birçok ülkeye göre iyi durumlara çıkmış durumdadır. Bütün bunlar katedilen mesafeyi gösterdiği gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin belki de en güçlü olduğu noktaya erişmiş vaziyetteyiz. Ekonomideki ve siyasetteki istikrarla en yüksek seviyeye çıkmış durumdayız. Turizm geliri, ihracat, üniversite sayımız ve gerçekten merkez bankası rezervlerinin 20 milyardan 150 milyar dolara ulaştı, IMF borçları kapatıldı. Gümrük Birliği'ne150 milyar dolar, 14 bin 800 kalem mal ihraç ediyoruz. Önceden 4-5 kalem ihraç eden Türkiye'den buralara gelmek çok güzel bir olay."

Bozkır, AB ile 150 milyar dolar seviyelerindeki ticaretin, Gümrük Birliği antlaşmasının güncellenmesiyle 300 milyar dolar civarına çıkacağını ifade ederek, bunun gemicilik sektörü başta olmak üzere diğer ticari alanlarda da ticaret hacminin artmasını sağlayacağını dile getirdi.

Türkiye'nin çevresinin ateş çemberi olduğunu ve dünyadaki ekonomik krizde bin bankanın battığını anlatan Bozkır, "Türkiye istihdam yaratarak birçok hizmetten fersah fersah ilerlemiştir. Bu iftihar edilecek bir şeydir. AB üyesi ülkelerin birçoğundan daha iyi ekonomiye sahibiz" dedi.

"İstikrar her şeyin başıdır"

Kıbrıs'ta çözüm için yapılacak görüşmelerin 15 Mayıs'ta başlayacağını hatırlatan Bozkır, şöyle konuştu:

"Suriye sorunun çözümünden, Ukrayna sorunun çözümünden Kıbrıs sorunu daha kolay çözülebilir hale geldi. Çünkü parametreleri bellidir, niyet ilk defa yan yana geldi. Sanıyorum bu yıl içerisinde bu sorun çözülecek. Çözüldüğü anda 'açılmıyor' denilen fasıllar, önümüze 'açalım' diye gelecek. 17 fasıl var ama biz 8 senedir aldırmadık, ne lazımsa fasıl açılmış gibi yaptık. Bugün herhangi bir faslı 2 ayda rahat açabilecek konumdayız. Dolayısıyla süreç çok hızlanacaktır. AB süreci ne kadar süratlenirse ülkemize o kadar faydalıdır. Geleceğimiz konusunda, sıkıntı çektiğimiz alanlarda bir referans noktasıdır. İnşallah çok daha güzel günlerde beraber olacağız. 7 Haziran seçimleri, huzur içinde tekrar katma değer vadeden bir tabloyla, istikrar her şeyin başıdır."

Bozkır, genel kurulun ardından, onuruna verilen yemeğe katıldı. Yemek sonrası Tuzla'da bir tersaneyi ziyaret eden Bozkır, işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Suriye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title