Haberler

    Gıdadaki Artış Açlık Sınırını Yükseltti

    İŞ araştırmasına göre 2015 Nisan ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.333,52 TL oldu.

    TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2015 Nisan ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.333,52 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.301,14 TL seviyesinde bulunuyordu.

    TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.343,70 TL olarak hesaplandı. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4.238,23 TL seviyesindeydi.

    Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,49 oranında artış gösterdi. Yılın ilk dört ayında artış oranı yüzde 8,21 oldu.

    Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,25 seviyesine ulaştı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,66 olarak hesaplandı.

    Açıklamada şu bilgiler verildi:

    "Süt, yoğurt, peynir grubunda sütün litre fiyatı genelde 2,95 TL oldu ve önemli bir artışa rastlanmadı. Aynı şekilde yoğurt ve peynir fiyatı da geçen aya göre değişmedi. Peynirde oniki, yoğurtta beş ve sütte altı marka ürününün fiyatı izlendi. Marketler arasında fiyat farklılığı olmakla beraber, genelde aralarında var olan fiyat dengesinin korunduğu gözlendi.

    Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı gene değişmedi, ancak bonfilenin 70 TL'den satıldığı da not edildi. Bol tüketilen ve nispeten ucuz olan hamsi, istavrit gibi balıklar yavaş yavaş tezgahlarda kaybolmaya başladı. Bunun da etkisiyle balık fiyatında artış görüldü. Tavuk ile sakatat fiyatı değişmedi. Yumurta ucuzladı ve tanesi 37 kuruş olarak hesaplandı. Genelde fiyatı yılda bir kez artan bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinden bazılarının fiyatı, artan döviz kuruyla birlikte yeniden ayarlandı.

    Yaş sebze-meyve grubunda mutfakta sıklıkla kullanılan patates ve kurusoğan ile genel olarak sebze fiyatlarındaki artış harcama tutarını olumsuz etkiledi. Özellikle mevsim değişikliği nedeniyle piyasaya yeni giren ve tezgahlarda yeri giderek azalan ürünlerin fiyatları belirleyici oldu. Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay yükselerek 4,15 TL oldu. Bu tutar geçtiğimiz ay 3,76 TL olarak hesaplanmıştı. Bu ay ortalama kilogram fiyatı olarak sebze 4,26 TL ve meyve 3,86 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.

    Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta bulgurdaki artışın dışında, bu ay yine önemli bir fiyat değişikliğine rastlanmadı.

    Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı ile margarin fiyatı değişmedi, zeytinyağı ve ayçiçeğiyağı fiyatı ise arttı. Bu ay hem siyah hem yeşil zeytin fiyatında artış görüldü. Reçel, pekmez, bal, şeker ve tuz fiyatı genelde aynı kaldı. Ancak balda izlenen sekiz üründe 19,94 den 38,76 TL'ye uzanan bir fiyat yelpazesi dikkati çekti.

    Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden antepfıstığı fiyatı arttı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinin fiyatı aynı kaldı. Çay zamlanırken ıhlamur fiyatı aynı kaldı. Salça fiyatı ortalamada geriledi."

    Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

    Ekonomi Haberler

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    Bakmadan Geçme

    Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title