Haberler

Generallere 3 Ünlü Dizi Soruldu

Güncelleme:

Önceki geceyi Terörle Mücadele Şubesi'nde geçiren 26 emekli askerin emniyetteki sorguları başladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat soruşturmasında, şüphelilerin ve avukatlarının belge ve bilgi almalarının önüne geçebilmek için mahkemeden dosyaya ilişkin gizlilik kararı aldı. Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'in hazırladığı sorular emniyette şüphelilere soruldu, bazı belgeler de gösterildi.

"EMİRLERİ UYGULADIK"

Çoğu emekli albaylardan oluşan şüpheliler, suçlamaları kabul etmedi. Şüpheliler, "O dönem emir komuta zinciri içinden bize verilen emirleri yerine getirdik"dediler. O döneminde basın bölümünde çalışan bir emekli asker de iddiaya göre, "BÇG faaliyetleri ile ilgili mayıs, nisan aylarında iki-üç toplantı yapıldı. İçinde olduğum birimin emriyle toplantılara katıldım. Bana medyada yer alan irtica haberlerini taramam emredildi. Emri yerine getirdim. Ancak kimin talimat verdiğini bilmiyorum" dedi.

Sorular özetle şöyle:

1- "İstanbul Başsavcılığı'nın, Ankara Başsavcılığı'na gönderdiği Genelkurmay Karargâhı, Genelkurmay Başkanlığı, Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığı logoları bulunan, seri numaralı, gizlilik dereceli CD'den elde edilen, içeriği ve ekleri size gösterilen 4 Mayıs 1997 tarihli, Gen. Sek: 3050-55.97-CRA SB. sayılı "Çalışma Grubu Oluşturulması" konulu, Genelkurmay Personel Başkanlığı'na hitaben yazılmış olan Orgeneral Çevik Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz.

2- ...ekleri size gösterilen 10 Nisan 1997 tarihli HRK: 70200-77-97/İGHD. (PL2) sayılı BÇG konulu G.kurmay Personel Başkanlığı'na hitaben yazılan Orgeneral Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz.

İsim ve görevlendirme

3- ...29 Nisan 1997 tarihli HRK: 3429-15-97/İGHD. (PL.Ş3) sayılı Batı Çalışma Grubu Rapor Sistemi konulu Personel Başkanlığı'na yazılmış olan Orgeneral Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz. "BÇG Mektupları, Siyasi İslamın Faaliyetleri" konulu Orgeneral Çevik Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz.

4- ...Mayıs 1997 tarihli HRK:4130-97/İGHD. (PL.Ş.2) sayılı "Sürekli Giriş Kartı" konulu, İç.Güv.Hrk.D.Bşk. Tuğgeneral Kenan Deniz isimli, paraf bölümünde Pl.Şb.Yb.Ü.Akbulut, Pl.Şb.Alb. İ. Koralp isimleri bulunan gizli kaşeli yazı bilgi veriniz. Ekteki "BÇG Alanına Giriş Yetkisi Verilen Personel" listesi, "BÇG Kriz Masası Kurulu" başlıklı liste, "İç Güvenlik Harekât Dairesi Plan Şube Müdürlüğü" başlıklı isim ve görevlendirmelerin yer aldığı tablo hakkında bildiklerinizi anlatınız.

5- ...BÇG kapsamında irtica ile mücadele brifing ve konferansı verildiği anlaşılıyor. Bir konferans veya brifing verdiniz mi, konferans talimatı verdiniz mi?

"28 ŞUBAT'IN AKTÖRLERİ ŞİMDİ NE YAPIYOR?"

6- ...BÇG tarafından irtica ile mücadele kapsamında milletvekili, belediye başkanları, hâkim ve savcılar, vali ve kaymakamlar, emniyet görevlileri, öğretmenler gibi birçok kamu görevlisi günlük durum raporu ile BÇG Olay Bildirim Raporu kim tarafından, ne amaçla doldurulmaktadır.

Eylem planı

7- ...6 Mayıs 1997 tarihli HRK:3429-26-97/İGHD.PL.Ş.(2) sayılı, "Batı Harekât Konsepti" konulu; 27 Mayıs 1997 tarihli HRK:3429-64-97/İGHD.PL.Ş.(2) sayılı, "Batı Eylem Planı" konulu Orgeneral Bir imzalı yazı hakkında bilgi veriniz. Ekinde bulunan Kur.Kd.Alb. İdris Koralp imzalı "BÇG Eylem Planı"nda belirtilen eylem ve tedbirler ne maksatla yapılmaktadır.

8- BÇG'nin hazırladığı ve düzenlenen fişleme formlarının hangi alanda, kimler veya hangi gruplar hakkında bilgi toplanması için hazırlandığını anlatınız.

9- ...17 Eylül 1990 tarihli İSTH: 3590. 1049-97/İKK ve Güv.D.İçisth.Ş.(1049) sayılı "İhbar ve şikâyet hakkında ailevi ve kişisel verilerin rapor edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuyu açıklayınız.

10- ... BÇG faaliyetleri kapsamında ülkemiz genelindeki ticari şirketler, okullar ve yurtlar, vakıf ve dernekler, imam hatip liseleri, Kuran kursları ile ilgili belgeler olduğu anlaşılıyor. Açıklayınız.

Bazı komutanlara o dönem televizyonda yayınlanan Süper Baba, Bizimkiler, Tatilciler gibi dizilerde laiklik vurgusu yapılması istenip istenmediği de soruldu.

MGK SORGULAMA DIŞINDA

Döneme adını veren ve 28 Şubat 1997'de toplanan MGK'da alınan kararların sorgulamaların dışında tutulduğu öğrenildi. Refahyol hükümetinde bakan olarak görev alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de imzasının olduğu MGK kararlarının savcılığın yürüttüğü TCK 312. madde kapsamına girmediği bildirildi.

12 YASADIŞI FAALİYET DOSYADA

Genelkurmay Psikolojik Harekât Dairesi'nin Refahyol'u devirmek için basını da kullanarak yürüttüğü faaliyetleri sıralayan imzasız belge, 28 Şubat dosyasına girdi. Belgede yer alan 12 yasadışı faaliyet şöyle:

1-Refah Partisi aleyhine haberlerin yayınlanmasını sağlamak.

2-Çiller'in "Şerefsiz Onbaşı" sözüne tepki olarak DYP Genel Merkezi önünde gaziler, emekli subaylar ve emekli astsubaylar derneği üyelerinin katıldığı gösteri hazırlandı. 3 Salih Kapusuz, Çetin Altan, Ahmet Altan, Rahmi Koç gibi ünlüler aleyhine çok sayıda mektup yazıldı, kampanya başlatıldı.

4-Genelkurmay'a yakın gazetecilere "Şu konu, bu konu hakkında yazın" ricasında bulunuldu. Refah Partisi'nin kapatılmasını destekler mahiyette Sabah Gazetesi yazarlarının bir kısmına (Fatih Çekirge, Cengiz Çandar, Hasan Cemal gibi) yazı için ricada bulunuldu. Bunlara psikolojik harekât temaları verildi. 5 Bazı gizli bilgiler (Libya'nın PKK'ya 10 milyon dolar vermesi, PKK'nın Karadeniz'e açılımı) sadece Genelkurmay yanlısı gazetelere veriliyor. Çekirge her hafta bir gün mutlaka Genelkurmay'a uğruyor, sözünün dışına çıkmıyor. Türkiye'den Sabahattin Önkibar da Genelkurmay'a yakın olarak biliniyor.

6-Genelkurmay TSK aleyhinde irticai kesimden gelen eleştiri ve hakaretler nedeniyle yıpranmış ve kızgın. Özellikle İslami kesimi birbirine düşürecek haber ve hareketlere başlanacak.

7-Çeşitli cemaat, tarikat ve RP için hazırlanan raporlar basına sızdırılıyor.

8-Refah Partisi hakkında bir broşür hazırlanarak basına gönderildi.

9-Gruplar bölgelerinde yayın yapan TV ve radyoların ideolojilerini tespit ediyor. Devlet dairelerinde ideolojik kadrolaşmaların tespitine çalışılıyor. Ayrıca Gruplar bölgelerinde ki yıkıcı-irticai-bölücü faaliyetlerin lider ve altı konumundaki isimleri tespit ediyor.

10-Bazı sivil devlet görevlilerinin yönlendirmesi yapılıyor. Örneğin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın "Kuran yeniden tercüme edilmelidir, bize TV kanalı tahsis edilmelidir" yollu konuşması Psikolojik Daire tarafından hazırlandı. Yılmaz sık denilecek oranda Genelkurmay'a geliyor.

11-Önemli görülen konu ve kişiler için "Kampanya Kontrol Formu Planı" hazırlanıyor. Şu anda RP'nin kapatılması için plan uygulamada. Planda basına verilecek haberler, hangi köşe yazarlarına temalar verileceği ayrıntılı olarak yer almakta.

12-Bütün günlük gazeteler ayrıntılı biçimde inceleniyor. Gerekirse tehdit-takdir kampanyaları başlatılıyor. Şu anda Genelkurmay'a en yakın gazete Sabah görülüyor. En çok da Akit, Milli Gazete tepki görüyor. Yazarlardan da Emin Çölaşan ile Fatih Çekirge'nin yeri bir başka, Hasan Cemal de yakın görülüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Terörle Mücadele Şubesi Çevik Bir 28 Şubat Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İmamoğlu: İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması 16 Mayıs'ta başlıyor

İmamoğlu: İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması 16 Mayıs'ta başlıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title