Haberler

Geleceğin Madencileri "Soma"Dan Etkilendi

CÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü'nde okuyan öğrencilerden bazıları Soma'da yaşanan maden faciasından sonra yer altına inmekte tedirginlik duyarken, bazıları da korkmadıklarını, aksine maden ocaklarını daha da merak ettiklerini söyledi Somalı öğrenci Gürkan Özdemir: "Bu olayda tanıdıklarımız, yakınlarımız öldüğü için biz de gelecekte ne yapacağımızı bilmiyoruz.

MERVE TOPUZ - Soma'da yaşanan maden faciası, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü'nde okuyan öğrencilerde farklı etkilere yol açtı.

Manisa'nın Soma ilçesinden maden mühendisliği okumak için Sivas'a gelen Gürkan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madenin içinde büyüdüklerini ve koşulları bilerek bu bölümü seçtiklerini belirtti.

Özdemir, son sınıf öğrencisi olduğunu ve faciadan önce okulu bitirip iş hayatına atılmayı planladığını dile getirerek, "Bu olaydan sonra arkadaşlarımla aramızda 'Yer altına inmeyiz, korkarız' gibi konuşmalar geçti ama bir yandan da işimiz yok, ileride yer altına girer miyiz, bilmiyoruz. Bu olayda tanıdıklarımız, yakınlarımız öldüğü için biz de gelecekte ne yapacağımızı bilmiyoruz. İş güvenliğine bakarak yer altına girmeyi düşünürüz" diye konuştu.

Soma'daki bir kömür madeninde 2009 yılında 45 gün yeraltı stajı yaptığını aktaran Özdemir, şunları söyledi:

"O zaman bir şey yoktu, girip çıkmıştım. Şimdi burada da yer altı stajım var iptal ettiremedim. Yine yer altına 15 gün girerim ama ne kadar cesaretle girerim onu bilmiyorum. Somalı olduğumuz için bu olay bizi daha derinden üzdü. Ailemiz ve arkadaşlarımızın düşüncesi de bizi yer altına sokmamak. Sadece bölümü bitirmemizi istiyorlar, 'Sizi artık madene sokmayız' diyorlar. Şu anda  yer altına inmeyi düşünmüyoruz ama ileride ne olur bilmiyoruz."

Maden mühendisliği son sınıf öğrencisi Zeynep Kandil ise bir kadın olarak bu bölümü okuduğu için çevresinden tepki aldığını belirterek, "Çevremdekiler, 'Bir kadın, maden mühendisliği yapar mı?' diye söylüyorlar. Mesleğimi seviyorum ve ileride bu mesleği ne kadar iyi yapacağımı, onlara göstermek istiyorum" dedi.

Soma'daki maden faciasından sonra çevresindeki herkesin bu bölümü bırakması gerektiğini söylediğini anlatan Kandil, " Soma'daki faciadan sonra çok derin bir üzüntü yaşadık. Acısı hala içimizde ve bir tarafımız hep buruk. Ama bu facia sonrasında mesleğimizi daha iyi yerine getirebilmek için daha fazla çalışmamız gerektiğini de gördük. Faciadan sonra mesleğime daha da  tutundum ve mesleğimle gurur duyuyorum. Arkadaşlarımın da benim de bölümümüzü bırakma düşüncemiz hiçbir zaman olmadı" şeklinde konuştu.

Kandil, yer altı stajı olduğunu ve yer altına inmekten de korkmadığını dile getirerek, "Bu olaydan önce yer altına inmeyi düşünmüyordum. Soma faciasından sonra yer altına daha çok istek ve merakla gireceğim. Erkek arkadaşlarım da şu anda yer altına inmeyi daha çok istiyor. Biz elimizden geldiğince durumları iyileştirmeye çalışacağız. Herkes mesleğini daha çok sahiplendi. İşin içinde olmayanlar çok korkuyor. Ben korkmuyorum" ifadesini kullandı.

Son sınıf öğrencisi Ahmet Yaşar da Muğla'nın Milas ilçesinde büyüdüğünü ve hep madenlerin içerisinde olduğunu belirterek, Soma faciasından sonra yer altını daha çok merak etmeye başladığını dile getirdi.

Çocukluğundan beri hep maden mühendisi olmayı istediğini aktaran Yaşar, "Hep ilgimi çekiyordu ve bırakmayı hiç düşünmedim. Yer altında çalışmayı istiyorum. Yer altı stajımı Soma'da yapmayı düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Yer altında staj zorunlu

Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Cebeci ise maden mühendisliği bölümünde 318 öğrencinin eğitim gördüğünü ve Soma'da meydana gelen maden faciasından öğrencilerin etkilendiğini söyledi.

Facia nedeniyle öğrencilerin ne bölümü bırakmayı ne de mesleği yapmamayı düşünmediğini dile getiren Cebeci, öğrencilerine her zaman işlerini ciddiyetle yapmalarını ve iş güvenliğini her zaman önde tutmaları gerektiğini anlattıklarını belirtti.

Prof. Dr. Cebeci, öğrencilerinin 60 gün madenlerde staj yapma zorunluluğu olduğunu aktararak, "Stajların 30 günü yer altı işletmelerinde geçiyor. Hiçbir öğrencimiz de bu stajı yapmadan mezun olmuyor. Tüm öğrencilerimiz yer altı koşullarını stajlarda görüyor, Zonguldak, Muğla, Soma gibi maden işletmesi olan yerlerde staj yapıyorlar" diye konuştu.

Madencilerin insanlığın refahı için hayatını hiçe sayan bir mesleğin mensubu olduklarını belirten Cebeci, fakültelerinden mezun olan İbrahim Çelik adlı öğrencilerinin de Soma'daki madende hayatını kaybettiğini ve bu nedenle de çok üzüntü duyduklarını söyledi.

Madenlerin hep kötü olaylarla anıldığını ve 2011 yılından bu yana öğrenci sayısında düşüş olduğunu dile getiren Cebeci, Soma faciasından sonra da maden mühendisliği yeni dönem kayıtlarında düşüş beklediklerini sözlerine ekledi. - Sivas

Kaynak: AA / Güncel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kandil Dağı Soma Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title