Haberler

Fransız Basına Göre, Işid, "Türkiye'nin Düşmanı ve Müttefiki" Kürtleri Yakınlaştırıyor

Irak'ta IŞİD'in ülkenin en büyük barajı dahil yeni topraklar elde ederken Iraklı Kürtlerin cihatçıların karşısında gerilediğine dikkat çekiliyor.

Irak'ta IŞİD'in ülkenin en büyük barajı dahil yeni topraklar elde ederken Iraklı Kürtlerin cihatçıların karşısında gerilediğine dikkat çekiliyor. Ancak cihatçı tehlikenin karşısında Le Figaro gazetesinin, "Türkiye'nin düşmanları" olarak nitelediği Suriye'deki YPG ile "Türkiye'nin müttefikleri" dediği Iraklı Kürtlerin yakınlaşmakta olduğu belirtiliyor.

Fransız Le Figaro gazetesi, "Cihatçıların Musul'u ele geçirdikleri 10 Haziran'dan bu yana ilk defa Kürtler, geriledi" değerlendirmesini yaptığı haberinde cihatçıların Irak'ın en büyük barajının kontrolü açısından hayati bir rol oynayan Zumar kasabasına girdikten sonra güçlerini yönelttikleri Musul'un batısındaki nüfusu çoğu Kürt ve Kürtler için büyük önem taşıyan Sincar kentinin kontrolünü de ele alarak kitlesel bir göç tetiklediklerini kaydediyor.

-"İŞİD KÜRTLERE GERÇEKTEN BİR ULTİMATOM VERDİ"-

BM'ye göre, Sincar'dan 200 bin kişinin kaçtığına da işaret eden gazete, Iraklı Kürtlerin şimdiye kadar IŞİD'in ilerlemesinden pek etkilenmediklerini, cihatçıların peşmergelerin savunma gücünü sınasa da pek çatışmaya girmediklerini belirterek, "O kadar ki iki taraf arasında bir mutabakat olduğu kuşkuları vardı. Ancak Zumar ve Sincar'a el konulması bir dönüm noktası oldu. Bu defa gerçekten İslam Devleti, Kürtlere bir ultimatom verdi yani, Suriye sınırında bulunan Rabia'yı boşaltmalarını istedi" diye yazıyor.

Rabia'nın tren bağlantısı da olan önemli bir güzergah olduğuna dikkat çekildiği haberde Rabia'yı ele geçirmenin IŞİD için "vazgeçilmez" olduğunu kaydedildikten sonra "Ancak maç belki henüz bitmedi" deniliyor. Haber şöyle devam ediyor:

"Tehlike karşısında tarihi düşmanlar, yani YPG'nin Suriyeli Kürtleri ile KDP'li Iraklı Kürtler yakınlaşıyor. YPG, Suriye'deki en başlıca Kürt milis gücü ve Marx'tan esinlenen PKK'ya bağlıdır. Türkiye'nin düşmanı ve tek başına Suriye'deki cihatçılara karşı koyuyor."

Le Figaro, "Türkiye'nin müteffikleri" dediği Iraklı Kürtlerin ise daha çok "piyasa ekonomisine yana ve ABD'nin koruması altında olduklarını" belirtirken Iraklı Kürtlerin hiçbir zaman gerçekten Suriye'deki soydaşlarına yardıma koşmadığını söylüyor. Buna rağmen YPG sözcüsünün Sincar'a güçlerini göndereceklerini açıkladığına dikkat çeken Fransız gazete, haberini şöyle sürdürüyor:

"Yolda Iraklı arkadaşlarına katıldılar. İlk defa alanda resmen güçlerini birleştiriyorlar. Analist Abdullah Hawev'e göre "bu çok büyük bir değişim. Iraklı Kürtler için bir avantaj çünkü "Suriyeli Kürtler, savaşmak konusunda daha iyi eğitilmiş ve uzun bir süreden beri çatıştıkları cihatçıların karşısında çok daha da tecrübeli'. Sincar muhaberesi kuşkusuz ki henüz bitmedi."

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title