Haberler

Filipinler'de Tahliye Kampındaki Ölümler Protesto Edildi

Güncelleme:

Filipinler'de Zamboanga kuşatması sırasında evlerini terk etmek zorunda kalanlar güç koşullar altında yaşıyor.

Filipinler'in Zamboanga kentinde binlerce Müslüman, ülkenin güneyindeki tahliye kamplarında 108 kişinin yaşamını yitirmesini protesto etmek için gösteri düzenledi.

Belediye Sarayı'na doğru yürüyüş yapan göstericiler, kamplarda yaşayanların durumuna dikkat çekmek için boş tabutlar ve kefenlenmiş kuklalar taşıdı.

Gösteriyi düzenleyen sivil toplum örgütleri tarafından yapılan basın açıklamasında, "120 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu insanlar, 205 gündür kamplarda yaşam savaşı veriyor. 108 kişi tıklım tıklım kamplardaki salgınlarda yaşamını yitirdi. Artık yeter" denildi.

Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasındaki barış görüşmelerine karşı çıkan Moro Ulusal Özgürlük Cephesi, eylül ayında Zamboanga kentinde eylem düzenlenmişti. Yaklaşık üç ay süren kuşatma sırasında yaklaşık 200 kişi yaşamını yitirmiş, 2000'den fazla ev yerle bir edilmiş ve farklı etnik gruplardan binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Olayların üzerinden altı ay geçmesine karşın 16 bin kişi, hala kentteki üç tahliye merkezinde yaşamlarını sürdürüyor. Son derece kalabalık kamplarda baş gösteren salgın hastalıklar nedeniyle 108 kişi öldü.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, kuşatma sırasında altyapısı büyük hasar gören Zamboanga kentinin yeniden imarı için 80 milyon dolar yardım göndermeye söz verdi. Zamboanga Belediye Başkanı Climaco-Salazar, hükümetin yardım göndermeye devam ettiğini ancak tüm sektörlerin kentin yeniden imarına katkıda bulunması gerektiğini vurguladı. Climaco-Salazar, evlerini terk etmek zorunda kalanların taşınabilmesi için Tulangatung bölgesinde 46 hektarlık bir alan daha ayrıldığını belirtti.

Kamplarda kalanlar ise tek isteklerinin evlerine dönmek olduğunu söylüyor. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gamar Hasan, Tulangatung'ın uzaklığından ve otobüs ücretlerinin de karşılayamayacakları kadar yüksek olmasından yakındı.

Kamplarda yaşamak zorunda kalanların Tulangatung gibi uzak bölgelere gönderilmesine yönelik çabalar, yerel yetkililerin bölgeyi yeniden şekillendirmek için kuşatmayı mazeret olarak kullandığı şüphesini doğurdu.

Sorunların giderek büyüdüğüne ve hükümetin verdiği hiçbir sözünü tutmadığına işaret eden Gamar, "Sesimizi yükseltmeye devam etmeliyiz. Artık verilen sözlerin tutulmamasından bıktık" dedi. Gamar, soruna kısa zamanda çözüm bulunmaması durumunda evsizlerin de en az Moro Ulusal Özgürlük Cephesi kadar büyük bir tehdit oluşturacağına dikkati çekti.

Filipinler İnsan Hakları Savunucuları Birliği Koordinatörü Warina Sushil A. Juku da yetkililerin evsizlerin insanlık onurunu savunmak için hiçbir şey yapmamasını kabul edilemez olarak niteledi ve "Evlerini terk etmek zorunda kalanların yeniden yaşadıkları yerlere dönme hakkını görmezden gelmek, insanlık onuruna karşı bariz bir saldırıdır" dedi. - Zamboanga

Kaynak: AA / Güncel

Filipinler Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İmamoğlu: İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması 16 Mayıs'ta başlıyor

İmamoğlu: İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması 16 Mayıs'ta başlıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title