Haberler

Elazığ'dan ABD'ye El Dokuma Halı İhracatı

Güncelleme:

Kentteki halı atölyesinde genç kızların Anadolu'nun temsili motiflerini işlediği el dokuması halılar, birçok ülkeye ihraç ediliyor.

BESTAMİ BODRUK - Elazığ'daki halı atölyesinde genç kızların Anadolu'nun temsili motiflerini işlediği el dokuması halılar, metrekaresi bin liradan ABD ve Almanya gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Harput Yolu üzerinde bulunan ve Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı çalışan halı atölyesinde ücret karşılığı çalışan 15 kişi, Anadolu'nun temsili motifleri halıya dokuyor. Kimi sevinç ve mutluluk, kimi üzüntü ve tasa, kimi ise özlem ve hasreti anlatan motiflerin halıya dokunması uzun ve zahmetli bir süreçte gerçekleştiriliyor. Anadoluya özgü halılar, yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi görüyor. Metrekaresi bin liraya alıcı bulan el dokuma halılar, ABD ve Almanya'nın da aralarında olduğu çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.

Halı atölyesinde usta öğreticilik yapan İsmail Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 metrekarelik bir halının, dokuyan kişiye bağlı olarak, 4-8 ay arasında bitirildiğini söyledi. Her tezgahta birer usta ile çırağın çalıştığını aktaran Düzgün, ustanın günlük 30, çırağın ise 15 sıra dokuyabildiğini kaydetti. Halının bir metrekaresinde bin 100 telin ve 36 bin düğümün bulunduğunu belirten Düzgün, "1961'den bu yana burada Hereke kalitesinde, dünyanın en ince yün halıları kök boya ile hazırlanan yünlerle dokunuyor" dedi.

İsmail Düzgün, atölyede çalışan kişilerin ücretlerini ilmek üzerinden aldığını, bin ilmeğin 1 lira 70 kuruş olduğunu açıkladı.

Halı dokumanın aşamalarına değinen Düzgün, ilk önce desenin belirlendiğini, sonra saçak tellerinin çözüldüğünü ve dokuma aşamasına geçildiğini anlattı.Dokuma sonrası halının yıkandığını, traş edildiğini ve saçaklarının örüldüğünü söyleyen Düzgün, "Burada dokunan halılarımızın desenleri genelde Lalezar, Yedi Dağın Çiçeği, Viyana modeli, Elazığ'a özgü Altı Zincir, Kafkas gibi modeller" diye konuştu.

Atölyede yaklaşık 3 aydır dokumacılık yapan Gülşah Karabulut da çalışarak emeklerinin karşılığını aldıklarını belirterek, "İlk başta bakılınca halı dokumak zor görünüyor ama zorluklar aşıldıkça kolaylaşır. Bayağı öğrendikten sonra halı dokumak kolaylaşıyor ve yapımı da çok zevkli" ifadesini kullandı. - Elazığ

Kaynak: AA / Yerel

Almanya Harput Elazığ Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title